Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Skryté hrozby dnešních dluhů

28. 7. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Však také mnohem větší problémy budou mít Američani po defaultu s dluhy států a samospráv, které si půjčovaly za stejný úrok jako federální vláda.

Nahlásit

-
0
+

Pokud si odmyslim prvni cast cyklu ("růst státního dluhu "), tak ten zbytek docela dobre popisuje take Cinu. Nemluve o tom, ze kdyz banky dostanou befel k pujcovani (jak dostali ty cinske v 2008), tak docela dost pujcek bude nesmyslnych.

Cina mi v urcitem smyslu prijde jako takovea super-sized verze Irska, a jsem zvedav jak to dopadne....

Nahlásit

-
0
+

Ono by stačil, aby země přestaly úřtovat podle jednoduchého úřetnictv, ale přešly na podvojné. Rázem bychom viděli, jak na tom skutečně jsou.

Zatím jsen výsledky podle podvojného účetnictví našel jen u USA, které výsledky opdle US GAAP sesavuje vedle klasických výsledků.

Nahlásit

-
0
+

Ano, souhlasím, skutečný vládní dluh je vyšší než oficiálně vykazovaný. Na vinně jsou především tzv. PPP projekty, které jsou mezi politiky nesmírně oblíbené. Firma dostane zakázku, vezme si úvěr (třeba na dálnici) v hodnotě několik mld. Kč za který stát ručí. Firma pak inkasuje mýto a stát jí platí v horizontu desítek let pravidelné měsíční platby a na konci této doby se zavazuje zůstatkovou hodnotu odkoupit. Přičemž ani pravidelné platby, ani jednorázová platba na konci, nevstupují do statistik o vládní zadluženosti. Ve skutečnosti se o závazek jedná. Navíc jsou smlouvy velmi složité a snadno se do nich skryje nevýhodnost pro stát. Do obrovských rozměrů nabobtnalo PPP třeba na Slovensku a Německu. Odhaduje se, že projekty PPP jsou až o 30 % dražší, než klasické veřejné zakázky. Transparentnější by tedy rozhodně bylo emitovat dluhopisy a vypsat výběrové řízení na státní zakázku. Jenže proč nezabít dvě mouchy jednou ranou, že :) Jen zlomek lidí si hrozbu PPP uvědomuje...

Nahlásit

-
0
+