Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak ústřední jsou střední vrstvy?

8. 7. 2010
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

A v tom je ten paradox... Je monetární hledisko důležitější než reálné? Tedy: je Američan (rozuměj obyvatel vyspělé země) monetárně vypleněný, reálně žijící v /krátkodobém/ blahobytu na tom lépe než Afričan (obyvatel LDC), který je nezadlužený, žije s minimálním životním standardem, ale, s jistou mírou sarkazmu, dlouhodobě udržitelným způsobem?Podle mě na to neexistuje jednoznačná odpověď. Osobně si myslím - máme se lépe, protože naše možnosti jsou variabilní, nemusíme se nutně zadlužovat (ve smyslu osobních dluhů, ty veřejné jdou bohužel mimo naši režii) a můžeme svůj život v mnohém ovlivnit a ovlivňovat. Obyvatelé LDC nikoli a to ani za předpokladu, že budou sanovány monetárně pro reálný růst. Chybí v nich lidský potenciál s dlouhodobou perspektivou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mate pravdu, ekonimecke hledisko by v tomto pripade bylo nevhodne slovo. Chtel jsem tim jen vyjadrit, ze ten American je co se penez tyce neustale v minusu, kdezto African na nule.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Říkal jste z určitého hlediska... Dobře. Nenazývejte ho ekonomickým, prosím, protože z ekonomického hlediska je na tom Američan mnohostranně lépe. Ekonomický může znamenat z pohledu užitku, možností alternativ živobytí, úrovně veřejných statků a mnoho a mnoho dalších aspektů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z urciteho pohledu je prumerny American chudsi nez prumerny African. American ma totiz hypoteku na barak a i ten kus zvance zaplati kreditkou, cili si pujci. African sice nema nic, ale zase nic nedluzi, nebot by mu nikdo nepujcil. Z ekonomickeho hlediska je na tom tedy lepe.

Nahlásit

-
0
+