Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Je volovina nevolit?

29. 5. 2010
16 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Chápu, že tu není prostor to dopodrobna probrat. Ale aspoň nějaký odkaz na článek (články), které tyto problémy řeší, by být mohl. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ku ANCAPu :- Nemyslím si, že ANCAP je bezproblémový, pohodový system pre lenivých, apatických- ANCAP si vyžaduje viac osobnej aktivity ako socializmus- ANCAP je politologmi (filozofmi ?) do hlbky premyslený, a na rôzne námietky má dobré odpovede. Tu na to nie je priestor, ani ja nie som až taký znalec.- ANCAP "formálne" funguje podobne ako stat, len neexistuje nadvlada politikov nad voličmi.- ANCAP je realny, pokial ho väčšina ludí chce. Nanútiť sa nedá. ANCAP je SLOBODA, nanutiť sa dá jedine NEsloboda.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Domnívám se, že diskuse o nahražení demokracie v zavedených demokraciích má místo asi jen na "akademické&quo t;půdě.Co se ale může stát (a myslím, že se již děje) je to, že demokratické systémy začínají prohrávat v ekonomické soutěži s jinými, nedemokratickými systémy. To je a) důsledkem zvyšující se režie demokraticky ale neefektivně řízených států v principu a b) faktem zvyšujícího se podílu státu v byznysu vůči soukromému sektoru při současně aplikované demokracii.A tento pragmatický důvod k nějaké reakci demokratických systémů bude na stole dříve než potřeba nalezení systémově svobodnějšího mechanizmu řízení společnosti.

Nahlásit

-
0
+

Aleši, Pavle, tak už vím, jak zhruba v praxi vypadá selhání elit. Ještě že většina lidí nešpekulovala a nejen že šla volit, ale ještě vyoutovala některé blbce a gaunery.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak ovsem vytvorite onu druhou podminku? Jak si zajistite obranu proti nasili, zvlaste jste-li napriklad postizeny nebo docasne nemocny?Soukrome agentury? A jak v danem systemu zarucite, ze se ze soukrome bezpecnostni agentury ci dohodou vice konkurencnich agentur casem nestane v podstate stat?Staci koncentrace schopnosti na urcitem miste a takoveto agentury muzou zacit v klidu vybirat vypalne, v podstate dane. Agenturam z okoli teto koncentrace se vyplati daleko vice neutocit a dohodnout se (neni na to potreba zrovna slozita cost-benefit analyza) nebo dokonce pripojit se.Bylo by nadherne, kdyby lide respektovali nedotknutelnost svobody ostatnich. Bohuzel v takovem svete, dle meho mineni, nezijeme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Misesa som cital (je sice rakusky, ale neprisiel mi anarchokapitalisticky), Libinst sledujem, sledujem aj Mises.org.Co som zatial nedokazal obsiahnut je prave ten krajny libertariansky pohlad.Dostacujuce vysvetlenie funkcnosti ANAC aj vo sfere uplne zakladnych terajsich statnych funkcii (napr. systemova stabilita prejdenia monopolu nasilia statu na sukromne platene institucie, ktore maju zabezpecit objektivny poriadok a jednotnu vymahatelnost prava).Mozno su dobre argumenty na diskusiach, ale tie su priserne rozsiahle a vacsinou sialene redundantne.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jakým způsobem chcete naplnit ten druhý bod jen pomocí dobrovolných smluv? Anarchismus předpokládá, že se to "nějak" vyřeší, což jej dle mého soudu vždy řadilo na úroveň komunismu - prakticky nerealizovatelného systému.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z mého pohledu je to jasné, trávit průběžně čas a energii kontrolou politiků - co navrhují, jak hlasují, co dělají, když nesouhlasíte, okamžitě atakovat, zvěřejňovat na webu a pod. Nikdo to za nás neudělá...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rozsiahle texty, a hlavne odkazy na ANCAP literaturu su na LIBINST.CZ , ale aj na slovenskom http://vlastnictvo.blogspot.com/search/label/LibertariánstvoA formalne definicie a popis iste aj na wikipedii. Z literatury doporučujem MISESa, dostupne na webe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zakladne tezy ANCAP :- človek vlastní sám seba , a všetko, čo vytvorí je jedine jeho majetkom- akekolvek nasilie voči osobe alebo voči jej majetku nie je opravnené, a je opravnená obrana proti nasiliu- všetky vzťahy sa riešia dobrovolnou zmluvou- spoločnosť funguje na principe dobrovolnych vzťahov, a to aj v oblasti sudnictva, obrany, ... Bez centralnej moci.------------------------- ---Nawebe je hodne vysvetlení a definicií, toto iba na prvý obraz. Tato tema je celosvetovo do hlbky spracovaná./////////////////// ////Vsomalsku je skôr chaos formalne podobný ANCAPu. Je tu splnená iba prva podmienka ANCAPu - NEexistencia centralnej moci. Nie su však vytvorene vzťahy zabezpečujuce ochranu osob a majetku. Nie som zdaleka odborník na Somalsko, takže je to len môj povrchný dojem.Myslim, že k ANCAPu boli blízko osadnici na americkom kontinente, pred vytvorením centrálnej vlády.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mohol by si odporucit nejaky vhodny zdroj? Nemyslim v style odkazania na nejaky vseobecny portal, ale skor kde su spracovane zakladne otazky a tezy.Napriklad kde sa dozviem, cim sa lisi sucasny stav v Somalsku od anarchokapitalizmu.Dik.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"b) odmítnout institut demokracie a zavést nevím co ...."- Zaviesť system ANCAP (anarchokapitalizmus, libertarianstvo). Na webu je toho o nom hodne popisane, a kto ho do hlbky pochopí, asi ho aj prijme. Pre pochopenie však treba oprostit sa od zauživaných (a nepravdivých!) dogiem o státe.A tiež treba pochopiť, že "demokracia&quo t;NIE JE synonymum pre pojmy "sloboda, spravodlivosť, rovnoprávnosť" .

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Argumentacne velice dobry clanek a odpoved na predchozi v teto diskuzi.V zasade jde o to, ze si v demokracii muzeme sveho tyrana volit.Demokracie nema se svobodou nic spolecneho, je to jenom mechanismus, jakym se muzou tyrani dostat k moci. Ze samotneho zakladu tohoto mechanismu je pak zrejme, ze vitezi ten, kdo naslibuje to "nejlepsi" ,prirozene z cizich kapes, coz vede celou demokracii k socialismu.Otazkou je, zdali existuje lepsi mechanismus moci, nez demokracie. Zdali existuje nejaky zpusob, jakym ochranit svoji osobni svobodu pred tyranem.Me zadny lepsi, bohuzel, nenapada. Mit pravo usilovat o zmenu sveho tyrana je stale vice, nez to pravo nemit, coz se deje v klasicke autokracii. A svobodu clovekovi neda ani jeden z techto systemu.

Nahlásit

-
0
+

Asi jsem pomalejší - co tedy jiného navrhujete ? Já bych byl pro většinový systém. Ústava není prkno, které by nemělo zůstat vývojem nedotčeno za každou cenu. Ale všechno má své mouchy. Pak nezbývá než buď:a) jít do toho sám se svou stranou a svými lidmib) odmítnout institut demokracie a zavést nevím co ....Nevím, co pak už jiného....

Nahlásit

-
0
+

Z článku Pavla i Aleše trochu vyznívá přesvědčení, že v demokratickém systému jde všechno dobře, bez potíží, rychle. Ale to je omyl. I v kvalitních demokraciích se dosáhne změny k lepšímu, až když je situace opravdu velmi neúnosná, po dlouhé době co měla být změna dávno provedena. Demokracie i v té dobré formě (čili s nízkou korupcí, klientelismem, malým zneuživáním moci, fungující nezávislou justící, atd.) jsou pomalé, postupné, a rozhodně nejsou rájem pod zářícím lsuníčkem. I tam jdou změny pomalu.Demokracie ale není vláda čestných politiků, ale moc rozdělelná mezi instituce, které mají své role, úkoly, rozdělené místo v celém systému. Instituce formální - parlament, vláda, soudy, ministerstva, kontrolní úřady, zastupitelstva, ale i neformálních - iniciativy, občanské spolky s různými zájmy, media, šuškandy. A vybudovat to trvá dlouho. Americe to trvá 230 let, Velké británii 400 let. Co chceme po 20 letech v Čechách? Politiky naučí lepším způsobům jen a pouze rychlé a důsledné střídání opozice s vládnoucí "partou". Pouze srach ze ztráty pozice donutí politka aby "neblbnul" .ODSuž příliš mlaskala, projela to. ČSSD zase přehnala populismus a je taky z kola ven. Trochu to funguje.Ale vyslovuji naprostý souhlas s tvrzením že jde o to "vyndat co nejvíc peněz voličům z kapsy". Uvidíme co se stane. Bude to legrace :-)

Nahlásit

-
0
+

Hm, tak to vypadá že vítězstvím bratra Jiřího jsem strašil zbytečně. Ale jinak vše v článku platí. Dokud nebudeme mít vyrovnaný rozpočet (při nižších daních) a zvýšený rating, opravdu není důvod bouchat šampaňské, že zvítězila pravice...

Nahlásit

-
0
+