Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vlastní, nebo nájemní? Toť opravdu otázka!

26. 4. 2010
7 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nikdo neví samozřejmně co bude za 10-15 let,ale pokud se podíváte do minulosti,tak pokud byl dodržen investiční horizont 10-15 let,tak nemovitosti vždy vydělaly minimálně 6 % ročně.Nemám samozřejmně namysli náš realitní trh,kde rostla cena astronomicky ze zcela jiných důvodů.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ono to nemusí platit ani u té nemovitosti. I její cena může klesnout a může te mít problémy ji zpeněžit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výši výnosu můžete porovnávat,to je pravda,ale nemůžete porovnávat výnos krátkodobého instrumentu s dlouhodobým a navíc jiným druhem aktiva.Proč lidé investují do nemovitostí?Především proto,že chtějí mít část majetku v nepeněžním aktivu ochráněném před inflací.Je mi fuk,zda-li mám nyní 3 nebo 6%.Důležitější je ,že za 15 let mám reálnou naději,že budu mít nějaký majetek,což v případě vkladu v bance platit nemusí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Investovat do něčeho jen kvůli diverzifikaci, bez ohledu na výnos, je zase nesmysl dle mého názoru. Proto má smysl uvažovat o výši výnosu a porovnávat různé produkty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak toto je největší nesmysl,který jsem v poslední době četl.Výnos 3-5% se může zdát málo,ale autor článku zapomíná na jednu a to poměrně závažnou věc a té se v ekonomii říká diverzifikace portfolia.Nelze míchat jablka a hrušky dohromady a to samé platí o výnosech v bance a výnosech z pronajmu.Investice do nemovitosti je zcela jiný druh aktiva,jako např. komodity,či dluhopisy a nelze ho porovnávat z bankovními produkty a měla by být v každém modelovém portfoliu.

Nahlásit

-
0
+

Clanek i poznamka o inflaci jsou velmi trefne. Inflaci berme jako zjednoduseny benchmark urokovych sazeb a inflace, ke kteremu je potreba v clanku uvedena procenta vztahnout. Podobne by mohl slouzit treba i PRIBOR.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprostý souhlas. Jen se sluší dodat, že tato čísla platí v době stabilizované inflace kolem 2%.Další složitý problém zůstává - kdy a jak rozpoznat, že jsou ceny nemovitostí již vysoké, že je tu bublina? Prvním znakem je právě poměr nájem / cena bytu, je-li pod 5%, jedná se asi o bublinu. Může to ale také být výsledek demografické změny (hodně mladých lidí potřebuje bydlet) nebo jiných vlivů (regualce, daně, měkké peníze).

Nahlásit

-
0
+