Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Amerika na cestě k bankrotu: Obama, Kongres a biliony

27. 7. 2011
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Dnes se má podle podlesních zpráv v Kongresu hlasovat. Na to jsem zvědav.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obávám se, že Vás přespoklad je chybný. Není problém, kdo americké dluhopisy koupí, ale senát je zakáže vydat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Taky se mi zdá, že se nic moc po 2.srpnu nestane. Dle mého mělo QE1 a QE2 ještě jiný důvod. A to přípravy na tento den.
Za prvé asi před rokem jsem četl jeden článek o tom, jak banky mají z těchto a podobných podpůrných programů peníze a drží je a nepouštějí je a neví co snima.
Za druhé když se poslední dívám na treasury bills, tak jsou opravdu s velmi malým úrokem a někdy i bezúročně státu půjčovány peníze.
Za třetí banky v USA jsou nyní mnohem více obezřetnější v půjčování peněz a mnohem více na hypotéky.
Za čtvrté FED je instituce která pomáhá bankám proti runům a jejich koordinaci a popřípadě dodá peníze pro jejich záchranu.
A z toho vyplývá, že banky mají mnoho peněz, které nyní leží na účtech bank zbytečně. Nyní budou tyto banky kupovat treasury bills s velmi nízkým úrokem nebo bezúročně po nějakou dobu, než v kongresu dostanou rozum. Mezitím jak to tak známe média budou informovat jak vše okolo krachuje a pod katastrofické scénáře. Dle mého by to takto banky mohly táhnout asi jeden rok, pak by se v ekonomické situaci USA začalo hodně přituhovat. V každém případě by mne zajímá budoucí vývoj.

Nahlásit

-
0
+

BTW - už jsem Obamovi vymyslel nové heslo na jeho další volební kampaň:

Yes, we can again - je to i dost libozvučné

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No, nevím jestli bych ho nazval zrovna "bílým koněm" ve smyslu toho sousloví, ale fakt je, že byl v konečném důsledku zapřažen do spřežení dost fest a táhne dobře a správným směrem. Takže kůň to je ....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak tuhle konspirační teorii o tom, že Obama je nastrčená loutka lidmi y Wallstreet ani nepovažuju za konspiraci, ale jistou věc. Pokud jde ale o default, tak si vždy vybavím knihu Sobecký gen. Ten default může nastat, jde jen o to, co je pro zájmovou skupinu výhodnější. V knize je to pěkně popsáno na buňkách, občas se prostě rozhodnou zabít hostitele, protože je to pro ně výhodnější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já jsem právě moc zvědav na vývoj kolem inkriminovaného 2. srpna. Podle mě napoví mnohé.

Co si myslíte o možnosti, že Obama je "bílý kůň" právě hochů z WS? Cílem je koncentrace (to se již povedlo) a posílení moci největších bank?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud se chceme bavit o defaultu USA, řekl bych, že si musíme nejdříve uvědomit že Obama, kongresmani, hosi z WS, bankéři, FED, vláda a regulátoři (zapoměl jsem na někoho ?) jsou jedna parta, která má v rukou zákony, daně, finanční politiku i rozpočet a všichni jsou to jen lidi, kteří mají také zájem vydělávat a velmi dobře se jim to daří.

Za druhé je zde další parta lidí - daňoví poplatníci, kteří si stále žijí nad poměry a je jim to vcelku jedno, navíc nemají žádnou alternativu ve volbách, takže žádný default se konat nebude, je stále z čeho brát, je kdo chce brát a je kdo dává.

Mimochodem jsem zvědav na volební kampaň Obamy, který bude muset slibovat ještě více to, co již sliboval, ale bude mít trošku problém s tím, že bude konfrontován se svým minulým funkčním obdobím

Nahlásit

-
0
+

Osobne si myslim, ze dopad pripadneho "defaultu" 2. srpna by byl mensi nez vetsina komentatoru uvadi. Duvod? Mame docela presne datum, a jelikoz to vypada docela pravdepodobne, ze se do te doby nic nestane, vetsina hracu je na to pripravena. Srovnejme s nejistotou "reseni" evropske krize, kde nikdo poradne nevi detaily (ostatne, pi. Merkelova o tom prohlasila "dostanete je az se vratime z prazdnin", coz duvere v reseni urcite hodne prospelo).
Samozrejme, pokud se situace nebude nejak resit dlouhodobeji, problem bude eskalovat, ale pochybuji ze 2. srpna nastane financni armagedon Nevylucuji to, ale myslim ze je to nepravdepodobne. Krachy vetsinou nastavaji jako dusledky paniky, a panika vetsinou nastava jako dusledek nejistoty/nepredpokladane informace. Default 2. srpna neni Black Swan. Zatrata AAA ratingu neni Black Swan (navic, Japonsko ztratilo svuj AAA rating a moc to s jeho urokovymi mirami neudelalo).

Co by mohlo zpusobit vetsi problem je pokud vice instituci zacne kopirovat Merc (CME) a zvysi haircuty na vladni obligace (t.j. na kolik je ocenuji jako jistinu pri obchodovani). Jednim z velkych duvodu propadu trhu v 2008 bylo drasticke zvyseni haircutu na ruzne AAA hypotecni obligace, coz v silne napakovanem prostredi snadno vede ke krachu (nebo to vedlo k vyprodejum nutnym k obnoveni pomeru jistiny k investicim, ale vyprodeje snizovaly hodnotu, coz vedlo k snizeni hodnoty jistiny/investice coz vedlo k vyprodejum ... )

CME zatim zvedla haircuty o 1% (ze 3% na 4%), coz je z hlediska napakovani celkem trivialni. Kdyby je ale ze dne na den zvedla na vice nez 10%, zacaly by problemy.

Nahlásit

-
0
+