Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vlastní, nebo nájemní? Toť otázka!

8. 3. 2010
 5 081
25 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Urcite se na tomto know-how da vydelat, viz www.jakpronajimatbyty.cz. A to je pouze marketingovy projekt, obsahove ne moc prinosne, snad jen psychologicky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Určitě. Teď jde jen o to stanovit správnou cenu a přesvědčit potenciální kupce, že jim Vaše know-how k něčemu pomůže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

I takový seznam je součástí mého Business Case, včetně běžných hodnot získaných od znalců trhu. Také mám popsaný celý proces nákupu bytu, včetně všech nutných spolupracujících stran. Popis jsme dali doshromady s autorem původního článku. Myslíte, že za takové know-how a poradenství je někdo ochoten zaplatit ? Když bude mít za následek ziskovou investici, s předvídatelným výnosem ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poptávka po mikrobytech je obrovská. Viz zde: http://bydleni.idnes.cz/byvaly-hotel-v-praze-prestaveli-na-levne-byty-ktere-jdou-na-dracku-1cs-/reality_bdp.asp?c=A091126_180348_reality_bdp_webDalší článek k tomuto tématu: http://www.finmag.cz/clanek/15690/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O te "poptavce" po malych bytech jsem tu cetl, ovsem mel jsme za to ze se jedna o presun od 3+1 a 3+kk do 2+1 a 2+kk. ja mluvim o bytech jeste mensich, cili 1+1 a 1+kk kolem 30m2.Vzrorec by samozrejme nemohl vestit budoucnost, ale mohl by pomoci rozhodnout se podle soucasnych kriterii, proste udelat maximum, ktere je mozne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V prve rade Vam dekuji za reakci, ja totiz netusil, ze neco takoveho jiz existuje Vzhledem k Vasemu usili chapu, ze jej nechcete zverejnovat. V tom pripade by bylo zajimave precist si alespon co nejvice kompletni seznam veci, ktere musi clovek v najmu/vlastnictvi platit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak se bude vyvíjet poptávka po malých bytech je podle mě otázka na kterou může těžko někdo s určitostí odpověděť. Developeři se v poslední době vrhli na stavbu malých bytů neboť přišli na to, že na předražené velké byty je ochotno a schopno kupovat už jen velmi málo lidí. Časem tedy může být poptávka po malých bytech uspokojená. Poptávka ale může být tak velká, že stále bude převis poptávky nad nabídkou..Myslím, že vzorec by pomohl jen částečně. To, zda je výhodnější byt koupit nebo pronajmout, záleží i na budoucím vývoji nájmů, úroků z hypoték a daně z nemovitostí. Jak se budou tyto parametry vyvíjet ale nemůže nikdo předpovědět.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kosour, rozšířím Vaše očekávání na "obecny vzorec, zahrnujici vsechny nakladove polozky obou reseni, vcetne detailu typu dan z nemovitosti, naklady na caste stehovani, atd. - vzorec teoreticky, s promennymi, bez presnych cisel". Je zapotřebí kompletní Business Case, i s parametry hypot. úvěru, zahrnutím zdanění, všech poplatků, tvorby rezerv na opravy, atd. Já takový BC mám, a řídil jsem se jím při své investici do nemovitosti (byla konzultována i s autorem článku). dal jsem do toho ale dost práce a nebudu to jen tak zveřejňovat. Nějaký nápad ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

On ale pro investory není. Od toho jsou tady jiné weby. My jsme tady pro každého, kterého (třeba tahle) problematika zajímá a pálí. A je jedno, jestli je onen člověk investor, nájemník nebo kdokoliv jiný....

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud je finmag magazín určený pro investory, tak tenhle článek sem určitě nepatří. Už jenom věta "Pokud máte na účtu několik zbytečných milionů, není co řešit." musí odradit každého kdo nějaký milión má a s investováním to myslí vážně.

Nahlásit

-
0
+

Je navíc dost možné, že výdělečně činní budou decimováni obrovskými odvody na sociální "pojištění" ;a tak jejich kupní síla bude velmi mizerná. To může ještě více snížit cenu velkých a dobrých bytů. I nadále mohou být v kurzu byty malé a levné..Převážná část rodinných a bytových domů postavených na klíč v posledních několika letech bude potřebovat drahé opravy mnohem dříve než za 25 let. O "kvalitě" novostaveb toho bylo napsáno hodně a není třeba to tady opakovat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasim, znam dost lidi, kteri by radi vetsi. Ale zaroven si myslim, ze o male byty bude zajem vzdycky, napriklad kvuli prechodnemu byldeni kvuli praci, osamely duchodci, atd.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O velké byty by byl zájem, jenže na ně téměř nikdo nemá. Tak lidé kupují alespoň to, na co finančně dosáhnou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Bál bych se toho, že s procesem stárnutí populace vezme zasvé i velmi často řečená teze: Byt s dobrými parametry a v atraktivní lokalitě hodnotu neztratí.Tu kouli nemá nikdo z nás, ale fakt bych se obával toho, že dnes až moc hodně lidí uvažuje stylem: V nejhorším to na stáří prodám. Bude hodně seniorů se stejným problémem - těžce prodávají nemovitost tomu málu produktivních lidí, kteří si pak mohou královsky vybírat z přetlaku nabídky všemožných nemovitostí.Což stlačí ceny dolů - jak u pronájmů, tak u prodejů. Už dnes je nemovitostí dost-i neobsazených.A houfně se rovněž u dychtivců svého domu podceňuje to, že třeba po 25-30 letech začne nemovitost žádat opravy. Tzn. mít na to peníze. Leč ty člověk mít nebude - přece dával bance třeba 30 let horentní sumy, tak si ani nevytvořil penzi, ani rezervu. Takže má perspektivu: Privátní penze nula nula nic, peníze na opravy nic, na úvěr nedosáhne, děti ejhle nezůstaly v domě a kde je jim konec a prodej s obtížemi v převaze nabídky..... Takže klidně bydlení vlastní,ale takové, které mi umožní i tvořit kapitál - což lidi slyšet nechtějí, vysnili si přece barák ...

Nahlásit

-
0
+

Clanky o vlastnickem / najemni bydleni jsou asi dost popularni, v poslednich nekolika letech jsem jich precetl hodne, takze pridam par svych postrehu. Za vlastnicke bydleni bych nepovazoval bydleni na hypoteku. Ja sice papirove vlastnim byt, ovsem zase dluzim penize jinde. Takze bych si dovolil trvat na lepsi terminoligii: Hypoteku, nebo najem? Dale stale marne cekam, kdy nekdo zkuseny napise obecny vzorec, zahrnujici vsechny nakladove polozky obou reseni, vcetne detailu typu dan z nemovitosti, naklady na caste stehovani, atd. Myslim tim vzorec teoreticky, s promennymi, bez presnych cisel. Dovolil bych si oponovat, ze poptavku udrzi velke byty. Sam jsme mel znacne problemy sehnat 1+1 nebo 1+kk - kazda nabidka byla hned pryc. Ale to se muze lisit dle lokality. Ale malych bytu mi prijde obecne malo.

Nahlásit

-
0
+

Výborný článek! Včetně doplnění od vk.

Nahlásit

-
0
+

Pojem "Husákovy děti", tak, jak je v článku zmíněn, může být zdrojem jistého nedorozumění. Autor podle mého soudu operuje s volnějším výkladem tohoto termínu a zahrnuje tak pod něj de facto všechny děti narozené v 70. i 80. letech. Populační vlna "Husákových dětí" je ovšem datována přibližně lety 1969 a 1980, přičemž vrcholu porodnosti na území dnešní ČR bylo dosaženo v roce 1974. Z toho plyne, že vliv baby boomu Husákovy éry na trh s rezidenčními nemovitostmi nelze přeceňovat, neboť jeho vrchol máme s nejvyšší pravděpodobností za sebou.

Nahlásit

-
0
+

K autorovu tvrzení "Je ... nutné posuzovat správné ceny" bych si dovolil doplnit: srovnáváme-li náklady na nájemní a vlastnické bydlení, mělo by být pravidlem kalkulovat s úvěrem na 100% hodnoty nemovitosti. Jen tak totiž srovnáváme srovnatelné, tzn. náklady na bydlení při nulovém vlastním kapitálu. Častou chybou činěnou v debatách na toto téma bývá ignorování té části ceny nemovitosti, kterou majitel musí uhradit v hotovosti. Výsledek takového porovnávání pak ale nutně musí být zavádějící.

Nahlásit

-
0
+

Vzhledem k vysoké míře rozvodovosti v ČR je opravdu dost riskantní vzít si tak vysokou hypotéku, že ji po rozvodu ani jeden z partnerů neutáhne. Prodej může a nemusí situaci řešit. Pokud splácí jen několik měsíců nebo let a mezitím poklesla tržní cena bytu, může po prodeji zbýt ještě velmi vysoký dluh. Jak tento dluh vyřešit? Napadá mě půjčka od příbuzných (příp. známých) nebo spotřebitelský úvěr a postupně splácet. Je ještě nějaká další možnost?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Velmi dobře napsaný článek. Hezky shrnuje hlavní výhody a nevýhody dvou nejčastějších způsobů bydlení u nás..Myslím, že je v něm jedna menší nepřesnost - "Orientačně platí, že když je nájem vyšší než 5 % tržní hodnoty bytu..." Myslím, že by tam mělo být ROČNÍ NÁJEM. Pokud není uvedené období, někteří lidé si podle mě mohou myslet, že jde o měsíční nájem..Trochu si dovolím zpochybnit toto tvrzení: "Poptávku si ale udrží velké a kvalitní byty." Naplní-li se pesimistický scénář (konec levných surovin, stárnutí populace a zachování sociálního státu atd.), nebude mnoho lidí, kteří budou mít na velké a kvalitní byty. To, že v posledních desetiletích rostla kupní síla a zvětšovala se obytná plocha bytů neznamená, že trend bude pokračovat do nekonečna.

Nahlásit

-
0
+

Poznámka k článku a dotaz. Díky za text, je zajímavý..1. Dovolil bych si doplnit ještě jednu rovinu věci na základě toho, co vidím kolem sebe. Nájemní byt může ve srovnání s vlastnictvím bytu a hypotékou zřejmě znamenat prevenci proti zbídačení jednoho z partnerů při rozvodu. :-).2. Dotaz, který mne napadl na základě poznámky pana Kubáta o plísni a potřebě vyzkoušet si bydlení, nakolik skutečně vyhovuje. Má tady někdo praktické zkušenosti s dealem typu roční nájem bytu a opcí na koupi? Z hlediska toho, zda toto schéma je v tuzemsku akceptovatelné (pro prodávajícího) a konstrukce ceny případné opce?

Nahlásit

-
0
+

Bravo, pane Müllere! Perfektní článek i s komentářem VK.Jediná vada článku je, že takové texty měly vycházet před 3 roky a dříve. Tedy v době, kdy jsme byli svědky mohutné mediální masáže ústy finančních poradců a jiných čarodějů, že bez vlastního bytu a hypotéky se nedá prožít skvělý život. Tehdy se takové názory, jaké zde prezentuje pan Müller nezveřejňovaly, protože byly pro spoustu lidí nepohodlné a nepříjemné, včetně redaktorů, kteří sami naskoličili na úžasnou jízdu s hypotékou...

Nahlásit

-
0
+

Zdravím, tomuhle článku se nějakým způsobem podařilo proniknout do RRS čtečky, aniž by byl oficiálně publikován. Těm, kteří ho již viděli, se omlouvám za jeho "opožděné" zveřejnění.

Nahlásit

-
0
+

S Vašimi názory se zcela shoduji kromě toho prvního. Pro mě jsou důležité i peníze. Platil-li bych za vlastní byt 20 tis./měs. a za srovnatelný byt nájem 13 tis./měs., jistě bych měl lepší pocit z nájemního bydlení. Úspora 840 tis. za 10 let, to není zrovna málo. V Praze se v určitých lokalitách na tak velký (i větší) rozdíl mezi nájemním a vlastním dostanete v pohodě. Tržní nájemné již několik let víceméně stagnuje, může ale dojít i k jeho navýšení. To by pak samozřejmě snížilo úsporu..Ani není třeba zjistit, že Vám nevyhovují sousedi. My jsme si pronajali byt ze kterého jsme byli unešeni (dost i díky tomu, co jsme předtím viděli). Po roce bydlení to tady skoro nenávidíme. A to jsou sousedi v pohodě. Některé nevýhody jsme mohli tušit dopředu, některé ne (např. potíže s plísní). Dokud člověk nenabude zkušenosti, těžko se mu podle mě povede vybrat si byt, který mu bude dlouhodobě vyhovovat. Před zakoupením vlastního bytu tedy rohodně doporučuji vyzkoušet si nájemní bydlení v několika bytech (příp. i v několika lokalitách)..Flexibilita nájmu může být dobrá i kvůli změně preferencí. Mladému člověku se spíše líbí v centru Prahy, člověk s rodinou spíše vyhledává klid a vyžití pro sebe i děti.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já myslím, že při rozhodování jestli hypotéka nebo nájem, jsou peníze to nejméně důležité.Když bydlím "ve svém", tak je to můj byt, můžu si ho podle libosti zvelebovat k obrazu svému - přestavět koupelnu, udělat vestavěné skříně, zasekat do zdí kabelové rozvody, třeba i posunout nějakou příčku... Zkrátka si můžu své hnízdečko lásky přizpůsobit svým snům a nikdo mě nebude omezovat a nikdo mi nemůže vynadat, když to pokazím, protože je to MŮJ HRAD. Nikdo mě z něj nemůže vyhodit. To je podle mého názoru pocit, který se nedá přepočítat za peníze.Na druhou stranu, když bydlím v pronajatém, tak nemám žádnou kouli přikovanou na noze. Když dostanu lepší nabídku práce v sousedním městě, nic mi nebrání jít za ní. Když se ukáže že sousedi a já nejsme stejná krevní skupina, tak mi nic nebrání najít si lepší sousedy. Když se mi za pár let narodí ještě jedno dítě, se kterým už se nepočítalo, tak není problém posunout se do většího bytu. A naopak až děti vylétnou z hnízda, tak nemusím do smrti vytápět 4 prázdné pokoje - prostě se přestěhujeme do menšího. Když se mi teď daří, můžu si pronajmout nádherný střešní být s výhledem na město a kdyby se mi náhodou dařit přestalo, prostě se odstěhujeme do levnějšího. Nikdy se nemusím stresovat tím, že by mi mohla hypotéka zlomit vaz. To jsou výhody, které jsou k nezaplacení.A teď babo raď :-) Máme tady spoustu argumentů, které jsou podle mě důležitější než nějaká tisicovka měsíčně.

Nahlásit

-
0
+