Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: O kolik zchudneme, až zkolabuje Itálie

18. 11. 2011
3 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A jak to bude podle mne?

Aby Itálie splatila mohla platit 7% úrok, muselo by její DPH růst cca 5%. Což se nestane. A pokud nezasáhne ECB, můžeme čekat znárodnění italských bank, následně těch francouzkých, krachy amerických (skrze CDS a jinou provázanost) a následně finanční armageddon, který jsme tu od 30. let neviděli. ČR bude trpět ještě více než země platící eurem.

Tenhle článek si zazáložkuju a za 6-24 měsíců si jej připomenu. Uvidíme, kdo bude mít pravdu.

Nahlásit

-
0
+

Tak tohle je bohužel trochu krátkozraký přístup.
Celý stávající finanční systém funguje pouze díky důvěře. Takže když by byla 50% defaultem italského vládního dluhu ještě více ochromena důvěra než je nyní, tak ztráty by nečinily zmiňovaných 900 mld. EUR, ale důsledky by hraničily s totální katastrofou. A to rozhodně nepřeháním. Mezibankovní trh (a ten je jeden z největších finančních trhů, akciový trh je svoji velikostí oproti němu "prcek") by totálně zamrznul a zažily bychom horší důsledky než byly způsobeny banktotem americké banky Lehman Brothers. Banky držící italské vládní dluhopisy by ve velkém měřítku krachovaly a museli by být znárodněny, hodnota aktiv pojištoven a penzijních fondů by dostala tvrdou ránu.

Jasně, žádný konec světa by nenastal, bankrotů v minulosti už přeci byla spousta. V takovém měřítku ale nikoliv. A kdo by to nejvíce odnesl? No přece běžný občan. Takže až si někdo příště bude přát, aby ti zlí a ošklivý bankéři dostali na frak, měl by si velmi dobře uvědomit, kdo bude nejvíce požkozen. Bankéři samotní to rozhodně nebudou. S krachy bank se položí ekonomika jako taková, vyschne likvidita nutná pro financování průmyslu, atd. atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bohužel tomuto problému se říká riziko podníkání takže ať klidně zkrachují tak jako by zkrachoval každý drobný investor, za něj taky nikdo nesanuje jehoho chybné rozhodnutí . Na druhou stranu to pročistí trh v bankovním sektoru a ostatní banky si příště sakramensky rozmyslí komu půjčí peníze .

Nahlásit

-
0
+