Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Mysli jako ekonom!

30. 7. 2010
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

http://quotesforquotes.blogspot.com/2010/08/ekonomie-ekono-veda-ekonofyzika-nebo.html

Nahlásit

-
0
+

Já jsem dopadla jako sedlák u Chlumce. U státnic z ekonomie pan docent hlásal jiný směr, než druhý přísedící profesor. Nakonec se dohádali mezi sebou a mě vyrazili...Pane Sedláčku, děkuji za Váš článek.

Nahlásit

-
0
+

Mám za to, že jistý konformismus je naprosto na českých VŠ běžný ve všech společenskovědních oborech (kam si poněkud drze troufám řadit i slavnou ekonomii). Nejsem si ale jistý, jestli to v jiných zemích nebývá podobné, jestli zkrátka tendence k hlásání jediných správných pravd není tendencí univerzální.

Nahlásit

-
0
+

COŽE sedláček a rakušáci??? to je vysměch když sedláček je levicový ekonom... který hlásá státní zásahy do ekonomiky poměrně s oblibou... je domýšlivý jako všichni mainstreamoví ekonomové

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Valesek :Spor medzi mainstreamovými ekonomami a "tými ostatnými" (napr. "rakuskymi" ;)je principialny, zásadný. Osobne považujem "rakusku" ekonomiu za principialne spravnu, a ten mainstreamový smer za ...... radšej sa zdržím komentara. Pan Sedlaček ma odvahu hlasiť sa k (viac-menej) rakusanom, resp. aspon k zdravemu rozumu. Ten mainstream považujem (formálne) za analogiu komunizmu. Aj o komunizme väčšina ludí mala negatívny názor, ale oficialne sa k nemu všetci hlasili.Dnes by na ekonomickej VŠ zrejme vykopli aj Misesa, či Rothbarda. Je to divna doba. USA ekonomovia "liečia" krízu tlačením inflačných dolarov. Alkoholik si lieči opicu daľšimi štamperlikmi......

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nechci se Vas pane Sedlacek dotknout. Ale neni pravda, ze jste nedavno (asi 2 az 3mesice zpatky) neobhajil neco (titul nebo jakousi praci)? Vas clanek by timto mohl vyznit jako, ze si stezujete a mstite se tem kdo Vam tu zkousku ci titul nedali. Ale zase na druhou stranu, je pekne ze se student dokaze prit se svymi uciteli. V tomto pripade, ale v mediich vedete monolog. Mel jste si vzit nekoho ze zkousejicich a sepsat s nim svou, tak aby to vypadalo jako pre a ne jen monolog.To nema byt utok na Vas, je pekne slyset jine myslenky nez jsou slyset z mainstreamu. A take je pravda ze na kazdem sprochu je pravdy trochu.

Nahlásit

-
0
+

"Ostatně o nefunkčnosti ekonomických teorií obhajující státní zásahy se můžeme přesvědčit právě v minulosti."- Nuž, zavisi to od uhľa pohladu. Z pohladu POLITIKOV su takéto teorie plne funkčné, pretože posiluju moc v rukach politikov. TOTO je ich hlavna funkcia. Etatistickí ekonomovia vyrabaju aliby pre politikov, a politici im za odmenu poskytuju granty, platy na fakultach , "nobelove" ceny, .....TOP-ekonomovia vychovavaju na VŠ nových a nových obhajcov štatneho etatizmu. "Nobeloví" topEkonomovia vydavaju učebnice. A bežný človek neverí vlastnemu zdravemu rozumu, lebo mu ho vymývaju tisice top-ekonomov.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Sedláček, mate môj obdiv.Spochybniť VEREJNE Samuelsona , a vpustiť do ekonomie HODNOTY (etické uvahy), to je v sučasnosti profesná samovražda. Žiaden diplomovaný ekonom si s Vami nesadne za jeden stôl.Ak vydržíte par rokov (mesiacov ?), a keynesiani dovedu svet do globalneho marazmu a biedy, potom snád sa ludom otvoria oči.

Nahlásit

-
0
+

S ekonomií je to jako s pravdou. Je jen jedna!Existuje mnoho pohledů na pravdu, ale ty mají za cíl jí spíše překroutit. A stejně tak existuje i více "ekonomických&q uot;přístupů, a ty mají za cíl vnutit odlišný pohled na problém a způsob jeho řešení.Nemám na mysli rozdíl mezi "počítací" verzus "povídací" ekonomií. Avšak jedině ekonomické teorie obhajující svobodu jednotlivce, o které tu mluvíte, dochází ke správnému závěru neboli větší prosperitě, ať už měřené ve formě HDP nebo třeba lidského štěstí. Ostatně o nefunkčnosti ekonomických teorií obhajující státní zásahy se můžeme přesvědčit právě v minulosti. A právě tyto neúspěchy nám budou předkládány jako úspěchy mnohými politiky a pomýlenými "ekonomy". Ale to už je to překrucování pravdy o kterém jsem psal.Na závěr trochu parafrázuji jednu větu z Vašeho textu: Ten kdo kvůli zaslepenosti způsobené ekonomickou teorií které fandí nevidí pravdu, není ekonom.

Nahlásit

-
0
+

Takže co konkretne navrhujete, pane Sedlacku? Muzete prosim navrhnout 3-5 kroku k naprave veci tak, aby to bylo spravne podle Vas? Prosim vcetne odpovednych osob ci instituci a vcetne terminu.Jen tak s tim budeme moci neco udelat.

Nahlásit

-
0
+

po dlouhé době sedláčkův článek, ke kterému nemám snad co dodat...přesně kvůli tomuhle mě učitelé po první hodině znají a spolužáci mě mají za šprta jen, protože se mě nezdá, že do nás hustí samuelsona a keynese

Nahlásit

-
0
+