Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Islandský boj s alkoholem: zakázali pivo, povolili kořalku, prokázali marnost regulací

28. 12. 2011
 8 720
1 komentář

Přihlášení do diskuze

Diskuze

K věčné diskusi o regulacích pár slov Václava Cílka:

"LXV: Důsledek svobody je například i to, že každé malé městečko je zastavěno supermarkety a všude kvete globalizace… Jaké jsou další plody svobody?

VC: To je démonický aspekt svobody, jak o tom mluvil Špidlík, to znamená svoboda bez zodpovědnosti, svoboda pro vás bez ohledu na ostatní.

...

LXV :Zmínil jsem se o supermarketech a jejich rozšiřování, co by se podle vašeho názoru mělo regulovat, kontrolovat?

VC: Jednoduchý, dobře nastavený zákon stačí. Třeba v Rakousku existuje zákon, podle kterého když postavíte sklad na půdě nejvyšší bonity, platíte tak velké daně, že se vám to dlouhodobě nevyplatí. Tento jednoduchý, řekl bych průzračný, krystalický zákon vede k tomu, že samotní developeři se vyhýbají stavění na nejlepších půdách. Nebo obdoba holandského zákona – když chcete postavit třeba novou průmyslovou zónu, musíte doložit, že to nemůžete postavit v intravilánu obce nebo na starém brownfieldu. To u nás není.

LXV: Z vašich úst jsem právě zaslechl, že v Rakousku existuje zákon o tom, že mohou ve vesnici přibýt pouze dvě stavby během jednoho roku. Myslíte, že něco takového je v Čechách vůbec možné v příštích deseti patnácti letech, v době, kdy vznikají satelitní městečka?

VC: Ony už moc nevznikají.To je ale zase v našem myšlení. Kdybyste zjistil, jak tvrdě je regulováno třeba Švýcarsko, země všech ekonomických svobod, jak moc je regulována řada věcí v Americe. My tady žijeme trochu v chaotické, démonické svobodě, a je to proto, že bohatší lidé, kteří mají víc možností, mají de facto víc svobody. Vytváří se tady prostor pro nerovnost a o tom, že si to nechají Češi líbit, už bylo napsáno mnoho, ale není to tak úplně pravda. ... "

http://www. parlamentnilisty.cz/rss/zpravy /Filosof-Cilek-Do-dvou-let-bud e-vybuch-nepokoju-Pak-se-to-zv rtne-218078

Nahlásit

-
0
+