Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Slovensko bylo první. Přijdou další pády vlád. Snad

13. 10. 2011
12 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tomáši, moc díky za tuhle reakci!!!

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chápu Vás i pana Vlnase, OK přibrzděme.

Za daleko horší ovšem považuji a k diskusi dávám, že to, co je obsaženo v článku pana Pavlaty je prosazující se mainstream na urovni politické třídy, mimochodem doporucuji tento clanek k veci: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/petr-robejsek.php?itemid=14466
Co s tím ?
Ano jsme svědky dvou rozcházejících se tendencí - jeden představuje zformovaná politicko-byrokratická třída (bez ohledu na národní či ekonomicko-ideologický světonázor) a druhou probouzející se uvědomění lidu prostého, ožebračovaného. Až dojde ke střetu těchto dvou tříd, nebude to nic pěkného, zejména cena bude strašná - to již vidíme.
Dříve byla politická moc derivátem demokratických voleb (alespoň částečně - pro absolutní pesimisty). Dnes se již jedná o ryze antagonistickou třídu vedenou buď vědomým zájmem na uchopení moci a její zneužití pro ekonomické účely preferovaných skupin (u těch inteligentních), resp. zkorumpované úředníky ( u těch neschopných) resp. nechápajících oč jde ( u těch hloupých, neznámo jak vynesených do výšin, kde se nikdy neměli octnout).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1.) "Sulik nechal vladu padnout" Naprosta demagogie a lez.
2.) "Straseni zhroucenim se eura." Naprosta demagogie - euro se nezhrouti proto, ze bankrotuji staty. Dostatecne to snad vysvetlil Pavel Kohout.
3.) "Existuje mnoho pohledu, nejen ekonomicky." Souhlasim - napriklad moralni - euroval je totalni moralni prusvih a vytvari moralni hazard obrovskych rozmeru.
4.) "Kdyby jezdil na zasedani ministru financi..." Tak by si nikdy nemohl zachovat zdravy rozum. Rozhodovani ve skupine ma tendence vest ke katastrofalnim vysledkum, jestlize maji v dane skupine nadrazeni lide mizerny nazor nebo dokonce kopou za sebe na ukor ostatnich. Silny nazor prilaka neutralni lidi a na ten zbytek je vyvijen enormni psychicky tlak, ktery ustoji jenom osoby extremne silne - ostatni se podvoli.
Bylo to mnohokrat popsano v psychologicke literature a vybornou ukazkou takove skupinove dynamiky je i skvely film s Voskovcem "Dvanact rozhnevanych muzu".
Je to presne naopak - zadna takova sezeni by se nemela konat, aby si kazdy mohl v klidu prochazet fakta a rozhodovat se na jejich zaklade a nikoliv pod natlakem. Ve skleniku nezije Sulik, ale tech 27 ministru financi v okamziku, kdy se sejdou v jedne mistnosti.
5.) "prvni krok k ozdraveni..." Zavidim autorovi jeho kristalovou kouli. Jakym zpusobem napomuze ozdraveni verejnych rozpoctu prosazeni staleho penezovodu od statu zatim schopnych sebefinancovani ke statum, ktere toho nejsou schopny - to jaksi neni nikde rozvedeno. Ja naopak pokladam za logicke, ze takovyto automaticky penezovod umozni statum podstupovat jeste vetsi riziko nez podstupuji dneska - vzdyt prece mame zazracny zachranny mechanismus, nebo ne? Jaka je tedy logika za autorovym tvrzenim, je-li vubec nejaka a nejedna se o propagandisticky vykrik do tmy?
6.) "klausismus&quo t;- klasicka ukazka demagogickeho nalepkovani s pokusem urazit nositele odlisnych nazoru, kterou neni snad treba vice rozebirat.
7.) "zkuska z evropske dospelosti" - a co treba to nazvat "zkouska z evropske uniformity a poddajnosti"? Opet je to jenom propagandisticky vykrik.

To Martin Vlnas: Ja nemam problem s clanky, kde se autor pokousi logicky konzistentne, neurazlive a nedemagogicky prosazovatsvuj nazor, byt s nimi nesouhlasim. Vybornym prikladem budiz treba clanky pana Marcika (az na jeden ci dva ulety v komentarich). Ale mam obrovsky problem s takovymto demagogickym propagandistickym balastem, ktery zde jiz nekolikrat predvedl pan Palata.

Nahlásit

-
0
+

Pratele,

ackoliv osobne s clankem pana Pavlaty taky nesouhlasim, byl bych rad, kdyby aspon ctenari FinMagu umeli odlisit vecny nesouhlas od osobniho napadani. Diskutovat s nekym, s kym souhlasite, by umel kazdej. Naucme se diskutovat s temi, se kterymi nesouhlasime. Pan Palata sve nazory nezastava z nekalych duvodu (jak mu podsouvate), on je on nich proste presvedcen, jako vy o svych. Takze prosim vysvetlete, s cim nesouhlasite a proc.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

o argumentaci typu přehršel je víc než půl habaděje nemá smysl diskutovat, ale zajímavé bude, jak zareagují voliči v předčasných volbách. pokud se potvrdí, že EU mainstream jde proti vůli obyvatel, měl by Sulík výrazně posílit. pokud ale volby vyhraje Fico je holt nabraný směr přáním obyvatel a dostaneme co si zasloužíme

Nahlásit

-
0
+

Ani jeden argument, spousta (urážlivé) propagandy.

Nahlásit

-
0
+

Zdravím všechny komentující. Naším cílem je přinášet názorovou pluralitu. A i takové názory jaké v tomto textu prezentuje Luboš Palata, si zaslouží publikace. Je mi jasné, že ve většině z vás (stejně jako ve mně) více rezonuje text rozhovoru, který jsme včera udělali společně s Pavlem Kohoutem, na druhou stranu je dobré poskytnout prostor také alternativním názorům.

Každopádně moc díky za kritiku i to, že nás čtete a že si Finmagu vážíte pro jeho schopnost přinášet alternativní pohledy a názory. Trochu jsme výtky čekali, že však budou takto silné, to zase ne :)

Ať se daří
Martin Vlnas

Nahlásit

-
0
+

teď jsem úplně v šoku. takto rozjásaný článek v duchu: "radujte se, polovina pitomců prozřela a zmoudřela a polovina byla poražena", bych na finmagu nečekal. navíc v sobě cítím hlubokou urážku: z logiky článku pro mně totiž vyplývá, že jsem evropsky nedospělý. ale možná to bude tak, že pan palata bude spíš tak nějak evropsky předospělý, tak nějak pěkně dozlatova a dokřupava evropsky orestovaný.

Nahlásit

-
0
+

Musím se přidat k panu Pavlíkovi. Takováto prostoduchá politická propaganda patří do bulvárních médií typu LN, MFD či HN a nikoliv sem, kam si chodím přečíst sice populární, ale přesto erudované texty na ekonomická témata, od lidí, kteří tomu opravdu rozumějí (a to platí i pro komentáře pod články).
K obsahu samotnému nemá cenu se vyjadřovat, stále stejná písnička od tohoto autora: evropským daňovým poplatníkům se údajně vyplatí lít peníze do této černé díry, a to v jakémkoliv množství. Bude to patrně revoluce v ekonomii - první návratná investice do morálního hazardu v historii.
Jednu poznámku si ale neodpustím: heslo "Sulík shodil vládu" je taková typická novinářská prasárnička. Sulík si nepřál spojení tohoto hlasování s hlasováním o důvěře, to Radičová tím vydírala.
Ještě kviz na závěr pro pana Palatu, který tomuto vývoji do poslední chvíle nechtěl věřit: mějme osobu, která několikrát výslovně řekne, že pro něco nebude hlasovat, protože je to hodně špatný návrh. Následně ho veřejně postaví před dilema "hlasuj pro a udržíš se u koryta". Co byste čekal, že pravděpodobně udělá:
a) člověk, který se "ve vysoké politice ještě neohřál" a ještě dokonce ani nebyl v Bruselu, a navíc v jehož zájmu je strategický positioning na politickém trhu ve smyslu „ten nový nezkažený“
b) zkušený politik, i Bruselem protřelý
Pokudsprávně zodpovíte tuto otázku, možná se příště nebudete tolik divit tomu, jak kdo hlasuje.

Nahlásit

-
0
+

Úderem neschválení eurovalu jsem se začal "těšit" na článek pana Pavlaty zde, ale jedním dechem oceňuji názory pana Kohouta v článku předcházejícím, k témuž tématu.
Vynechám-li až hystericky patos paní premiérky, se kterým na místo racionálních argumentů doprovázela svá demagogická tvrzení o kolapsu eura a světových burz pro případ neschválení eurovalu, pak pro mne to byl zejména krásný exkurz do další fáze kolapsu demokracie.
Na počátku bylo referendum o vstupu do EU, žádná ztráta suverenity žádné záchrany jiných zemí z daní ostatních .....
Dále schválení ústavy, neprošlo-li - protlačíme Lisabonskou smlouvu bez ohledu na výsledky referenda v Holandsku, např. .... kašleme na referendum
Neprošla-li Lisabonská smlouva v Irsku, opakujme referendum .....
Žádná rozpočtová unie, žádná dluhová unie nikdy nebude, nebojte, víme co děláme .....
Žádná federalizace Evropy nikdy nenastane, žádná Eurovláda se nechystá ....
Žádné záchrany Řecka či bank se z našich daní konat nebudou, naopak na tom vyděláme, jen nám dovolte schválit euroval ......
Žádná harmonizace daní se neplánuje, byl by to zásah do suverenity země ....

JAK DLOUHO NAM BUDOU POLITICI LHAT JESTE ?

Voda teče z kopce a evropská politika jde proti proudu. Chvíli to ještě půjde. Nakonec to ale tuto europolitiku smete, protože jde proti stabilitě, proti, vpravdě, fyzikálním zákonům.
Pokud chtějí proevropští politikové vědět jak lze prosazovat jejich proevropskou politiku, radu bych měl. Definujme evropské struktury, zrušme národní parlamenty a vlády a zaveďme celoevropské volby jako jediný instrument projevu vůle lidu. Tam totiž evropská politika směřuje a směřuje-li tam, dohodněme se na tom a proveďme ten kotrmelec - jen nás nenechte volit vlády a parlamenty, které se podřizují vůli a tlaku nevolených struktur.

Nahlásit

-
0
+

Dobry den pane Pavliku, vitam Vas do sveta clanků p. Pavlaty, prehlidky toho, jak to vsude okolo CR umi lepe, a vubec celkove bystrozrake clanky. Mimochodem nejsem sam, kdo o nem nema valne mineni (chvalabohu) coz me tesi, viz. obcasne zminky o nem a jeho ritnim alpinismu na jinych webech...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Promiňte, ale takové články jsou tak trochu pohrdáním času čtenářů tohoto webu, který se od ostatních liší obsažností a originalitou zveřejňovaných článků. Kdybych sestavil automat, který sám text sestaví tak, že zprůměruje články "nejčtenějších& quot;zpravodajských webů, výsledkem by byl zhruba takovýto článek.

Nahlásit

-
0
+