Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Robert Aumann: Druhou světovou válku nevyvolal Hitler

2. 11. 2011
 5 828
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Lenost bývá luxus. Lenivý může být člověk, pokud jej nic nenutí k aktivitě. Jestliže více než polovina obyvatel nemá ani průměrný příjem, nepřipadá mi lenost jako správný důvod.

Když si lidi stěžují, že je drtí bankovní poplatky, a další výdaje, jak by mohla být lenost důvodem k dalšímu setrvávání v utrpení?

Že by lenost mohla být důvodem k udržování mocenských struktur, to by snad i mohlo být... Ale mám spíše zkušenosti, že líný člověk nevolí a že kdo má strach, schová se ve stádu.

Jenom takové úvahy a pozorování...
:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zdravím. Vaše české příklady mi moc nesedí. Zde jde spíš o lenost než o strach. Ledaže by lenost byla převlečený strach :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z rozhovoru vyplývá, že jádro teorie her je založeno na existenci strachu z budoucnosti.
Ovšem, kdo nemá co ztratit, nebude se chovat podle předloženýc šablon. Tudíž ani ti Palestinci se nebudou chovat podle představ, když už ztratili všechno, co jim bylo drahé. Druhá strana tvrdí, že to, co ztratili tak drahé nebylo, pro ně to drahé bylo až moc.
Teorie o nulových ústupcích platí jenom do určité míry, jak sám tvrdí Robert Aumann.

Ale podobně to platí i v Česku. Ustrašení lidi volí současné usazené mocenské osobnosti proto, aby se k moci nedostala druhá strana. Mají strach, že si nebudou umět poradit a rozhodovat sami za sebe. Neodejdou od svého operátora nebo banky, protože mají strach, že následkem bude nějaká ztráta. Nebudou se učit novým dovednostem, protože mají strach, že je nezvládnou.
Strach vyvolává lidská zloba, která vede s posměškům, pokud se nezdaří dokonale a podle očekávání nový nebo nezvyklý vzorec chování, nebo jiná snaha o vybudování něčeho nového.

Nahlásit

-
0
+