Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Byty 2010: Sonda do realitního bahna!

23. 3. 2010
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Velmi trefné. Bavím se. :-)

Nahlásit

-
0
+

Ty bílé obkladačky, dlažba v hnědé barvě a do očí bijící dvířka od skříňky (asi na vodoměr) mě vyloženě zaujaly. Hodně podobnou dlažbu jsme měli na chalupě, která prošla částečnou amatérskou rekonstrukcí koncem 80. let. Bílé obklady jsem viděl jen ve starých filmech a na exkurzi ve výrobně masa a uzenin. Asi se snažili obložit to v barvě, která urazí nejméně potencionálních zájemců..Přemýšlel jsem o tom jakou cenu za m2 bych považoval za přiměřenou. V této lokalitě (Praha 4 podle mě není prestižní lokalita) by to bylo 30 tis./m2. Zde je však průměrná cena m2 obytné plochy přesně dvojnásobná.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak dnes zveřejnila realitní rubrika HN zde http://reality.ihned.cz/c1-41664180-v-projektu-central-park-zustava-70-bytu-neprodanych snižuje společnost CP Real ceny bytů v "exkluzivním&qu ot;projektu Central Park Praha průměrně o 10%...Co na to Evžen Korec není prozatím známo.

Nahlásit

-
0
+

Díky za slova uznání Vám i všem ostatním čtenářům - i když v nadsázce by bylo možné říct, že článek si vlastně napsala svou neobrastností sama redakce HN a já ho jen hodil na papír :o)Zdroj souhrnných informací o zahraničních realitních trzích bohužel neznám. Kdykoliv jsem taková data potřeboval, musel jsem, stejně jako Vy, zapátrat v indexech jednotlivých národních resp. teritoriálních trhů, přičemž jsem se nedostal dál, než k údajům za tytéž státy jako Vy plus myslím ještě Španělsko.K údajům IRI malou poznámku: nejsem si jist, zda jde o zcela věrohodný zdroj: jednak tato společnost (alespoň pokud je mně osobně známo) nikdy nezveřejnila metodiku sběru a zpracování dat a jednak je s největší pravděpodobností odkázána na nabídkové ceny. Nejspolehlivějším údajem tak v daném směru zůstávají data ČSÚ, zatížená bohužel něšťastným ročním zpožděním.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No kdyz se kouknu na 1+kk (45m2) na Praze 4 za skvelou cenu 3 220 000 s DPH. No nekupte to.

Nahlásit

-
0
+

Plny souhlas, prodejci uz nevi jak maji ovlivnit ovecky. Snizeni ceny nemovitosti neprichazi k uvahu to si radeji ruce odriznou. Bohudik pro stale nezabydlene je realna sance snizeni cen nesmyslu typu 0+1 (16m2) za 530 000 ve 40 let starem panelaku (opava), dalsi hruzy jsou podkrovni byty uzitna plocha :2. Z toho plyne vyvoj (neviditelna ruka trhu) snizovani cen teoreticky 1/3 prakticky 1/2 behem 5 let.

Nahlásit

-
0
+

skvostně napsané.

Nahlásit

-
0
+

Určitě vydalo! Měl byste, Jiří, o jeho publikaci zájem? Díky moc

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chtel bych se primluvit az budete hotov, urcite by to vydalo na krasny clanek na finmagu.. :-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poděkování + dotaz na autora..1. Výborný článek, děkuji..2. O víkendu jsem organizoval workshop na téma "Scénáře dopadů státních bankrotů na hodnotu peněžních aktiv a nemovitostí". Při přípravě svého příspěvku jsem pátral po údajích o tom, co přesně dělaly ceny nemovitostí v průběhu jednotlivých fází argentinské a asijské krize v jednotlivých postižených zemích. Výsledek byl ten, že se mi zatím nepodařilo najít žádné relevantní hodnotné informační zdroje (respektive ano, ale pouze pro USA, UK, Německo a Japonsko). Určitou nadějí je snad existence COICOP 4.1. a 4.2 (Nájemné z bytu a imputované nájemné z bytu) ve spotřebním koši (ke stažení na stránkách ČSÚ), které by snad mohly být i v indexech zmíněných zemí a mohly by být nepřímým zdrojem požadovaných informací. Dotaz: IRI má mětodiku a cenové informace o českém trhu. Víte o někom, kdo má přehled o tomtéž v mezinárodním rozměru?

Nahlásit

-
0
+

Skvělý článek! K věci a přesto vtipný ba ironický. Více takových. Navíc tohle téma se dotýká každého z nás.

Nahlásit

-
0
+

Články, o kterých je v textu řeč, je možné najít zde: http://hn.ihned.cz./index.php?cx=partner-pub-7565130797885437%3Ap02vmc-se07&q=byty+2010&sa.x=0&sa.y=0&sa=Hledat&cof=FORID%3A11&ie=win-1250&p=500000_searchg.Bohužel (nebo v tomto případě spíše bohudík) je většina z nich v placené sekci archivu HN..Ještě k Antalu - kromě ceny mě zaráží ještě jedna věc. Ty byty jsou vyložené hnusné (zvlášť koupelny a toalety vypadají jak z Jižního Města 70. let)...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chybička se vloudila - nevšiml jsem si tlačítka "Zobrazit všechny byty". Trošku nevhodně udělaná stránka. Na první pohled to vypadá, že neprodali ještě ani jeden byt..I v dnešní době se tedy dají přeražené byty prodat..Mimochodem - jeden z developerů koupil pozemky mezi Řepy s Stodůlkami za cca 2 800 Kč/m2. Je mi samozřejmě jasné, že dost peněz stojí zasíťování, silnice a chodníky, i tak ale stále musí developeři v Praze slušně vydělávat - v jiných lokalitách jsou ceny nových bytů i pod polovinou ceny bytu v Praze a cenou pozemku to opravdu není (nezastaví sice celou plochu, na druhou stranu postaví několikapodlažní bytovku, cena za pozemek tedy v ceně bytu nemá až tak velkou váhu).

Nahlásit

-
0
+

Také se připojuji s pochvalou. Kritické, inteligentní a navíc vtipné!

Nahlásit

-
0
+

Super článek! Jsem rád, že stále vychází články i od lidí, které neplatí developeři a realitky..Článek v Hospodářských novinách jsem sice nečetl, dovedu si ale představit jakým stylem byl napsaný (článků podobného ražení jsem četl několik)..Situace na realitním trhu je asi dost zoufalá. Bohužel developeři se snaží spíše ovlivnit spotřebitele než aby cenu snížili na úroveň za kterou jim ty byty bude někdo kupovat..Jeden z příliš ambiciózních projektů je např. zde: http://www.byty-antal.cz/cz/vyberte-si-byt/Jsem moc rád, že přišlo vystřízlivění a že nemohou byty prodat. Chtít za menší byt na Praze 4 skoro 77 tis./m2, to je podle mě hodně přestřelená cena.

Nahlásit

-
0
+