Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Agentury zajímají výsledky, a ne úmysly

13. 7. 2011
17 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Přesně tak!

Japonsko má demografický problém větší než Evropa, počet narozených dětí na jednu ženu tam je nižší, než u nás.

?l?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proto taky japonské dluhopisy s 1% (2% u 30-ti letých) kupují jen japonci. Co se ale stane, až půjde současná silná generace do důchodu, přestane kupovat státní dluh a začne vybírat úspory? A něco vybrat musí, protože budou potřebovat z něčeho žít. Mladým japoncům zůstane dluh 300% HDP. To jsem zvědav, kam až Japonsko dojde, k 600% procentům?

Au/Ag je rozumná volba, ratingu se věřit nedá. Ten bude AAA den před krachem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No hezký :-)
Ať je to jakkoli (CPI 4%, RPI 5.1%, Real 6.6%), jaký je tedy rozumné požadovat výnos na britském dluhopisu?

No (reálnou) inflaci + rizikovou přirážku (od pravděpodobného rizika pouhé devalvace poundu až po méně pravděpodobné riziko defaultu).

Čili za kolik % bych já byl ochoten půjčit své úspory Británii? A za kolik třeba Itálii??? Kolik by mi museli nabídnout, abych svou tvrdou měnu (Au/Ag) vyměnil za jejich papírek? Je to planá úvaha, tolik mi nenabídnou, protože nemohou... Až to dojde velkým investorům (PIMCO už prohlédlo), budou jediným kupcem veškerých dluhopísů (kromě norských?) jen centrální banky. Důsledky si každý jistě umí představit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

CPI, RPI a pak ta opravdová

http://www.ma rketoracle.co.uk/Article26314. html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jistě že závisí na tom, kdo dluh má. Podívejme se na Japonsko. Kdyby Japonsko mělo zadlužení jako Řecko, tak se budou všichni o Japonsku vyjadřovat jako o zemi "bez dluhů". Ale třeba v roce 1976 musela Anglie požádat o pomoc IMF, byla těsně před bankrotem. Navíc Anglie už není světová velmoc. která vysává bohatství ze svých kolonií. Možná je můj pohled zkreslený tím, že v Anglii žiju, ale AAA je neadekvátní.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Proto jsem napsal "mene nez by se mohlo zdat na prvni problem" - je to alespon nejak indexovano (spatne ale prece). Navic v UK je to indexovano RPI indexem, ktery je obecne vyssi nez CPI index (oba teda obsahuji i jidlo/palivo atd. RPI je ted neco kolem 5%, CPI tusim 4.2%

V urcitem smyslu je to ironicke - neb UK vlada vydavala linkery o sto sest specialne v prvni pulce 00, neb inflace byla miziva takze to pro ni byl levny zdroj penez :).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No tady je trochu problem s tim, kdo stanovuje tu inflaci....
A je to bohuzel opet vlada...
A tak v USA mame "jadrovou" inflaci (bez benzinu, jidla, ...), ktera je uzasne nizka. Jen ty zle nezavisle organizace tvrdi, ze je tak o 5 procentnich bodu vyssi...

A v GB to asi bude podobne, ne? Cili vlada na inflaci stale vydelava - i pomoci spinaveho triku s podhodnocovanim oficialni inflace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

:-)No to jo :-)

Jenže ratingovky hodnotí čistě technicky jen riziko defaultu, tedy možnosti, že daný stát přestane splácet dluhopisy.

A to Anglii nehrozí. Leda, že by si to sama dobrovolně vybrala - jako USA pokud nezvednou strop zadlužení - třeba to záměrně plánují :-)

Čili co jsem napsal o Anglii, platí i o USA. Kdyby tedy měli snížit rating GB, měli by snížit i rating USA. Ale co by pak bylo etalonem? :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Británie má velkou historickou tradici překonávání nadměrného zadlužení bez politických otřesů a revolucí, na rozdíl od Francie či Německa, kde relativně nižší dluhy vedly k velkým zmatkům a hrůzám. V r.1784 měla Británie dluh ve výši 215% národního důchodu (!), což je skoro dvojnásobek nejvyšších odhadů dluhu předrevoluční Francie (mimochodem ta zbankrotovala během 18.století 3x). Přesto v Británii k žádnému podobnému politickému kataklyzmatu nedošlo. Po napoleonských válkách zadlužení Británie kulminovalo na 268% v r.1821 (Francie a Prusko přitom vyšli z napoleonských válkem s poměrem pod 50%). A světe div se: oni to Britové do WWI splatili (a tenkrát dokonce i bez pomoci soft defaultu ve formě inflace - mimochodem, to je ojedinělý historický případ). Stejně jako potom dluh vzniklý za první a druhé světové války (tam už ale bondholdery okradli inflací).
Kromě samotné výše dluhu asi také závisí na tom, kdo ten dluh má.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ja si nemyslim ze by se ratingove agentury nejak moc baly UK... Spise nejakou roli hraje historie a politicka scena.
Z ciste technickeho financniho hlediska je na tom napr. CR skoro urcite lepe nez UK (a dost mozna i to Chile). Ale... Z hlediska co s tim politikove budou delat - to se mozna shodneme, ze jsou na tom UK o neco malo lepe (samozrejme, ani zdaleka ne idealne - lepe je relativni pojem).
Taky, je dulezite si uvedomit, ze ratingove agentury se divaji jenom na kreditni riziko - ne riziko, ze vam napr. inflace sezere uspory (a podotknul bych, ze vzhledem k relativne vysoke urovni inflacnich obligaci vydanych UK, inflace pomaha vlade mene nez se muze na prvni pohled zdat). To byl jeden z problemu kreditni krize - investori brali AAA jako "riziko", ne jenom kreditni riziko. I to bylo sice velice casto spatne odhadnuto, ale pocet AAA obligaci, se kterymi se obchodovalo pod par (100% hodnoty) ale ktere byly nakonec plne splaceny, neni trivialni. Kdyz jste ale pojistovna, tak casto musite ocenovat trzne. Investicni zkratka AAA= mala volatilita = male pohyby trzni ceny uz proste neplati - presto, ze co se tyce kreditu tak to muze byt vse ok.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych řekl, že jedním z důvodů, proč je rating Anglie tak dobrý, je že se ty agentury bojí dát špatný rating. Moody sice už něco naznačoval, ale AAA je opravdu neadekvátní známka. Naproti tomu čínská agentura Dagong rating Anglie dávno snížila na úroveň Chile.

Anglický dluh stále roste. Omlouvám se, že to není česky, ale čísla jsou jasná.

Public sector debt May 2010 - 53.8% of GDP
Public sector debt May 2011 - 60.6 % of GDP

If you include the financial interventions, the big headline figure is that:

public sector net debt at the end of May 2011 was L2299.8bn (151.4% of GDP). This compares to L2177.9bn (150.3% of GDP) at the end of May 2010.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vy jste vyjmenoval snad všechny důvody, proč by měla Anglie mít špatný rating a ne dobrý. Tady jde vidět, že se ratingovým agenturám nedá věřit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pardon, melo byt ke komentari p. Altmana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jednim z hlavnich duvodu proc ma Britanie tak dobrej rating je, ze vetsina dluhu je dlouhodoba. Prumerna splatnost dluhu je 14 let (a nove vydavany dluh je vetsinou take dlouhodoby). Pro US jsou to ctyri roky, pro Francii/Nemecko kolem sedum. To znamena, ze z dlouhodobeho hlediska vydrzi lepe sok zvyseni urokovych sazeb (a uroky tvori v soucasne dobe historicky male statni vydaje). Ironicky ale, jeden z nejvetsich narustu v posledni dobe byl diky vyssim urokum na inflanich dluhopisech (ktere tvori cca ctvrtinu vsech UK dluhopisu, jednu dobu to bylo skoro az tretina).

Velkou otazkou je samozrejme jak dlouho to vyrdzi. Osobne si myslim, ze dve posvatne kravy - NHS (zdravotnictvi) a penze potrebuji poradne okrouhnout, ale pres veskere placani konzervativcu se to nestane dokud nebude opravdu spatne. Manzel kamaradky kandidoval za Tory poslance v poslednich volbach (a skoro ho i zvolili, na "nezvolitelnem& quot;miste), a kdyz jsem se nim o tom bavil tak to bylo "jo, je to neudrzitelne, ale nikdo si ani nedovoli to rici nahlas, natoz neco delat".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aby jste si nemyslel, ze s Vama vzdy nesouhlasim, tak s Vasim prispevkem vyse souhlasim skoro plne - krome odhadu jak to dopadne (tam bych rekl "nevim, ale nejspise ne moc dobre").

Nahlásit

-
0
+

Anglie podobně jako USA má samostatnou měnu (spíš mne fascinuje dobré umístění Rakouska).
GB si půjčuje ve vlastní měně, dluhopisy má denominované v pounds. Tedy půjčuje si v měně, kterou může natisknout. Může si prostředky na splátky dluhu tisknout a tím (inflací) zároveň snižovat reálnou hodnotu zbývajícího dluhu.

USA a GB tedy technicky nemohou (rep. nemusí ale mohou - viz debt cieling v USA) zbankrotovat (nemít na splátky dluhů).

PIIGS tento trik nemohou provést, i když je možné, že vidina bankrotů PIIGS a rozpadu eurozóny nakonec přiměje Německo změnit názor a i ECB bude umožněno tisknout peníze, provést nějaké to masivní QE a za natištěné peníze skoupit dluh PIIGS.

Ono to nakonec bude jediné "řešení" eurokrize, stejně jako to bude jedíné možné "řešení" situace v GB, USA a JP.

To, že takové řešení je svinstvo, podvod (padělání peněz), že ožebračí střední třídu, to je věc druhá. Ale elitě to prodlouží pobyt u korýtek a o to jde především. Dluhovou krizi se tímto podaří "umanageovat&qu ot;a režim ještě nějakou chvíli vydrží. Skončí až o něco později. Až díky tomuto "řešení" přijde hyperinflace. Až díky tomuto "řešení" lidem dojde, že jejich penzijní úspory se rozplynuly. Pak i pro demokratický socialismus přijde jeho rok 1989.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To dobré umístění Anglie mi vrtá hlavou už hodně dlouho. Země nemá potenciál, má velký deficit státního rozpočtu a ještě větší dluh. Má vysokou inflaci a slabou měnu a přesto se britský export nezlepšuje. Vládě se nedaří snížit dluh a tak si stále rekordně půjčuje. Pro zvýšení daní ale není prostor, jako třeba v USA. Přesto přezevšechno má Anglie dobré hodnocení, asi to bude tím, že spousta investorů a spekulantů žije v Londýně a neví, jak vypadá zbytek země.

Nahlásit

-
0
+