Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Amerikou obchází strašidlo kapitalismu

30. 1. 2010
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vyzera to akokeby ste si pod derivatmi predstavovali iba toxicke hypotekarne dlhy balene marketovatelnych balickov.Derivatmi su aj futures, aj opcie, vsetky tieto nastroje vobec nevznikli kvoli spekulacii, ale preto, ze si ich vyziadala potrebova trhovych subjektov, ergo subjektov, ktore vytvaraju realne hodnoty.Ak sa producent moze zaistit proti neocakavanemu vykyvu odoberanej komodity, alebo proti neocakavanemu vykyvu menoveho kurzu, moze jeho firma ovela lepsie produkovat vyrobky ci sluzby.Cize hlavnym ucelom derivatu nie je ziadny zisk bez prace, naopak jeho ucelom je zefektivnit produkciu.A to je ale mozne iba vtedy, ak sa na trhu nachadzaju spekulanti, ktori toto riziko na seba vezmu. Su nutnou sucastou.Nevinme auta za dopravne nehody.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

neviem z kade mate ze ich neviem vyuzit, ale nerobim to koli svojmu presvedceniu. Pre mna je sucasna situacia dostatocny dovod na to, aby sa derivaty zakazali. To ze nic realne potrebne k zivotu neprodukju je jasne a tak este raz, na co su ??? Na spekulaciu a zarabanie penazi bez prace, no parada...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To, že Vy je neumíte použít, ještě neznamená, že k ničemu nejsou. A to, že je někteří využívají ke spekulacím, přece není důvod je úplně zakázat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hezka idealisticka predstava, bohuzel pouzitelne jen pro majitele nejakeho statku ziviciho se samozasobitelstvim. Ale jestli dovedete byt stastny pod mostem nebo s milionovou hypotekou a umrit predcasne, protoze nemate na operaci, proc ne. Proti gustu ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

auto ma odvezie do prace, na postely sa vyspim, na PC spravim nieco do skoly, prace. To vsetko dnes potrebujeme, ale komplikovane spekulativne derivaty ktorych cielom je len prechytracit niekoho, na co nam to je ? Aby som spekuloval kde bude cena zlata, pouzival pakove derivat a ine hluposti, co z toho ? Akurat relnym firmam zvysoval naklady na komodity a sposoboval svojou "chytrostou&quo t;problemi ? Aku hodnotu som tym vytvoril ? ziadnu...preto keby sa ludia venovali tvorbe skutocnych hodnot, potom tento problem nemame. Buffett hovori o derivatoch ako o zbraniach hromadnoho nicenie a ja s nim suhlasim. Spekulacia sa nedaju uplne obmedzit, ale to co tu mame dnes je chore a dokaz ? CDO...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To "jako" navíc je šotek:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo se kdy najedl z aut? Z počítačů? Z postelí? Přesto jsou nám tyto věci užitečné. I přes to, že auto vás může přejet, na počítači můžete zabíjet čas hraním her a z postele můžete spadnout.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zcela se ztotožňuji s Vaším příspěvkem. Jsem ze něj rád, neboť jste to vyjádřil lépe, než bych to dokázal já. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O tom že bankovní systém má vady není sporu, ale Michael Moore těch vad má víc:)) Kdyby byl alespoň poctivý levičák, ale on je jen šikovný manipulátor...Jinak na existenci a používání derivátů jako není a priori nic špatného. Ty byste mohl rovnou za "neproduktivní spekulaci" prohlásit i pojištění.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechme miliardáre shánet dalsí miliardy a sami radeji budujme stestí a zdraví. Clovek nepotrebuje miliardy, ale potrebuje stestí a zdraví a to miliardárum chybí, viz Michael Jackson. Na nekolik amerických prezidentu byl spáchán atentát, protoze chteli ukoncit, aby banky spolcené ve FED okrádali stát a lid o peníze. Ale at si banéri okrádají. Lidé by se meli starat o stestí a zdraví, býti chudý ale zdravý a milovaný v chýzi na Tahiti, to by mel býti cíl lidí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Výrok „Demokracie, to jsou dva vlci, ovce a rozhodování, co bude k večeři.“ je vytrženou první částí původního výroku Benjamina Franklina, který zní: "Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch. Liberty is a well-armed lamb contesting the vote." Tento výrok nemá říkat, že demokracie je k ničemu, ale to, že demokracie není samonosná a bez zajištění svobody jednotlivce může být i nebezpečná menšině. Téměř všichni Founding Fathers měli stejný názor, jehož správnost navíc prověřila historie. Viz např.Thomas Jefferson: „A democracy is nothing more than mob rule, where fifty-one percent of the people may take away the rights of the other forty-nine.“ či John Adams: "Moje hlavní zásada vlády je nikdy nesvěřovat beránka vlku. Ve Francii je nyní vlkem většina." Navzdory jejich odkazu dnešní levičáci udělali z demokracie přesně to, čeho se Otcové obávali.Podle mne, žádný z Moorových filmových průjmů není přesvědčivý. Vždy jde o chaos záběrů sestříhaný a doplněný lži, polopravdami a selektivními fakty tak, aby to méně přemýšlivému diváku dalo příslušný "obraz skutečnosti". Pokud je tohle dílko ještě horší než předešlá, má určitě nakročeno zase k nějakému ocenění.

Nahlásit

-
0
+

Podla mojho nazoru je dolezita podstata. Moore ma pravdu v tom, ze bankovy system je chory, coho jasnym dokazom je kriza, to je fakt. Dnes od neproduktivneho odvedtvia zavysi cela ekonomika a to je problem.Derivaty, to je tema sama o sebe. Na co su nam derivaty ? Aby ludia mohli spekulovat a nepracovat. Kto sa kedy najedol z derivatu ? Bez nich by spolocnost fungovala ovela lepsie a za tym si stojim.Kapitalizmus ako system neodsudzujem, ale to co tu mame teraz nie je kapitalizmu. Staci ak si najdete vyrok Henryho Forda o monetarnom systeme ktory hovori za vsetko. Alebo bol H.F. hlupak ?

Nahlásit

-
0
+

Měl jsem z filmu pocit, že to Moore neskutečně odflákl. Bezvadné postřehy, Ivane. Přihazuju trefný úvod recenze Františka Fuky:"Dokumentární film je definován jako "film, který dokumentuje realitu". V tomto smyslu si dovoluji vyjádřit pochybnosti o tom, zda je O kapitalismu s láskou ještě dokument, když jeho podstatná část sestává ze scének, jako je ta z traileru, kdy se Moore pokouší zatknout šéfy bankovních korporací nebo z nich vymoci peníze pro "obyčejný americký lid". Můžete namítnout, že i tyto scénky "dokumentují realitu", protože v reálu skutečně Moore s tím megafonem před bankou stál. Na to já mohu namítnout, že v takovém případě i Transformers dokumentují realitu toho, jako Shia LaBeouf pobíhá mezi pyrotechnikou..."

Nahlásit

-
0
+