Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Evropu si rozvracet nedáme!

13. 7. 2011
2 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Absurdně tragické jsou takovéhle články v periodiku, které se tváří, že je odborné. Na půdu odbornosti ideologie nepatří, i když je to „jen“ na netu. Zabývat se výroky politiků, kteří hovoří k laikům a smát se jim může jen ten kdo není schopen odhrnout oponu. „Když nevidíš co je pod povrchem, oči nejsou k ničemu.“, zní čínské přísloví. Dnes už ale nemusím chodit do odborných periodik, ani se zabývat tím co zjistili odborníci, abych viděl, že ratingové agentury jsou jednou z příčin problému, který v eurozoně nastal.
Předesílám, že toto mé vysoupení není obhajobou Barrosa nebo způsobu vládnutí v EU ve stávající podobě. To je téma na zcela jinou debatu. Jde mi o to, že mi vadí, když se píše jen o jedné věci, a jiná se nevzpomene. Kdo pak čte periodikum, dostává tedy mylnou informaci, a to je ten problém.

Je dobré připomenout, že třetí největší, a „neamerická“, „mezinárodní“ ratingová agentura (RA) Fitch má na trhu RA „ubohých“16% oproti oběma americkým, kde každá má 40% trhu. A třetí největší se stala tak, že francouzská firma vlastnící britskou RA, koupila, a to teprve relativně nedávno, několik malých amerických RA. A i jméno Fitchponechala po jedné z nich. Takže je jasné kdo tam „vládne“.
Jak objektivní je rating těchto agentur, a jak přistupují, nebo vůbec mají možnost přistupovat ke všem subjektům stejně, neselektivně bylo jasně vidět v případě snížení ratinguUSA, které jsou zadluženy podstatně víc než státy EZ, jak dokladuji níže, agenturou S&P, na osudu ředitele této RA, který do několika měsíců po snížení ratingu USA letěl na dlažbu. Kdo si myslí, že RA jsou nestranné a nejsou „politicky korekní“ je naiva.
Dále je dobré si uvědomit, že ačkoli USA a EuroZóna (EZ) má přibližně stejný počet obyvatel, celkový Dluh Vlád EZ je cca 7,88 bilionu Eur, zatímco celkový Dluh Vlády USA je cca 15 bilionů USD, což je při dnešním kurzu cca 11,28 bilionu eur. Suma sumárum, soudruzi, nesoudruzi, vlády si půjčují na podporu růstu HDP na obou březích Atlantiku. Jak říkám, ideologie zatemňuje mozek.
Tím ale nechci říct, že založení nějaké čistě evropské RA věc vyřeší. Věc se má tak, že FED je ochoten „natisknout“ tolik dolarů kolik bude třeba, aby se důvěra v to, že dluhopisy americké vlády budou splaceny, neztratila. ECB ovšem takovou možnost momentálně nemá, a brání jí v tom hlavně postoj Německa. Jakmile přistoupí k kvantitativnímu uvolňování a podpoří zadlužené vlády dalším „tiskem“ peněz, tak jak to dělá FED v USA, bude po dluhovém prolbému v EZ.
Dnes už nemusím chodit k některým informacím k odborníkům, takže a neslavné roli RA v krizi podřadných hypoték zde: http://www.investujeme.cz/clanky/svetova-financni-krize-co-stalo-na-pocatku/
O jejich působení a „neomylnosti“ zde: http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/penize/clanek.phtml?id=709952 Citát z článku: "Máme dostatek důkazů, podle kterých můžeme dokázat, že z činnosti ratingových agentur těžili určití lidé a investoři, kteří měli informace dřív než ostatní. Ratingové agentury jsou nebezpečné pro společnost, ničí naši zemi," uvedl Boye.Největší světové ratingové agentury už kvůli nepravdivým zprávám čelí žalobě v Německu.
Nebo zde: http://www.bankovnipoplatky.com/ratingove-agentury-by-si-mely-vzit-neplacene-volno-15020.html
A nevím jestli má smysl pokračovat. Kdo není zaselpený ideologií vidí zkrátka víc.

Takže nejde o „Evropu a její rozvracení“, jde o to kdo s námi mele o zem.

Nahlásit

-
0
+

Wšak wona wás ta sranda přejde...

Nahlásit

-
0
+