Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Fareed Zakaria: Jsou nejlepší dny Ameriky za námi?

8. 6. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vždy když mám chuť udělat něco pro svou zemi, tak se pět minut dívám na přenos ze zasedání sněmovny, ten hloupý nápad mne přejde a jdu udělat něco pro nějakého konkrétního člověka.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, jak řekl JFK: "Neptejte se, co může udělat vaše země pro vás, ale ptejte se, co vy můžete udělat pro svou zemi."
A holt dneska musí mít každý z úřadu nějakou dávku, dotaci, snížený základ daně kvůli nějaké výjimce. Lidi se při rozhovorech chlubí tím co si vše nezařídili aby nemuseli mít takové vysoké daně a co vše musí vyběhat aby dostali ze státu nějaké peníze, které jim po právu náleží. Sami to dělají protože se musí v tomto ohledu minimálně vyrovnat ostatním aby nebyli za hlupáky, kteří nechávají něco státu. Přitom si sami neuvědomují, že čím víc jich toto provádí tím víc to ovlivňuje jejich budoucnost tím nezrovna prospěšným způsobem (zvyknou si a čekají do budoucna od státu něco víc i když se podílejí na jeho zadlužování). V tomto směru si myslím, že pan Kalousek a samozřejmě státní úřednictvo v tomto ohledu dělá dobrou věc tím, že odebírá výjimky pro snížení základu daně apod.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zakaria sice kritizuje prilisne zamereni na distribuci bohatstvi americkou vladou, ale nechavaji ho chladnymi nakladne megaprojekty financovane z verejnych penez, s velmi malou ekonomickou zpetnou vazbou. Chvali tu americky system dalnic a kosmicky program, ale rekl bych, ze zrovna z tohoto by se Otcum zakladatelum zjezily vsecky chlupy :) Socialisticke pojeti dalnic jako verejne sluzby placene z federalniho prasatka vytvoril v Americe automobilovou kulturu, ktera znicila puvodni tvarnost mest, donutila Americany utracet 20% vydelku za dopravu, a uvrhla Ameriku do zavislosti na dovozu ropy. Nemluve o verejnem tajemstvi jak americke petrodolary putuji skrze Saudskou Arabii do kapes Al-Kajdy.
Kosmicky program tak dlouhodobe nasledky nemel, ten "jenom" docasne vysaval federalni kasu kvuli ekonomicky nijak zajimavemu Mesici, a to jen proto, aby Amici ukazali Rusum, kdo je tu vetsi borec. Politickou vyhodu proti SSSR v tom jakso nevidim, ostatne ranu do vazu zasadilo Rusum az Reaganovo zbrojeni 15 let po vesmirnych zavodech.

Nahlásit

-
0
+

Uvedené platí na celou euroatlantickou civilizaci. Politici se soustředí na distribuci bohatství, udržování výhod skupinám, ale málo dbají na tvorbu podkladů pro budoucí vývoj a rozkvět. Každého uspokojit jeho "sociálním právem" na bohatství, každému dát jeho dotace, výhody, režijky atd - a máme tu dluh obřích rozměrů. A každý dluh se musí zaplatit a to bude bolet. Každá doba je něčím zajímavá a blízká budoucnost bude velmi zajímavá.

Nahlásit

-
0
+