Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zase krize: O králíčkovi, který chtěl koňskou injekci

29. 9. 2011
20 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Díky za odkazy, stihl jsem přečíst zatím ten první,pěkně shrnuto. Tu paseku ještě umocňovalo, že vojáci umírali nikoliv při obraně říše, ale převážně v občanských válkách, tedy bojích císařů, cézarů a usurpátorů.Ten proces byl taky pozvolný, začal porážkou u Teutonburského lesa , kdy říše přestala expandovat- a přesto se početní stav vojska zvyšoval. Nepřipomíná to nějakou současnou velmoc?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tady jsem to hodil do grafu: http://img189.imageshack.us/img189/7487/inflace.png
Deflátor a CPI spolu docela korelují, Dorbuschova inflace je dle očekávání vyšší (s výjimkou loňské deflace).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V minulém příspěvku jsem psal, jak irelevantním údajem je HDP.

Přesto ho většina "ekonomů" uctívá jak pohanského bůžka.

A i když někdo o smyslu HDP pochybuje, takový ukazatel "podíl dluhu na HDP" se již používá zcela běžně a bez námitek. Ale k čemu je vědět, jak je velký dluh k HDP, když ke splátkám dluhu se nepoužívá HDP, ale daňové výnosy?

Investory do dluhopisů by spíše měl zajímat poměr celkového dluhu a celkových daňových "příjmů" státu (a to dost možná minus mandatorní výdaje). I když si vedle sebe postavím dva státy s obdobnou mírou zadlužení (dluh/HDP), relevantnější ukazatel Dluh/DaňovýVýnos mohou mít diametrálně odlišný.

Státy se do HDP snaží započítat kde co, jen aby se mohly chlubit růstem, úspěchem a nízkým podílem dluhu na HDP. A tak tam započítávají i drogy a prostituci:
http://byznys.lidovky.cz/s tatistici-zahrnuli-do-hdp-drog y-a-cesko-zbohatlo-fvf-/statni -pokladna.asp?c=A110930_110958 _statni-pokladna_nev

Ty ale na splátky dluhu nikdy nepřispějí. Zkusme si představit chaosstán, kde většinu HDP tvoří nezdanitelné drogy a prostituce. Z čeho dluh splatí? Nebo socialostán, kde je drtivá většina HDP tvořena vládními výdaji. Jak ti dluh splatí? Tím, že dosavadní vládní výdaje přesměrují na splátku dluhu? Tím jednak vyvolají revoluci a jednak tím HDP prudce klesne, čili podíl dluhu na HDP stoupne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Toto právě nikdo není schopen domyslet, ani náznakem si představit. Ani to vlastně nejde.
Kdyby pracovalo 70% místo 20ti, kdyby těm pracujícím ten parazitický zbytek jen nekomplikoval život regulacemi a dalšími omezeními a náklady, růst efektivity a jakýsi "všeobecný pokrok" by byl výrazně vyšší. A každý si umí spočítat, co třeba 5%dodatečný růst udělá za 40 let - zeSEDMINÁSOBÍ výchozí hodnotu! Co by to reálně znamenalo je nepředstavitelné. I daleko menší číslo by mělo nepředstavitelný dopad.

A i proto tvrdím, že "svobodná společnost" by byla efektivnější i v obraně (ve srovnání se současným modelem státního vynuceného monopolu na obranu). Nejen proto, že centralismus a monopol vždy přináší horší a dražší služby (ve všem, logicky i v obraně), ale i proto, že svobodná společnost by byla násobně bohatší a technicky vyspělejší. Po 40ti letech by taková společnost vedle té etetisticky centralistické vypadala jako britská společnost versus primitivní africké kmeny. A primitnvní africké kmeny neobstály v boji se soukromou armádou britských firem, i přes centralistický monopol na obranu, přes možnost náčelníka za účelem války sebrat lidem polovinu majetku, přes možnost povinně odvést všechny mladé muže do armády, atd...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejen nárůst parazitické vrstvy, ale také inflace (snižování obsahu zlata v mincích)a vysoké daně vedly k pádu Říma. Ono samozřejmě tyto tři faktory jsou úzce propojené. Daně (odvody) mnohdy byly tak neúnosné, že synové odmítali po otci převzít/zdědit řemeslo/živnost a tak muselo být zákonem nařízeno, že je jejich povinností to převzít!
To právě inflace (tehdy šizení mincí, dnes emise nekrytých "peněz"), respektive státní monopol na emisi peněz, umožňuje státu takto bobtnat, provozovat hordy úřadů, válčit po celém světě a mít po světě stovky základen(USA), atd... Kdyby si stát o prostředky na toto všechno řekl na daních (a nemohl dodatečné prostředky získat jednak inflací a jednak zadlužením budoucnosti), daně by musely být 90% a došlo by k okamžité revoluci.

Jinak k tomu Římu je zajímavé ještě např. toto:
http://www.mises.cz/c lanky/inflace-v-rimske-risi-24 .aspx
http://www.istrejcek. cz/text/301-jak-nadmerna-vlada -znicila-starobyly-rim

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Doplním ještě trochu svojí předchozí repliku na Jana Altmana. Zajímám se o historii, hlavněraného středověku a pozdní antiky, i když na to teď nemám moc času. Nicméně, zdá se, že trend k rozkladu mocných říší je poměrně univerzální: prosperující říše zahubí vnitřní rozklad daný tím, že stále víc lidí se cpe do nadstavby společnosti, která tím ztrácí akceschopnost. Je to vidětna postupném kouskování Římské říše na menší a menší provincie, postupně stoupající počet lidí ve vedení (vojenský a správní velitel). Naopak tam, kde byla rizika, zájem opadl. Městské kúrie ( asi bych charakterizoval jako sdružení občanů pečujících o město za vlastní peníze) mívaly zpočátku až několik set členů. Později se členství v kúrii stávalo přítěží,kdy kuriál riskoval až ožebračení.

Nahlásit

-
0
+

Pamatuji tuto bankovku
http://www.penize. cz/Image.aspx?itemid=62746amp;width=640&q=80

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mincemi jste mi připoměl rozhovor, který jsem měl nedávno. Krásným ukazatelem toho, jak peníze ztrácí hodnotu je kovová 50 koruna. Ještě si pamatuji papírovou 10 korunu, moje děti budou možná vzpomínat na papírovou stokorunu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Velmi kvalitní zdroj je sama ČNB a její výkazy. Inflaci lze vypočítat dle knihy MAKROEKONOMIE - DornbuscH Fisher jako meziroční růst M2 minus reálný růst HDP. Nebo také jednoduše jako tzv. deflátor HDP = Inflace. Velmi důležitý je i samotný objem oběživa a ten v posledních 20 letech rostl velmi nemilosrdně. Toto je výlučně v kompetenci ČNB a tak se nemusíme divit, proč byly zrušeny haléřové mince.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pujdu jeste dal a zeptam se: Kde by lidstvo mohlo byt, kdyby tito neproduktivni lide delali neco uzitecneho? Mozna by se celosvetove pracovalo jen 20 hodin tydne a kazdy by si tim vydelal na bezne zivotni potreby, mozna bysme uz byli na marsu, nebo se zbavily vsech neekologickych vyrob.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

vím, že je to irelevantní, přesto: na obrázku není králík, ale zajíc.

Nahlásit

-
0
+

Jene, skvěle, naprosto přesně popsáno. Nejstrašnější je ale praktický trend v tom smyslu, že "neproduktivní& quot;lidéz nadstavby společnosti si usurpují rozhiodující podíl z práce produktivních a proto každý chce být v nadstavbě společnosti. Podotýkám, že rozumná nadstavba společnosti je třeba. Nyní třeba záchranné služby znervózňuje soudní spor, který je v podstatě o ptákovině. Jenže se tím živí tým právníků za nemalé peníze, násobně převyšující příjmy záchranářů (počítám je do produktivní sféry, neboť chrání hodnoty) riskujících zrannění v terénu či právní cestou vedený útok.
Jiná věc je, že díra do země vykopaná v Číně se tak moc neliší od díry dop země v Americe či v Německu. Nemůže za ní být diametrálně odlišný příjem a odlišný ekonomický status.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tohle mělo být dole k příspěvku Jana Altmana.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

S tím se nedá dělat nic, než souhlasit. Kdyby alespoň ten růst HDP byl nějak výrazný, ale západ i s veškerou manipulací osciluje kolem 0% a to ještě naprosto ignoruje nezaměstnanost. Jen aby se dalo říct, že už není recese nebo nedej bože rovnou krize.

Jen tak mimochodem, v 70. letech se Čína otevřela světu a tato událost jen tak čistě náhodou koresponduje s tím, že dva američané od té doby stěží uživí svou rodinu. Zatím každá civilizace padla, teď se bohatsví přesouvá ze západu na východ. Falšování dat na tom nic nezmění.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den, díky, oficiální statistiky jsou třeba zde:
http://www.businessinf o.cz/cz/clanek/analyzy-statist iky/hlavni-menove-a-fiskalni-u kazatele-cr/1000431/49262/#uss p

http://www.cnb.cz/mir anda2/export/sites/www.cnb.cz/ cs/statistika/menova_bankovni_ stat/menova_stat_publ/2011/men stat_0711_CS.pdf

Případ něje možné použít tento nástroj:
http://www.cnb.cz/ docs/ARADY/HTML/index.htm

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezký den, Tomáši, díky moc za reakci. Jen, jak to prosím myslíte s tím: "Škoda, že nejste autorem článků tady na serveru, byly by velmi přínosné"? Díky moc

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Příspěvek patří panu Altmanovi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Opět velmi kvalitní příspěvek. Škoda, že nejste autorem článků tady na serveru, byly by velmi přínosné.

Co se týká inflace, chtěl bych se Vás zeptat, popřípadě zde diskutujících, kde nalézt nějaký zdroj informací, ze kterého by se dala zjistit reálná míra inflace v ČR? Tu by měl reflektovat dle původní definice inflace pouze přírůstek množství měny v systému (nově vytvořených peněz), který ji tak znehodnocuje. Inflaci vyjádřenou formou Indexu spotřebitelských cen dle ČSÚ za reálnou míru inflace nepovažuji, protože dle mého názoru se s reálnou mírou inflace nedá srovnávat (pouze na ní závisí). Hlavně údaje za poslední roky jsou mi velmi podezřele nízké (2009-1%, 2010-1,5%). Přičemž dle ČNB je M1 za oba roky mnohem vyšší (2009-6,1%, 2010-7,8%).

Existuje nějaký zdroj, kde takovou informaci najít nebo ji z něj odvodit?

Nahlásit

-
0
+

Mainstreamoví ekonomové vidí ekonomiku jako stroj s dvěma ovládacímí pákami. Jedna ovládá objem vládních výdajů, druhá úrokovou míru a růst monetární báze. Vše ostatní je irelevantní, důležité je pouze u těch pák mít dobré kormidelníky.

Jsou v zajetí svých dogmat a vzorců (vzniklých radikální trivializací reality metodou "předpokládejme, že 10 z 12ti proměnných jsou konstanty a nezávislé hodnoty a vykouzleme funkci závislosti zbylých dvou hodnot). Všechny ty modely ala IS/LM a podobné trivialismy nemající žádný vztah k realitě.

Největší mantrou, kterou mainstreamovci vzývají a podle které se rozhoduje kormidelník se dvěma pákami, je HDP. Je to nic neříkající ukazatel. Nejproblematičtější je samozřejmě ono "G". Sebenesmyslnější vládní výdaj se do HDP započítává v plné výší. Předražená dálnice odnikud nikam. Zřízení a provoz úřadu komplikujícího podnikání. Dovoz předražených propisek á5000Kč/kus pro úředníky. Atd... toto vše se plně započítá do HDP. Podle mne by se nemělo G počítat vůbec (kdo ví, jestli vládní výdaje blahobyt a produktivitu společnosti zvyšují či snižují?), ne-li odečítat!

Další problém je s růstem HDP. Podle něj mimo jiné stanovujeme začátky a konce krizí. Jenže jak se počítá? Vezme se loňské HDP, vezme se letošní HDP, to se očistí o inflaci a vidíme, k jakému reálnému růstu/poklesu došlo. Jenže jakou inflaci vezmeme? No samozřejmě tu oficiální, spočtenou podle státu příznivých metodik. Kdyby se použila nezávisle stanovená inflace (např. ShadowStats.com), či i jen inflace dle několik let staré oficiální metodiky (před její účelovou změnou), nemohli bychom (mluvím o USA) mluvit o další krizi, protože ta před tím nikdy neskončila.

Otázka ale je, jestli by se od HDP neměl odečítat i růst dluhu. Pokud si koupím dovolenou, auto a 80'' plazmovou TV na dluh, zvýšil se můj blahobit či moje ekonomická výkonnost? Zvýšila se NPV mého majetku? Jistě ne! Blahobyt se spíše snížil o úroky, které musím zaplatit. Pokud tedy nějaká ekonomika roste o 2%, ale zadlužení se zvýší o 5%, je to reálný, poctivý, udržitelný růst?

Pokud by se (byť nějak umírněně) revidoval vzorec HDP o:

1) Efektivitu vládních výdajů (tedy to G dělit nějakým koeficientem)

2) Pro výpočet růstu HDP se používal realističtější údaj o inflaci

3) Nějak by se zohlednilo, jaká část růstu je vlivem skutečného růstu efektivity a která je jen iluzí růstu na dluh (na úkor budoucnosti)

... pak by se jasně ukázalo, že Západ je v permanentní recesi již minimálně od sedmdesátých let.

Ostatně každý američan vám potvrdí, že v 50. a 60. letech si příslušník střední třídy (dokonce i kvalifikovaný dělník) mohl dovolit nechat manželku v domácnosti a z jednoho platu utáhl hypotéku, studium dětí, jejich zdravotní pojištění, atd... Dnes pracují oba a nemají na to! To jaksi nekoresponduje s oficálními statistikami nepřetržitého růstu!

Západ stagnuje a i ta stagnace je jen koupená na dluh, který ale brzy bude muset být splacen, resp. celý Západ bude defaultovat. Tak, jak v roce 1989 skončil reálný socialismus, brzy skončí i socialismus demokratický. Na tu samou ekonomickou impotenci. Z těch samých příčin, jaké popsal Joseph Salerno.
http://www.libinst .cz/etexts/Salerno_kalkulace.p df
Protožei v demokratickém socialismu není ekonomická kalkulace možná. Stát zásadním způsobem ovlivňuje/deformuje cenu práce, cenu peněz, atd...
Demokracie zároveň vede k demotivaci, růstu nezodpovědnosti a krátkozrakosti a růstu parazitismu (hádám, že u nás maximálně tak 20% národa produktivně živí zbylých 80% neproduktivních). Tento stav, natož tento trend, objektivně není udržitelný - nicméně tento trend plyne ze samé podstaty systému - proto dojde k jeho změně. Ne proto, že si to někdo přeje, ne proto, že to někdo prosazuje. Prostě to bude nutnost a dojde k tomu "automaticky&qu ot;,skokově a bez varování.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Zase krize:" kdepak, pořád ta samá krize. V roce 2008 jsme měli předlužené banky a předlužené státy, za 3 roky se jejich zadlužení ještě zvýšilo. To bych si opravdu nesměl vidět ani na špičku nosu, abych uvěřil tomu, že krize 2008 odezněla a teď nás čeká nová krize 2011.

Pro srovnání by bylo zajímavé vidět zadlužení států a soukromého sektoru v roce 2008 a 2010. Článek uvádí jen rok 2010.

Nahlásit

-
0
+