Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Lifelogging: totální paměť

5. 2. 2010
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím, že zapomínání je schopnost užitečná, ale trvám na tom, že je to způsobeno na straně vybavování. Nejsem psycholog a tak Vám odpovím jen příkladem ze života. Tím jsou staří lidé, kteří si postupně začínají vzpomínat na věci, které se staly před padesáti, šedesáti lety. A nejsou to žádné význačné události - drobné postřehy, říkanky, popěvky ... Zažil jsem to se svou babičkou, která sice zapomněla, že dala brambory na sporák, ale odříkala mi všechny básničky z první třídy. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale ano, vyjimky existuji (ad ten clovek, mozna to byl Solomon Shereshevsky (viz wiki)? V cestine o nem vysla uzasna knizka od ruskeho neuropsychologa Luriji, jmenuje se Mala knizka o velke pameti, doporucuji, je to na jedno nedelni odpoledne). To nicmene nikterak nerozporuje to, ze naprosta vetsina lidi si jednoduse vsechno nepamatuje (uz proto, ze LTP nevydrzi vecne). A popravde se zda, ze je to tak dobre, zapominani je velmi uzitecne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nahodou nedavno (asi pred pul rokem) jsem cetl nekde, ze jeden clovek si pamatuje kazdej detail kazdeho dne za poslednich 30let a hodne mu to vadilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ne, mylite se, clovek si skutecne nepamatuje vse co zazil; pamatuje si maximalne radu vyjimecnych udalosti (ve smyslu vymykajicich se beznemu kolobehu dne), ale to je tak zhruba vse. Predstava vse-si-pamatujiciho cloveka, stejne jako cloveka, ktery vyuziva (jak funkcne tak strukturne) jenom frakci sveho mozku je mylna. Koneckoncu jednim ze zasadnich problemu dnesnich neuroved je zodpovezeni prave teto otazky - "co mozek dela, kdyz vime, ze neco dela (napriklad zmenou na fMRI/PET), ale nijak se to navenek neprojevuje"? Pokud by Vas to snad zajimalo, tak googlete "default mode network"

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

:) to zajímavý úkaz: "Navíc při pamatování dochází ke zpracování pozorovaných vjemů způsobem, který zatím dalece přesahuje naše chápání."Něco jako že mozek je tak nedokonale dokonalý, že nedokáže pochopit sám sebe. Protože chápání je přeci funkce mozku, že?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mozek nepotřebuje ulevit, jeho kapacita je obrovská. Vědomě z něj používáme jen zlomek. Navíc při pamatování dochází ke zpracování pozorovaných vjemů způsobem, který zatím dalece přesahuje naše chápání. Zaznamenáváním vzpomínek na digitální médium by se z nás stal počátač - vybavíme si cokoliv z minulosti, ale nebudeme schopni z toho vydedukovat nic nového. Navíc se nebudeme schopni nic naučit!

Nahlásit

-
0
+

Ano, člověk si pamatuje vše a navždy. Pouze u méně používaných záznamů slábne jejich vazba a stěžuje se jejich vybavení. Dokonce existují lidé, kteří jsou schopni si libovolnou událost vybavit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Četl jsem, že člověk si pamatuje vše co zažil. Není prý problém si věc zapamatovat, ale problém je vzpomínku vyvolat.Rád si s přáteli vyprávím vtipy a sám nemůžu uvěřit, že třeba po půl hodině už vyprávím roky "zapomenuté&quo t;.Najednou si na něj prostě vzpomenu. Znáte pocit, že toho člověka už jste někdy viděli, že tady už jste někdy byli a tohle už jste někdy slyšeli?Já jsem zastáncem myšlenky, že paměť člověka je naprosto geniální a neomezená. Omezené jsou naše schopnosti v paměti hledat, protože takovou vlastnost netrénujeme a radši si to vygooglujem znova :)

Nahlásit

-
0
+