Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak Nicolas a Angela krotili trhy

22. 8. 2011
23 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Na ty školy i policii si stát násilím usurpoval monopol. Za to mu těžko být vděčný. Navíc kvalita těch služeb je ubohá a cena přemrštěná. Jako u každého monopolu.

Co se týká třeba toho Švýcarska, tak jeho efektivita (špičkové služby za rozumné daně) je iluze. Švýcarsko má nadstandardní výhody počínaje nacistickým zlatem a konče bankovním tajemstvím díky kterému tam ulívají peníze lidé z celého světa. Navíc Švýcarsko je daňový ráj. Velké korporace tam daní své celoevropské zisky, protože pro megakorporaci je možné si tam dohodnout smluvní daňovou sazbu, třeba i méně, než 5%. Kdyby Švýcarsko své služby občanům mělo poskytovat jen za peníze od nich vybrané, vypadalo by to úplně jinak.

A co se týče emigrace, tak se zeptejte v zemích s rozvinutým sociálním státem, jaký typ lidí, z jakých zemí, s jakým kulturním a náboženským pozadím, tam emigruje a jestli z toho místní jsou nadšeni.

A hlavně: názor můžete mít jaký chcete. Ale neopravňuje vás to krást (jinému odebrat jeho majetek proti jeho vůli). Jestli chcete vyšší daně a větší rozsah služeb od státu, tak si to zařiďte tak, ať platíte jen vy a ty služby dostáváte taky jen vy.

A ještě k tomu Švédsku, Dánsku, Británii, Švýcarsku. Prof.´H.H.Hoppe dokazuje, že demokracie vede k decivilizaci - postupnému úpadku morálky společnosti. Díky komunismu jsme v tomto samozřejmě velmi napřed, více se tu lže a krade, méně to lidem vadí. Jenže tento trend je ve všech demokraciích, jen ty vaše vzory padají z větší výšky. Ale opačný směr je v rámci systému nemožný. Tzn. my se na jejich úroveň, nebo obecně na vyšší, nikdy nedostaneme. Rozkrádání a korupce zde bude trvalým jevem a bude růst i v zemích, které dáváte za vzor (máte tam nějaké příbuzné? Určitě vám řeknou, že to tam teké není ideální, dokonce že se to zhoršuje). Ostatně v systému, kde kradení (žití na účet jiných proti jejich vůli) je oficiální doktrínou a korupce taktéž (uplácení celýchskupin voličů dávkami a dotacemi), težko lze očekávát, že krádež a korupce bude brána za obecně morálně nepřipustnou.

A opakuji: pokud stát peníze utrácí za předražené nesmysly a rozkrádá, jaké má morální právo chtít daně, dokonce jejich zvyšování?Ať zkusí napřed toto vyřešit, přesvědčit nás, že naše peníze využívá efektivně (lépe, než bychom to s nimi udělali sami???) a pak se možná můžeme bavit... Jenže odebrání majetku proti vůli vlastníka stále zůstane krádeží - i kdyby tyto prostředky pak byly vynaloženy účelně (z čího pohledu???).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Svycarsko jako priklad statu s vyssimi danemi? Jestli se ze statniho krade, tak je to prirozene problem toho, ze je to statni. Pak uz jenom zalezi na moralce, ale i ve Svedsku je korupce a nadutraceni obrovske. Lide emigruji vetsinou tam, kde se dorozumi a kde doufaji, ze se uzivi nebo budou ziveni. Africani houfne do Francie, spousta dalsich do Anglie nebo USA. Ve stredni Evrope je popularni Nemecko, ale s kvalitou statnich sluzeb to ma pramalo spolecneho.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Číšník i holič neplatící daň z příjmu má děti, které chodí do školy a když mu vykradou chatu zavolá policii. To jsou příklady služeb, které ( v různé kvalitě ) poskytuje stát a někde na to musí vzít peníze. Asi není náhoda, že ve státech s vyššími daněmi bývají většinou tyto služby kvalitnější, jako příklad třeba Dánsko, Švédsko, Švýcarsko. Jestli se ze státního krade, to je úplně jiný problém, který má jiné řešení i příčiny.Nebo lze na výběr daní rezignovat, a roli státu demontovat. I ZŠ mohou být soukromé, policii nahradí bezpečnostní agentury, něco se vybere na DPH aby bylo na armádu a ministersva. Jako barometr bych bral směr emigrace, většinou lidé emigrují do států, které fungují i když jsou tam vyšší daně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A nejen to, více zdaněný číšník vám asi zdraží oběd. I holič si bude muset říci o větší peníz.

A takový instalatér, který se dnes ptá: „Chcete to s fakturou za 3500Kč nebo bez za 2000,“ se pak rovnou vytasí s fakturou na 5000Kč. A přitom z těch peněz bude mít stejně jako před tím na stejný oběd ve stejné restauraci a na stejnou službu u stejného holiče.

Stát by si došlápnutím na živnostníky přišel na pár dalších desítek miliard, které by opět bezstarostně rozházel. Ale doplatili by na to všichni, kteří nejsou přisáti na státních penězovodech.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No to možná zkusej. Ale lidi už nejsou naivní trubky jako v roce 1933 v USA, nebo v roce 1968 v CZ.
Nedovedu si představit jelena, kterej by šel zlato odevzdat. Možná ho tak vyhrabe ze sklepa a zakope pod jabloň.
Vždyť lidi si pořizujou zlato právě jako pojistku PROTI státu a jeho destruktivnímu vlivu na ekonomiku. Popularita zlata je známkouztráty důvěry v politický, ekonomický a monetární systém. Růst populatiry zlata, ač si to ani sami kupci často neuvědomují, je "plíživou libertariánsou revolucí", každá ta babička se v podstatě (byť i neuvědoměle) "šikuje pod Rothbardův prapor", poeticky řečeno. Fiat money a systém částečných rezerv atd... jsou základními kameny současného režimu. A lidé je postupně odmítají.
Těžko tedy to zlato odevzdají nepříteli, kvůli kterému a proti kterému to zlato nakupují. Naopak, takovým pokusem by se ten nepřítel jen totálně demaskoval i pro posledního nadšeného svazáka.


A co se týče toho placení zlatem (a za menší věci stříbrem), tak ani to bych nevylučoval:

1) Ani nebude muset přijít hyperinflace, bude stačit vyšší inflace a nikdo vám nějakou hodnotnou věc (třeba dům) neprodá za papírky. Tady si to zatím moc neumíme představit. Ale zajeďte si třeba do Vietnamu. Tam je vyšší inflace, ale žádná tragedie. Ale barák koupíte jen za zlato. Začne to hodnotnými trvanlivými věcmi a postupně to prosákne i do běžnějších transakcí. Už proto, že vytlačení papírků z trhu s hodnotnými věcmi způsobí dodatečný inflační tlak.

2) Stát bude dále pokračovat v boji proti "šedé ekonomice" a praní "špinavých" ;peněz. Zrušení hotovosti a zavedení čistě bezhotovostního styku je asi jen otázkou času. Jenže prostitutky to tím dnem asi nezabalí, že. Drogoví dealeři teké ne, politici a úředníci nepřestanou brát úplatky (porávě naopak, každá taková regulace korupci prohlubuje), atd...
Trh si tedy sám a rychle najde nějaký jiný alternativní prostředek směny. Na mušličky bych ale tentokrát nevsázel...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tvrzení "stát nemůže fungovat bez daní" je bezpochyby pravdivé. Stejně jako tvrzení, že komunismus nemůže existovat bez střelby na hranicích a nacismus bez koncentráků. A chudák mafie nemůže existovat bez vybírání výpalného za "ochranu". Tak co má dělat, že?

V USA i jiných státech je a bylo zločinem ledacos. Zpochybňovat vedoucí úlohu KSČ, v USA bylo od roku 1933 do roku 1971 občanům zakázáno vlastnit zlato, v Rakousku nesmí obchod otevřít v neděli (i kdyby souhlasil majitel, zaměstnanci i zákazníci), atd... A co z toho jako plyne? Jak to ospravedlňuje pošlapávání svobod či odebírání majetku proti vůli vlastníka (tedy dle definice krádež)?


Vaše představa, že ostatní platí vyšší daně, protože holič a číšník je "šidí" je zcela zcestná. Stát vybíra daně tak vyskoké, kolik si myslí, že z dané skupiny je schopen vymáčknout (aniž by se vzbouřila, emigrovala, odešla na pracák, ...). To je jediné kritérium. A zároveň stát je schopen rozfrcat, promrhat a zcizit libovolně velký rozpočet a ještě se k tomu zadlužit.
Kdyby se holiči a číšníci pomátli a začali eráru "poctivě" odevzdávat výpalné za ochranu, deficit se nesníží a zaměstnancům daně neklesnou. Vzniknou nové úřady, nové dotační tituly a dálnice nebudou předražené 3x, ale 5x.

Daně by byly krádeží (definice=násilné odebrání majetku bez souhlasu vlastníka) i kdyby s nimi stát hospodařil "rozumně". Ale to nedělá a dělat neumí. Jakým právem kritizivat toho číšníka a holiče? Co by za korunu odevzadnou navíc dostali, jaké nové a lepší služby? A nebyli by si je na trhu schopni koupit levněji a v lepší kvalitě?
Ať napřed stát PROKÁŽE, že se současnými penězi hospodaří efektivně. Chtít třeba vyšší DPH v situaci, kdy každý den ve zprácách slyšíme o rozkrádání, neefektivitách a celých zbytečných úřadech je nebetyčná drzost. Kdyby jen s tisícinou drzosti přistupovala ke svým klientům soukromá firma, rychle skončí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jen aby nám tady nezavedli zákaz zlato vlastnit, nečekám, že by lidé zlatem platili, ale třeba by mohli dávat přednost zlatu před penzijními fondy a kdo by pak kupoval dluhopisy?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Altmann,podsouváte mně něco jiného. Stát nemůže fungovat bez daní a ty musí být v mezích možností rozloženy tak, aby stát nevozil černé pasažéry. V USA je neplacení daní těžký zločin. Holič platí daně ne podle účetnictví, ale podle počtu křesel v provozovně. Nikoho nezajímá jestli má ztrátu - pokud jí skutečně má, tak ať nepodniká. Číšníci platí paušální daň že spropitného - protože každý ví, že je to součást jejich příjmu. U nás pracují za min. mzdu i když každý ví, že by za 8000 nepracovali. Výsledek je, že ostatní mají daně vyšší než by mohli mít. Podle Vás ale mají smůlu že nejsou schopni se daním vyhnout. Já mám jiná kritéria pro schopné lidi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pro zajimavost: http://www.mises.cz/clanky/svetlo-na-konci-tunelu-343.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

PS: http://www.mises.cz/clanky/svetlo-na-konci-tunelu-343.aspx

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak si ale autor představuje konec sociálního státu v prostředí všeobecného hlasovacího práva?

Jako že najednou úředníci budou hlasovat pro rušení úřadů, penzisti pro zrušení průběžného systému, nezaměstnaní pro zrušení podpor, zemědělci pro zrušení dotací, podnikavci pro zrušení grantů, atd...?

Vždyť demokracie umožňuje odhlasovat si třeba i to, že Země je placatá, že monetární expanze rozjíždí ekonomiku, že chceme elektřinu ale jádro ne, že obézní jedinci by měli mít vyjímku z gravitačního zákona, že daně nejsou krádež, že řešení židovské otázky není vražda, že povinná vojenská služba není forma otroctví, atd...

Nahlásit

-
0
+

Ale ne, rušit ho nikdo nechce. Kdo chce, bude ho moct ze svého financovt i dále. Jen bude čím dál obtížnější k tomu někoho nutit proti jeho vůli. Každý režim založený na nelegitimním násilném donucení jednou skončí a to je přeci dobře.

Průběžný pyramidový penzijní systém se třeba také nebude rušit. Jen velká část dnešních dětí v něm odmítne účast proto, že nároky na členský příspěvek porostou a perspektiva solidní výplaty bude klesat. 100 lidí zavřít lze, 10000 už ne. Ale v účasti nikdo nikomu bránit nebude. Jen si účastníci budou mezi sebou rozdělovat pouze peníze od ostatních dobrovolných členů.

Stejně tak nikdo nikomu nebude bránit v založení svépomocných spolků, které z vybraných členských příspěvků budou například vyplácet podpory v nezaměstnanosti, pastelkovné a podobně. Socialismus i nadále zůstane alternativou, ale nebude možné někoho násilím nutit se ho účastnit. Dokonce bude možné žít i zcela komunisticky - v kibucu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No jak tak koukám na vývoj ceny zlata, tak lidé už právo vybrat si svou měnu docela uplatňují...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To mi tedy s prominutím přijde trochu zcestné...
Podle vás je prioritou, aby stát "vybral" co nejvíce na daních?
Podle mne je totiž prioritou dodržovat lidská a vlastnická práva a lidem nechat co nejvíce (ideálně všechno) z toho, co si poctivě vydělají.

Polovina živnostníků neplatí daně a doplácejí na ně chudáci zaměstnanci? No jednak často pro ty živnostníky pracují. A jednak holt mají smůlu, že sami nejsou schopni se daním vyhnout. Řešením ale je daně snížit i jim a ne volat: hele, mne okradli a Franta se ubránil - je potřeba ho přepadnout s větší silou.

A je opravdu velká škoda, že zaměstnanci za živnostníky musejí platit třeba Výzkumný ústav okrasného zahradnictví. Kdyby živnostníci platitli dost, třeba by ten ústav mohl mít dvakrát tolik zaměstnanců, že... A dálnice by mohly být třeba i 7x předražené.

Každopádně nikdo nikomu nebrání chovat se sociálně a ze svého a dobrovolně potřebným pomáhat. Nebo vám snad ano?
Co kdyby ti nejsociálnější z nás (Palas, Gross, Fencl, ...) šli konečně příkladem a utrousili něco ze svého jistě poctivě nabytého majetku???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dluhy se dají vyrobit různě. Třeba snižováním daní, tolerováním daňových rájů, dovozem nezdaněné nafty, prací na černo, atd.... ono se to nasčítá, každý stát má jiné know how. Ještě je dobré lidem vsugerovat nesmysl, že když bude daňová sazba nižší, vybere se víc peněz. Některé státy jsou průkopníky v novátorství. Třeba v ČR polovina živnostníků neplatí žádnou daň z příjmu - kdo za ně platí školství, policii, vojáky v Afghánistánu? No přece zaměstnanci! Až budeme OSVČ všichni (učitel podnikatel ve vzdělávání, úředník podnikatel v poradenských službách, atd.) tak zbyde jen DPH kolem 30% a nastane ráj.
Sociální stát? Podle někoho byl už za c.k. Rakouska Uherska, protože se vydávaly zbytečné peníze na chudobince, špitály, starobince, sirotčince a dokonce obec platila takové zbytečnosti jako ponocného a rasa!

Nahlásit

-
0
+

Netusim, jak nekdo muze spojovat dohromady pojem "kapitalismus&q uot;s pojmy jako "dohání poptávku poptávkou veřejného sektoru na dluh", "ztráty jsou přehozeny daňové nevolníky" nebo dokonce "vládní zakázky, dotace podnikům, všelijaké programy".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlas, zkrachovat banku "de jure" si těžko už někdo dovolí. Lehmani byli dostatečně odstrašující.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Primárním problémem a příčinou krizí je finanční systém s fiktivní ..." pochuji, že se v tomto ohledu něco změní. Jedině bychom dali obyvatelům právo vybrat si měnu a pak by se používala ta, která vyhraje ve volné soutěži. Ale to se nestane, socialismus nemůže lidem dovolit svobodně si vybrat měnu. Také je nemožné nechat zkrachovat banku, kde voliči mají své peníze, takový kapitalistický krok si EU nedovolí udělat. Tedy vzhůru dalšímu budování socialismu, kapitalismus skončil několik desetiletí zpět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dluhová krize je hluboká a klíčová, o tom asi není sporu
QE3 již bylo defacto spuštěno, náznaků u projevů je také hodně.
Ratingy jsou nevypovídající - došlou nich k posunu významu. Není to schopnost splatit úvěry, ale schopnost splatit úroky a úvěr refinancovat. To je zásadní rozdíl.

K dluhové krizi jsem shodou okolností dnes publikoval obsáhlejší analýzu, snad mi p. Vlnas promine, když sem dám link.
http://proinvestory.cz/co- nam-rika-trh-obligaci

C eléto skončí velkými problémy s následným "globáním QE".
Finální výsledek: změna globálního fiančního systému.

Nahlásit

-
0
+

Bankovní krize, krizesociálního státu, sociálně inženýrský experiment atd. atd. .
Můj pohled na celou situaci je takový, že se jedná hlavně o krizi kapitalismu jako takového, který aby se udržel (resp. ti co z něho mají profit), dohání poptávku poptávkou veřejného sektoru na dluh a poptávkou obyvatel na dluh nebo ponecháním peněz občanům v peněženkách (oslabení příjmu veřejných rozpočtů). Pokud se konečným spotřebitelům peněz nedostává a naopak kapitál není kam investovat prosadí se všelijaké podpory úvěrování a daňové úlevy atd. Když se domeček z karet sesype, ztráty jsou přehozeny daňové nevolníky = obvykle zaměstnance a obyvatelstvo.
Primárním problémem a příčinou krizí je finanční systém s fiktivní ničím nepodloženou měnou a jejími deriváty a systém směšně malých rezerv a nízkých požadavků na kapitál bank.
Tento systém a ti co z něho profitují označují za viníka vždy to, co nevolníkům pomáha a chtějí po nich, aby si s vyhrnutými rukávy pod sebou podřízli větev. Na druhou stranu vládní zakázky, dotace podnikům, všelijaké programy jsou evergreenem politiků. Kde ale není poptávka, tam je nabídka k ničemu.
Kapitalismus ideálně 19. století je aplikován na zaměstnance, pro podniky (čím větší tím lepší) je vytvářen ryze socialistický byznys model. A když byznys nevyjde více podnikům, které jedou na úvěr, mohlo by to položit banku s malým kapitálem a velkou pákou, tak se zachrání formou zadlužení státu, tento dluh se pak požaduje splatit po zaměstnancích a obyvatelích, ale nikdy ne po těch, kteří jej způsobili.

Nahlásit

-
0
+

Možná si to p. Kohout odpustit mohl. Dokonce věřím, že by odpustil i to členství v FDJ. Jen kdyby se nechovala tak svazácky...
Troufám si říci, že Vaše reakce také nepatří k nejsilnějším.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"západoevropský dluhový socialismus" tohle se nechytne, lidi tomu budou říkat kapitalismus dokud systém nepadne a pak se vrhnout vstříc socilasmu, který dává všem stejně - všichni budou stejně chudí. Tedy až na pár vyjímek, ona i Kuba má své milionáře.

Nahlásit

-
0
+

Takže navrhovaným řešením je, že se kompletně zruší sociální stát v Evropě? Nebo jsem to řešení někde přehlédl?
A ten osobní útok na Merkelovou stylem "to si asi ještě pamatuje z SSM" si mohl Pavel Kohout odpustit, tedy pokud se považuje za tak dobrého řečníka.
Jako komentář bylo tohle dost slabé.

Nahlásit

-
0
+