Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: 89 miliard korun: Jak může Česká republika pomoci Evropě i sobě

19. 12. 2011
5 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

S těmi kvótami na produkci cukru a jiného... trochu to připomíná RVHP že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud vím, tak dotace EU jsou časově omezené a pokud se nečerpají, tak propadnou. Prozatím jsme v odvodech vs. dotace v plusu, ale to se po vypršení programů brutálně změní. O účelnosti dotací již tady byla řeč. O tom, že čerpáme a budeme čerpat nižší zemědělské dotace než ostatní staší státy, zejména Francie už se tolik nemluví. Obdobně se nemluví, že jsme svázáni a odkázání na dovoz vína a cukru opět zejména z Francie, když naše nabídka neuspokojí naší spotřebu, ale zvýšit produkci nelze. A takto lze pokračovat. Opět i ohledně vlivu na dění v EU je minimální. Slíbené sídlení nějaké evropské instituce se setrvale odkládá. Asi nás opravdu přijali, aby jsme jim platili důchod. Co mně ale překvapilo bylo, že dle HN by měl náš příspěvek činit asi polovinu co Polska nebo Nizozemí, platit bychom měli víc než Rakousko, 5x víc než Slovensko. Útěchou není ani to, že by příspěvek měl být u SRN 6x větší, navíc když Francie dle list nezaplatí nic. Přitom tato pomoc má sice směřovat pro jižní státy, ale jde o záchranu investic francouzských i německých bank. Může nás však utěšit, že jsme tak již v minulosti pomáhali Sýrii, Lybii, Vietnamu, Kambodže, Angole...

Nahlásit

-
0
+

K té poznámce o dotacích se nadšeně připojuji. Dobře je to vidět na podnikovém vzdělávání. Před několika lety podniky školily zaměstnance podle toho, jaké znalosti zrovna potřebovali. Dnes kupují školení podle toho, jaká je výzva.

Takže co nám dotace přinesly:
1) zaměstnanci podniků jsou školeni v něčem, co nepotřebují
2) školící agentury ignorují potřeby zákazníků a řídí se čistě podle vyhlašovaných programů
3) agentury specializované na získávání dotací si přijdou na úžasné peníze.

Nahlásit

-
0
+

Děkuji za svěží, inteligentní článek, kterým opět dokázal pan Kohout otevřít jádro problému a ťal pěkně do živého, jak by se dala věc ideálně řešit nejen v ČR, ale mohly by se připojit i další státy EU a celý ten systém dotací zrušit. Moc se mi jeho názory líbí a doufám, že je vyslyší i ti nahoře a budou se jimi řídit. Vzdát se dotací z EU - to by v mém okolí znamenalo v minulosti, vzdát se asfaltové cesty, která je ale udělaná jen do poloviny mezi obcemi, protože od druhé poloviny cestu vlastní jiná obec, která ale dotaci nedostala. Jedná se o polní cestu pro traktory, která na své jedné polovině splňuje parametry silnice 2.třídy. Dále bychom se vzdali veřejného osvětlení za 250 tisíc a měli bychom to samé osvětlení jen za 80 tisíc korun. Na takto malou částku se totiž nevztahovala dotace a tak se musel koupit dražší materiál, musela se výše ocenit cena práce apod. aby obec měla na dotaci nárok. Koupila se snad tuna náhradních sloupů a žárovek, které budou hnít na skladě asi sto let. Tomu se říká efektivita EU, dotací a regulací :)

Nahlásit

-
0
+

Jen připomínku k větě: "Byli jsme svědky totálního selhání kontinentálních politických elit na posledním evropském summitu." Jsme svědky totálního selhávání politických elit po dobu několika desetiletí. Není jediný důvod, aby v době míru (tedy min 20 let) byl náš blahobyt vystavěn na tak obrovských dluzích. Nevládnou nám politici, ale hlupáci a zbabělci.

Nahlásit

-
0
+