Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Evropa před kolapsem (III): Které zlo je menší?

13. 12. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Moje rada je ať vlády silně zadlužených zemí, pokud nebudou mít peníze na provoz státu vydají speciální dluhopisy, kterými "zaplatí" svůj provoz svým zaměstnancům, podobně jako to udělala Kalifornie, tedy v podstatězavedou svoji vlastní vládní paralelní měnu k euru.

Nahlásit

-
0
+

Jojo, četl jsem.

Jinak samozřejmě, že ty "těžší kalibry" krizi (příčiny) neřeší a reálně problém pouze odsunují a prohlubují. Tak to prostě chodí s každým režimem v úzkých.

Zvláštní je, jak jsou ale lidi naivní a indoktrinovaní.
Z názorů zde jde přímo hrůza:
http://dialog.ihned. cz/komentare/c1-54177180-debat a-ma-cesko-pujcit-penize-na-za chranu-eurozony-a-smerovat-do- uzsi-eu

Tedyaž na tento názor:

Petr Hampl, sociolog a bloger IHNED.cz

Leží před námi nabídka obchodu. Zadlužená Česká republika, jejíž vláda zoufale škrtá, pošle 90 miliard euroelitám. Euroelity nepodniknou žádný krok ke skutečnému řešení krize, jen o pár měsíců odsunou její otevřené propuknutí. A jako bonus dostaneme ústavní změnu – takovou, které se obvykle říká puč. Přijetí takové nabídky nebo hlasování pro ni by mělo být posuzováno jako vlastizrada. Tady už se nejedná o ekonomický ani sociologický, ale o trestně právní problém.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud jde o naši půjčku 90 milard, dovoluji si dát odkaz na komenář J. Hladíka: http://proinvestory.cz/j-hladik-cesko-chce-dobrovolne-vyhodit-90-miliardNaprosto s ním souihlasím.

Těžší kalibry jsou v řešení krize nevyhnutelné. Ale ani ty neřeší problémy. Zatím pořád léčíme příznaky, nikoliv příčinu. Tohle skončí nejen měnovou reformou v den "D", ale systémovou změnou.

Co se týče vystoupení Německa z eurozóny, v jednom ze zahraničníchkomentářů byla za vzopr dávána i měnová odlika ČR / SR po rozdělení federace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Evropští "lídři" budou projekt eura hájit až do hořkého konce a za jakoukoli cenu.

Myšlenky na brzký zánik eurozóny jsou naivní.


Jsou zde 2 hlavní důvody, proč se bude euro dále zachraňovat a kolaps odsouvat:

1) Politici uvažují v horizontu měsíců a let, maximálně volebního období. Víc je logicky nezajímá. A nechtějí nést zodpovědnost, nechtějí, aby je někdo označil za viníky nějakého "eventu". Rozpad eurozóny je tedy přesně to, co po všech stránkách odporuje jejich zájmům: náklady (pokles blahobytu voličů) by se dostavily skokově a bezprostředně a byl by také znám "viník" - ten, kdo do toho "destruktivně řízl". Naopak snahy o záchranu jsou lidem vnímány jako konstruktivní a pozitivní snaha, která se maximálně časem může ukázat jako neúspěšná a naivně idealistická. Což politikům vyhovuje. "Mysleli jsme to dobře, udělali jsme pro to maximum, ale bohužel to nevyšlo - hlavně kvůli spekulantům, ratingovkám, atd..."

2) Snahy o záchranu eura mají pro eurokraty silné pozitivní sideefekty - posilování moci centra. Centralizace moci doprovázená omezením demokratické kontroly. Vidíme to již dnes (o všem rozhoduje neformální imperátor Merkozy a nevolení Rompuyové a Barosové) a těmto "elitám" přibude eurobondy a dozorem nad rozpočty další moc. Bez eurokrize by fiskální integrace EU trvala desetiletí, takto budou mít "hospodářskou vládu" rychle a bez obtěžujících a nejistých referend.

Dále si je třeba uvědomit, že euroelita zdaleka ještě nevystřílela všechnu munici v boji o (sebe)záchranu. Nepoužili ani zdaleka nejtěžší kalibry. Realita je vždy pestřejší, než fantazie a moje fantazie mi zatím nabízí jen tento úzký přehled možností:

- Eurobondy

- Masivní intervence ECB (vykoupení státního dluhu a rekapitalizace bank triliony nových eur), asi již forever a s exponenciálním růstem objemu (toto nejde dělat jen chvíli a pak nechat státy opět se financovat na trhu - ten by požadoval Úrok=OčekávanáInflaci+Riziko+Z isk,tedy třeba 12%)

- Nové daně. Třeba z finančních transakcí. Z výnosů na kap.trhu. Z růstu ceny drženého zlata. Rapidní růst daní z jakéhokoli majektu včetně nemovitostí

- Konfiskace/znárodnění majetku/akcií/zlata pod libovolnou záminkou (spekulace, keťasení, podkopávání trhu, neúměrné zisky, ...)

- Znárodnění penzijních fondů (ala 2. a 3. pilíř) - to už některé státu EU ve větší či menší míře dokonce provedly

- S tím, jak přestanou mít lokální volby vliv (vše bude rozhodovat nevolená elita v Bruselu), může i ochabnout tendence podplácet voliče a přijde masivní nárůst plateb u doktora, školného, atd... ovšem nedoprovázené deregulací daných odvětví, zavedení trhu a svobody volby. Tedy spíše takový fašizující státně-monopolistický systém.


Možná to někomu přijde drsné, nepravděpodobné, přehnané - ale před 10ti lety byste nad dnešními novinami také kroutili hlavou jak nad nějakou orweliánskou scifi. A kdyby se dnešní noviny propadly do roku 1911, normální člověk by neveřil a marxista by se tetelil blahem.

Většina (i mainstreamových) ekonomů se shoduje, že problémy ustupovat nebudou, naopak pravá eskalace teprve přijde. A pokud lidé jako Merkelová (a dvojnásob bruselští eurokraté) prohlašují, že krizi eura hodlají čelit za JAKOUKOLU CENU, používání "težších kalibrů" v jejich boji bude "nevyhnutelné&q uot;.Možná půjdou jinou cestou, než jakou naznačuje moje fantazie. Ale reálně těch možností podle mne moc nemají. A mimořádná doba vyžaduje mimořádné prostředky - to přeci lid pochopí. Stačí si přečíst diskuse pod články mainstreamových internetových novin ohledně naší půjčky 90mld pro PIGS (oklikou přes MMF) - děsivé argumenty, absence logiky, převažující souhlas s placením.

Nahlásit

-
0
+

Úvahy na téma "opuštění eurozóny Německem" se mi líbí, jsem zvědavý, jak se to v budoucnu uskuteční v praxi oproti nyní předkládaným teoretickým modelům. Možná se však zapomíná na jednu drobnou, nikoliv však nepodstatnou věc: V současnosti nelze vystoupit z eurozóny a přitom zůstat v EU. To by snad zvládla akorát pohádková princezna koloběžka:-) Takže jak to prakticky vyřešit, aby se vlk nažral a koza zůstala celá?

Nahlásit

-
0
+