Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jsme odsouzeni ke svobodě volit

27. 5. 2010
17 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Mnohé malé strany jsou poměrně aktivní, a lidé z nich jsou veřejně činní. Stačí se porozhlédnout mimo oficiální média, k těm, kteří nemusí dodržovat rozhodnutí RRTV o přístupu politických hnutí do médií (klíčem k přístupu je rozložení sil v parlamentu, ti, kteří v parlamentu nejsou, do regulovaných médií nesmějí).Už od 1,5% hlasů dostává strana volební příspěvek 100Kč za hlas. Ten jim zvýší šanci na úspěch v příštích volbách.Logika „můj hlas propadne“ je propagandou velkých stran, a uzavírá cestu změně. Ke stejnému účelu slouží i manipulace s předvolebními průzkumy.Deset tisíc voličů volících „menší zlo“ mu věnuje další provoz milion korun. Za hlas malé a neúspěšné straně nedostanou nic.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A řekl Vám také, kolik tam mají neplatných hlasů? Protože ten, kdo volit nechce, tak vhodí do urny pouze prázdnou obálku. Volební máme právo, nikoliv povinnost, takže nejít k volbám (resp. odevzdat neplatný hlas) je legitimním přístupem k volbám.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak gratuluji všem naivním voličům, že byly u voleb.Stejně nakonec budou sestavovat vládu strany, které vlastně volby ani nevyhrály.Dobře Vám tak, máte co jste chtěly:-)

Nahlásit

-
0
+

Děkuji všem, co k volbám nešly.Nezáleží vůbec na tom, kdo volby vyhraje, protože vládu bude sestavovat stejně strana, která ve volbách vlastně vůbec nevyhrála, tak k čemu ta fraška je?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mozna mate pravdu, ale proc volit male strany ktere ani nemaji snaci dostat se do snemovny a muj hlas tak stejne nebude mit zadnou vahu? Asi namitnete, ze kdyby takhle uvazovali vsichni.. jenze je to realita, teoretickou sanci samozrejme maji, ale na 99% se tyto strany do parlamentu stejne nedostanou.. navic je to mnohdy jen spolek recesistu.. nikoho z techto stran neznam, kde mam vzit jistotu ze se zastupci techto stran budou chovat jinak nez jejich kolegove z vetsich stran?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Neučast vo volbach ma dva pozitivne dôsledky :- NElegitimujem nasilny system.Je to síce "iba" morálny zisk, ale azda aj morálka má svoju hodnotu . Nie ?- Zvýšim pravdepodobnosť, že zvíťazí ZLO, ale víťazstvo ZLA môže mať pozitívny dôsledok, že v ďalších volbach zvíťazí (konečne) dobro.Mám pocit, že DOBRO zvíťazilo v historii vždy až potom, ako DOSTATOČNE SILNE A DLHO víťazilo ZLO.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Otazka je, zda to jiz neni jen krucek od toho, vybirat pokuty za zvoleni spatne strany.Ja myslim, ze clovek by mel mit pravo rici, ze se soucasnym systemem nesouhlasi a ne byt do nej pod pohruzkou financniho postihu nucen.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo nepřijde k volbám, nemá pak právo čtyři roky mlátit půllitrem do stolu a tvrdit, jak by to on(a) dělal(a) jinak.A ma pravo si stezovat clovek, ktery zvolil dle volebniho programu, ktery pak byl naplnovan presne opacne, nez bylo pred volbami prohlasovano?

Nahlásit

-
0
+

V Australii jsou volby povinne. I kdyz postih je vcelku trivialni, pokuta tusim A$20 pokud si dobre pamatuji, vetsina lidi voli.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemluve o tom, ze si kazdy muze zalozit svou stranu, presvedcit sve zname a dalsi, vybrat lidi na kandidatku atd..Ale to je tezsi nez rikat "neni koho volit, tak volit nepujdu"..Prijde mi to stejne jako kdyz nekdo narika ze ma nudnou praci, tak ji flaka. Bud si muze vybrat jinou praci, nebo zacit delat vlastni firmu - ale to je oboji zmena a vyzaduje nejakou namahu, tak je lepsi narikat dale.Pokud by se tak ale chovali vsichni, nikdo nikdy nezalozi novou firmu, nic noveho se nevymysli, nic noveho se nestane...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

NESOUHLASÍMNesouhlasím s autorem.Nesouhlasím se systémem, kdy jedni mohou hlasovat o životě a majetku druhých.Nesouhlasím s politikou, protože jde o institucionalizované permanentní porušování vlastnických práv.Současné volby respektuji úplně stejně, jako volby za komunismu. Svou účastí bych tehdy i nyní principiálně zločinnému systému jen dodával zdání legitimity.Svůj hlas klidně přenechám těm druhým. Ať si klidně zvolí sedmnácté důchody a mateřskou ve výši trojnásobku průměrné mzdy. Ať si klidně zvolí celoroční léto a poloviční gravitaci pro obézní spoluobčany. Těmito pokusy přechytračit realitu jen zkrátí agónii tak jako tak neživotaschopného a amorálního systému.Jako zastánce zcela jiného systému (spontánní řád, svobodná společnost, ...) nemám jediný zájem legitimizovat současný systém, legitimizovat porušování vlastnických práv (vyvlastňování, regulace, daně).

Nahlásit

-
0
+

Možná budete překvapen, ale do voleb kandiduje 27 stran a hnutí. Nejen ty, které si rozhodnutím RRTV zajistily výhradní přístup médií (a nejen DSSS, které se to povedlo i přes to). Nikdo vás přece nenutí volit ty, kteří tam sedí dnes!Jsou tam i takové, které by vás možná oslovily. Můžete jít na http://cs.kohovolit.eu/cz/psp/ (momentálně trochu přetížený) a tam si najít blízkou stranu nebo můžete vyřadit lístky neoblíbených stran a ze ze zbytku si jeden vylosovat.Vždy to bude lepší než volit menší zlo. Přinejhorším alespoň zlo nedostane váš volební příspěvek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

illusion of freedom... to je dnesni demokracie podle me

Nahlásit

-
0
+

Jenže jak zjistit preference nevoličů, když nejdou volit? To bude těžký oříšek. Z toho co vidím kolem sebe bych řekl, že pro nevoliče jsou buď všichni politici gauneři patřící do jednoho pytle, nebo u nich vítězí pocit nicotnosti vlastního názoru nad nějakými preferencemi. Ze všeho nejčastěji pak kombinace obojího..Mimochodem, ta fotografie s ďábelským smíchem mě dráždí víc než včerejší pohled do ... pozadí:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyby k volbám nešla polovina voličů, tak to automaticky neznamená, že zdvojnásobená váha hlasů zbývajících voličů se do výsledku voleb nějak promítne. Ve volebním systému ČR, kde se neplatné a neodevzdané hlasy nijak nezohledňují, se "váha" jejich hlasů změní pouze do té míry, do jaké jsou preference jednotlivých stran v obou skupinách odlišné.Nemáte někdo odkaz na studii, která by dokazovala, že mezi nevoliči je extrémně odlišné rozložení preferencí, které by dokázalo změnit celkový výsledek parlamentních voleb?

Nahlásit

-
0
+

Mimochodem, v několika zemích je účast ve volbách povinná. Říkal mi spolupracovník z Belgie, že u nich tomu tak je a kdo nejde k volbám, ten dostane pokutu od finančního úřadu.Obvykle prý nepříjde volit jen několik procent. Před několika lety se stalo, že berňák pokuty nevyměřil a hned následující volby se neúčast zvýšila několikanásobně.

Nahlásit

-
0
+

Ciste teoreticky ma pan Sedlacek pravdu, jenze.. ono opravdu neni z ceho vybirat! Z lidi se podle meho nazoru stali alibiste, radeji k volbam vubec nepujdou a pozdeji pri odhaleni nejake afery te ci one politicke strany (a ze jich za poslednich let nebylo malo) nemaji spatny pocit, ze onem politikum ke korytum pomohli prave oni.. je to samozrejme pocit mylny, ale jak se ma bezny obcan ktery se o politiku nijak zvlast nezajima rozhodnout koho volit? na zaklade predvolebnich slibu? Tak tady by snad naivita uz hranicila s blbosti! Nevolit strany na zaklade minulych zkusenosti? Naprosta vetsina politiku je v politice kvuli vlastnim zajmum, pokud nebudou uspesni v jedne strane, klidne vstoupi do jine kde budou mit vetsi sanci dostat se ke korytku. Kazda politicka strana je uz dneska zdiskreditovana-kakaovy Kraus, prebehlici z CSSD, korupcni afery napric politickym spektrem, Gross a jeho zazracne zbohatnuti, Cunek a estrada s obcanskym prukazem a puvodem penez,ex-ministr Nemec a jeho enormni ucty za telefon na ministerstvu, stotisicove ucty za vecere a kvetiny, kauza katarskeho prince,handly s volbou presidenta, predrazene statni zakazky, elektronicke vinety,justicni mafie, ex sef NBU Mares zvany Marena, nyni pracujici na ministerstvu obrany, Jancik (netreba komentovat) a tak bychom mohli pokracovat donekonecna! Vsechno je to jen byznis a vysmech obycejnym lidem! Nikdo nikdy nebyl odsouzen a ani nikdy nebude, vse se zamete pod koberec!

Nahlásit

-
0
+