Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Fair trade nebo Free trade?

31. 5. 2010
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Každý z farmářů má ale samozřejmě možnost se rozhodnout, jestli bude zapojen do systému Fair Trade a nebo jestli bude obchodovat s někým jiným. Pokud počet farmářů, co obchodují v rámci FT, stále roste, jednoduše to znamená, že o to mezi nimi zájem musí být. Navíc dostávají výkupní cenu rovnou na místě, kde tu komoditu prodávají, takže když my si tady u nás kupujeme daný výrobek, znamená to, že producent už za to dostal zaplaceno. Zajímalo by mě, v čem shledáváte nefunkčnost tohoto modelu. Je zřejmé že dnes FT nefunguje zcela na 100% , jak tomu bylo dřív, když výkupní ceny (např.kávy) byly pro producenty opravdu špatné.

Nahlásit

-
0
+

Fair trade má místo na slunci stejně jako jiné způsoby prodeje. Osloví určitý segment a zejména u potravin braných jako luxus může zvyšovat chuť. Něco jako placebo. Původní myšlenka jako podpora utiskovaných prvovýrobců má smysl. Jsem rád, když vím na kterém poli mé jídlo vyrostrlo a kdo o ně pečoval. Stejně tak rád nakupuji pokud možno přímo u sedláka. Proto mě mrzí, že zde dosud nejsou trhy se zeleninou atp. tak běžné jako jinde.

Nahlásit

-
0
+

Prave to je nejvetsi problem FT. Vy sice muzete zaplatit "ferovou" cenu za kavu pestiteli kavy (definujme ferova jako neco odvozeneho od ceny kavy na burzach-doprava-skladovani), ale z ceny salku je to porad jen par procent - vetsinu zhltne nekdo jiny. Pro clanek v tistenem Finmagu jsem pred casem psal ze kdyz se v roce 2008 v Cechach zdvojnasobila cena sladoveho jecmene, na cene piva se to odrazilo zvysnim o 30 haleru.Takze platit o 10% vice za konecny vyrobek protoze je FT je nesmysl.Vetsi impakt nez FT je spise dostat informace k farmarum. Kdyz nemeli poneti kolik jsou svetove ceny kavy na volnem trhu, nakupci je mohli pekne zdirat (klasicky priklad information asymetry). Kdyz jim date mobila na kterem muzou zjistit za kolik se kava prave na CBOE obchoduje, muzou svoji cenu stanovovat o neco lepe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak vyapdá "spravedlivé dělení zisku mezi zaměstnance, výrobce, dovozce a prodejce"? Moc by mne zajímalo, kolik těch peněz se skutečně dostane zpět k výrobcům a nezůstane někde po cestě u dovozů, prodejců a úředníků, kteří vyřizují a vyplňují formuláře, různých poradců, kteří pomáhají získat ty "fair" ceny apod.

Nahlásit

-
0
+

Jasně, neříkám že to funguje. Jen pokud by se ten model držel původní myšlenky, tj. de facto charity, pak neni moc co kritizovat. Charita taky může být k ničemu, ale vzhledem k dobrovolnosti mi je to jedno, jestli na to lidé dávají peníze nebo ne. U Fair Trade jde o to, že od argumentace pomalu přecházejí k donucování ostatních.Pavel: Myslím, že když budete mít 15 tisíc zlodějů, stále je 15001 zlodějů horší stav. A nijak to toho zloděje navíc neomlouvá. U Fair Trade nejde o hájení, nikdo Fair Trade nenapadá. U Fair Trade lobby jde o vynucení kupování jejich výrobků. Jen si přečtěte nějaké požadavky na stránkách FT advocacy office.Pár bodů z jejich požadavků (Fighting poverty and injustice through Fair Trade-How the EU can support the Fair Trade movement to createsustainable livelihoods and to promote responsible purchasing,December 2006):"The European Commission should therefore:-develop targets for responsible purchasing within the EU Member States with anincreasing sliding scale up to 2015.-assess the possibility for including sustainability criteria into EU trade policy-making inorder to encourage imported goods that comply with sound social and environmentalstandards-develop legally binding measures so that businesses are held to account for theirnegative social, economic and environmental impacts, both within the EU and in thirdcountries."Ty cíle a kritéria by samozřejmě stanovovala skupina FT organizací. Krásný příklad rent seekingu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud je to nefunkční, tak je to na nic, bez ohledu na původní myšlenku. Stejně by mohl někdo argumentovat, že původní myšlenka komunismu není špatná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

s tim teda nesouhlasim, kazda lobby je spatna... diskriminuje jedno odvetvi pred druhym...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V Bruselu je registrovanych 15.000 lobistu (at uz jednotlivcu nebo organizaci), jestli jeden z nich haji pred poslanci Evropskeho parlamentu a uredniky komise Fair Trade je to podle mne naprosto v poradku. Na vsude lobbying funguje jako korupcni a polotajne aktivity tajmenych osob jako Slouf ci Dalik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

prolobbovana vec... jak je ten citaT? ty nejvetsi zverstva byla dlazdena dobrymi umysly?

Nahlásit

-
0
+

Původní myšlenka Fair Trade není špatná. Odmyslíme-li tedy nefunkčnost celého modelu ve větším měřítku, protože vyplácení vyšších než na trhu převládajících cen je prostě neudržitelné - a dokládají to i případové studie z daných zemí, v rámci kterých se zjistilo, že za vstup do Fair Trade obchodu jsou vyžadovány od zemědělců nemalé poplatky.Dnešní Fair Trade je však především silná lobby u EU. Pokud by se jednalo o dobrovolný model jakési obchodní charity, nemám nic proti. Vzhledem k požadavkům FT skupin na povinné zavádění FT výrobků v rámci EU se však jedná o značně nebezpečnou věc...Viz např. http://www.fairtrade-advocacy.org/, stránky lobbystické kanceláře Fair Trade v Bruselu.

Nahlásit

-
0
+