Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Gordický uzel evropských dluhů

10. 10. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nevím jestli vám to dá odpověď na otázku, ale mrkněte na to:

http://www.ecb.int/ ecb/educational/inflationislan d/html/index.en.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I na tento problém může mít centrální banka odpověď: akcelerující inflace. Hyperexponenciálně rostoucí inflace byla vždy univerzálním řešením dluhů. Osvědčila se ve Výmarské republice, Maďarsku, bývalé Jugoslávii i v Zimbabwe. Nepochybuji, že se osvědčí znovu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám dojem, že v článku pana Kohouta je zakomponován předpoklad, že natištěné peníze se dostanou ihned ke všem lidem. To ale není pravda. Na inflaci vidělají ti, ke kterým se peníze dostanou jako první, protože ti budou nakupovat za neinflační ceny, a prodělají ti, ke kterým se dostanou jako k posledním, neboť ti už budou nějaký pátek kupovat za inflační ceny. Navíc se domnívám, že smazat dluhy státu pomocí inflace lze pouze pokud většina jeho občanů spoří. Co se stane pokud tomu tak není? V podstatě jsou dvě možnosti. Buď máte daný pevný úrok a budete tedy bance vracet peníze s nižší kupní silou, nebo máte pohyblivý úrok, který vám banka při zvýšené inflaci zvedne, což povede k tomu, že část lidí nebude schopna splatit své dluhy. Mám dojem, že v obou případech budou mít banky problém. Za zamyšlení by rozhodně stálo i co udělá zvýšená inflace s ekonomikou jako celkem.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím. Podle mého je inflace jediným skutečným řešením současných problémů nejen Evropy, ale i Spojených států. Je otázkou, jaké může investor zvolit řešení, resp. ochranu svých investic. Něco jsem o tom četl zde http://tomikov.blogspot.com/2011/05/e15-vliv-inflace-na-druhy-investic.html

Nahlásit

-
0
+

přátelé,

z komentáře kolegy Kohouta to vypadá, jako kdyby nebylo nic jednoduššího než chybějící peníze prostě natisknout. ECB už to stejně dělá, takže stačí jen pokračovat a za chvíli je po krizi (jen šílenci, kteří spořili, místo aby utráceli, přijdou o pár korun). Já bych ale byl opatrnější. Když je váš rodinný rozpočet v zásadě vyrovnaný (tedy příjmy odpovídají výdajům), ale dlužíte milion, protože děda propil grunt, je inflace rozhodně dobrý nápad. Když ale jednak dlužíte a ještě vaše výdaje o deset procent převyšují příjmy, inflace vám nijak nepomůže: na guláš si budete muset půjčit stejně, místo deseti korun možná stovku (a to ještě na drsnější úrok), ale pořád to bude deset procent. Tedy inflace řeší dluhový problém jen v situaci, kdy už další dluhy negenerujete. V této situaci téměř žádná evropská země není a ještě dost dlouho nebude. Takže se obávám, že skutečné řešení je daleko drsnější: napřed vyrovnat rozpočty, pak teprve smazat dluhy (ať už inflací nebo bankrotem).

Nahlásit

-
0
+