Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Škrty, škrty – a co dál?

6. 9. 2011
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím.
Problém je podle mne v systému.
Přestože máme tu nejlěpší, nejpravicovější, nejodpovědnější vládu v historii (navíc s více než pohodlnou většinou), situace jde spíše k horšímu. Úspory zcela zanedbatelné, navíc na špatném místě. Raději zvyšování daní. Jak pravicové!

Ale jinde to není lepší. Ani pod konzervativci v Británii, ani pod "pravicovým&quo t;Berlusconim, ani pod "pravicovou&quo t;Merkelovou. Ona dokonce ani ta bájná Thatcherová se socialismem a byrokratismem zas až tak moc nezatočila a při tom je ona nedostižnou metou. Někdo takový by dnes byl nevolitelný.
Naopak po volbách čeká Česko, Itálii, Francii, Británii i Německo obrat doleva.

Iluze, že je systém reformovatelný, mi připomíná naivismus roku 1968 či poblouznění Perestroikou.

Bude potřeba totálního krachu (naštěstí na něm politici pilně pracují). Takového krachu, že nebude ani na soudce a pilicisty, kteří by pronásledovali porušovatele regulací a neplatiče daní. Takového krachu, který rozmetá celý peněžní systém založený na nekrytých penězích, státním monopolu na jejich tisk a kartel komerčních bank tyjících z podvodu jménem částečné rezervy.

Ten krach je nevyhnutelný, systém k němu logicky a neodvratně spěje, stejně jako k němu spěl reálný socialismus. Ten krach je však také pozitivní, dává (jedinou) naději na změnu k lepšímu. Jestli bude využita, to je jiná otázka. Každopádně čím dříve kolaps přijde, tím lépe. Čím více ho budeme oddalovat, tím větší katastrofa přijde, navíc budeme delší dobu žít v nepříjemné předkolapsové agónii plné posilování velkého bratra, regulací, zdanění a dalšího marasmu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Schodek statniho rozpoctu je u nas pres 100 miliard Kc, v zapadni Evrope ci v USA jsou ty palky samozrejme jeste mnohem vyssi. O jake makroekonomicke stimulaci rustu proboha jeste chcete hovorit? Kde na to chcete vzit, jakou castku si pod tim predstavujete? Oblibene keynesiansky vagni "dostatecnou&qu ot;?Pro pristi rok nas obsluha statniho dluhu bude dle odhadu stat 80 (!) miliard. O presnosti techto odhadtu si snad kazdy uz davno udelal obrazek.
Samozrejme, ze muzeme pomoci podnikani a tim i ekonomice - odstranenim byrokracie, mikroekonomickou politikou. Ale rozcilovat se nad tim, ze staty zacinaji zlehka setrit v dobe, kdy uz maji 4 zeme EU bankrot za sebou muze jenom absolutni ekonomicky analfabet.

Nahlásit

-
0
+

Když už i u nás mainstreamový ekonomové doporučují ještě před nedávnem zcela obskurní weby, tak se přeci jenom muselo cosi přihodit. Aby zde ovšem The Economic Collapse Blog nezůstal o samotě. Zde další doporučené čtivo (před návštěvou doporučuji si k sobě přisunout sklenici něčeho tvrdšího...)

http://www .theautomaticearth.blogspot.co m/
http://www.debtdeflation .com/blogs/
http://www.zero hedge.com/
http://globaleco nomicanalysis.blogspot.com/http://economiccrisiswatch.bl ogspot.com/
http://www.gree kdefaultwatch.com/

Nahlásit

-
0
+

V době, kdy obsluha státního dluhu pomalu šplhá mezi nejdražší položky státního rozpočtu a prodej dluhopisů na volném trhu je stále riskantnější podnik, je značně neprozíravé sestavovat další deficitní rozpočty, ať jsou důvody k tomuto kroku jakékoliv.

Je smutné, že snaha vlády míří na nezajímavé desetinky, a tak deficit dále roste.

Skutečné zdroje deficitu jsou v nesmyslných výdajích, které někdo někdy odhlasoval, a dnes se označují výmluvou „mandatorní“. (Asi proto, že odhlasovat zrušení různých prebend je vzhledem k tlaku lobbistů všeho druhu mnohem složitější.)

Kolik zbytečných úřadů bylo zrušeno? Nejspíš méně, než kolik jich bylo nově vytvořeno. Kolik nesmyslných podpor pokřivujících tržní prostředí bylo zrušeno? Nejspíš méně, než kolik jich bylo nově zavedeno. Co se udělalo s implicitním dluhem důchodového systému? Nic, jen ho chtějí pevně přivázat ke státnímu rozpočtu novým penězovodem.

Nahlásit

-
0
+