Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Ekonomie na scestí

30. 4. 2010
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

je jednoznacna odpoved na krizi 1929?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

citát :"Ekonomové a finančníci strávili desetiletí konstruováním stále propracovanějších modelů k předpovídání chování trhu, ale příchod finanční krize nedokázal předpovědět žádný z nich."- Ale toto predsa ABSOLUTNE nie je pravda. Platí to iba o tzv. mainstreamových ekonomoch. Niekolko "rakuskych" ;ekonomov , a samotná "rakuska" ekonomia predpovedala vznik krízy. Ak sa nezmení správanie politikov, tak podla rakuskej ekonomie bude vývoj prebiehať od krízy ku kríze. Samozrejme, ŽIADNA ekonomia nedokaže predvídať konanie ludí, a preto nedokaže určiť dátum vzniku krízy. Dokaže určiť nevyhnutnosť jej vzniku.----------------------{ amp2}quot;Užje to víc než rok, ale stále ještě nepanuje shoda na příčinách krize."- platí o tom presne to, ako v predošlom texte. Ano, mainstremoví ekonomovia "nechápu" . Alebo NECHCÚ chápať.

Nahlásit

-
0
+

problem v tvojí metafoře je v tom, že lékaři nám dávali prášky u kterých se ví, že tu nemoc jednou způsobíbtw jestli tohle čte autor webu neuzvažoval o tom , že autorizace příspěvků resp. mailů jednou a pak ok?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Alebo ako obvinovat fyzikov z neschopnosti predpovedat pad raketoplanu Columbia.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obviňovat ekonomy z neschopnosti předpovědět krizi je jako obviňovat lékaře z neschopnosti říct mi, kdy onemocním.

Nahlásit

-
0
+

Předvídat není smyslem ani ekonomie. A známým nedostatkem prognóz je to, že spojitě extrapolují minulost do budoucnosti. Takže dokud probíhá vývoj postupně (evoluce), tak mohou prognózy dávat rozumné výsledky. Pokud ale dojde ke zlomu (revoluce), tak všechny prognózy selžou. Bohužel lidé si to neuvědomují a mají pocit, že jim ekonomové dokáží předpovědět budoucnost s přesností na dvě desetinná místa.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Filozofie morálky nás tak trochu varovala už dávno. Vychází u nás na Západě kromě jiného ze starého biblického poznatku, že obžerství je smrtelný hřích, za který se platí.Smyslem historie ani filozofie ale není předvídat a varovat. Ono je to v článku řečené velice jednoduše, ale přesto (právě proto?) trefně: nastínit některé podnětné problémy, které je dobré mít na paměti při promýšlení situace jiných lidí v jiných kontextech – tak, jak to dělají historikové, psychologové a romanopisci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rakuska škola je neznama nielen pre ludi z NY Times, ale pre celý ekonomický hlavny prud. "Oficialny" ;ekonomovia neuznavaju rakusku ekomicku skolu, beru ju prinajlepšom ako historicku atrakciu. Krugman je pre nich bohom.Takže kritika v tomto komentari je objektivna, tyka sa ekonomickeho mainstreamu.Skus si pozriet terajšiu diskusiu na diskusnom fore LIBINSTu , a budeš šokovaný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor by měl pravdu, kdyby historie a filosofie morálky narozdíl od pomlouvané ekonomie včas předpověděla současnou krizi.Protože to ale neučinila, nechápu proč by měla nahradit ekonomii.Příliš z toho vykukuje hadí vejce osobovat si právo rozhodovat na základě své vlastní, jedině správné morálky.

Nahlásit

-
0
+

Přesná kritika, co se mainstreamu týče. Rakouská škola však netápe, podíváme-li se např. na předpovědi Petera Schiffa či kohokoli z Mises Institutu. Ty v NY Times však samozřejmě nikdo nezná, pro ně je vrcholným ekonomem Krugman:-D. To pak můžou psát články o tápání ekonomů klidně každý den:-).

Nahlásit

-
0
+