Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Státem sponzorovaný výprodej titulů

22. 12. 2010
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

1. Jiste - skola je pro Vas signal. Ale kolik z toho co se ucili budete zkouset pri prijmacim pohovoru (jelikoz to bude mit primy dopad na to, co budou delat, ne kvuli tomu aby jste zjistil jestli dovedou myslet)?

2. Pokud chcete koupi praveho velkeho titulu, tak doporuciji napr. Harvard Extension. Technicky to pod Harvard patri (dostante napr. pristipu k alumni, harvardskeho emailu atd.), akorat vezmou kazdeho kdo je schopen zaplatit skolne - na rozdil od docela narocnych prijimacek na Harvard College, kde "jenom" skolne nestaci. Takze takovej Harvard snadno a rychle. No, tak uplne snadno ne, odchodit si to porad musi, ale (prumerna) kvalita absolventu je o necem jinem.

4. V clanku je "tyden po diplomu", ne osum let.Tyden po diplomu si proste opravdu nerizne, z mnoha ruznych duvodu. Ostatne sam rikate, ze vasi zamestnanci "vykonavaji pod dohledem zkusenejsich". A o tom to je - na vysoke skole se neco naucite (neco se hodi, neco ne), ale v realu se jeste musite docela dlouho zabehavat.

To ze jste neco vystudoval mi o Vas rika ze se v tom (specialne v oboru) budete nejspise zabehavat rychleji nez nekdo jiny - viz presne to co rikate v bode 1.

Jenze pokud se na skolu dostane kazdy, a proleze kazdy, tak to cela pada.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

2. Asi jsem autora článku nepochopil správně, neboť jsem myslel, že píše o možnosti koupení si pravého titulu na internetu. Jsou vysoké školy, které nabízí on-line studium od Bc. po PhD. V podstatě jde jen o "koupi" titulu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. Taky jsem zaměstnavatel, ale zajímá mě, co lidé studovali, neboť přijímám lidi z oboru. Na finanční nebudu přijímat strojaře a na termodynamiku nebudu přijímat holku z ekonomky.

2. Na internetu klidně koupíte titul Sir nebo Baron, popřípadě si koupíte titul v Plzni, ale stačí si věci ověřit.

4. Jeho první operace srdce bude vždy první, co dělá během těch 8 let praxe, než získá kvalifikaci? Žiju v Anglii a tak vím, jak to tady chodí. Nejdříve řeže mrtvoly a pak lidi pod dohledem někoho zkušeného, stejně tak, jako mí zaměstnanci absolventi vykonávají práci pod dohledem zkušenějších zaměstnanců.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V podstate s Vami souhlasim - specialne jelikoz i ten Cambridge (a dalsi) upada, coz je docela smutne.

Problem je ten, ze najit toho druheho je vetsi problem - musite projit podstatne vice kandidatu a to stoji cas (a trpelivost...).Kdyz najimate jednho klicoveho cloveka, tak to za to stoji, kdyz jich najimate dvacet-tricet, tak to uz proste nejde.

Taky bych zduraznil, ze se to tyka cerstvych absolventu. Abych pravdu rekl, tak se na "vzdelani" vpodstate divam jen u nich (protoze na nic jineho se divat nejde). Z toho pohledu ma u me vetsi sanci nekdo kdo ma par let praxe nez PhD z Camdrige bez praxe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1. Z vlastni skusenosti, jako zamestnavateli je mi vcelku putnatak 75% veci ktere se lidi na skole naucili. Ve vetsine pripadu se lide navic musi zaucit tak sest mesicu, protoze kdyz se srazi s realitou, zjisti ze je ponekud jina nez co se ucili na skole, coz je nekdy docela zabavne pozorovat.

2. Ale koupite. Byl by jste prekvapen jake tituly na internetu koupite. Samozrejme ne primo od Cambridge - nicmene koupite papirovy dokument/dokumenty, ktere jsou k nerozeznani od pravych - a kolik zamestnavatelu v Cechach se bude obtezovat jit na Cambdridge a s prislusnou college to zkontrolovat?
Proto napr. skoro vsechny banky v Londyne standardne pouzivaji velice dukladne background checks, ktere - mimo jine - jdou primo na univerzitu a kontroluji to proti zapisum na college (pripadne najimaji primo z univerzity, takze vedi co a jak). A to nejen pro znamejsi univerzity, ale i pro docela obskurni. Nicmene i to se da nekdy sikovne obejit (viz. napr. Harvard College vs. Harvard Extension - pochybuji, ze moc lidi nejen v Cechach vi jaky je rozdil).

Pokud chcete priklad i na vyssich mistech, tak napr. Jun Tang, ex-president Microsoftu v Cine, tvrdil ze ma PhD. z CalTechu.

4. Pan Pleska uz reagoval, ja jen pridam ze kamarad kardiologista rika ze v Anglii si "nerizne" dva roky po dokonceni studia, a plne kvalifikace trva dalsich 7-8 let praxe

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za výborný článek. Ano, činy vydají za mnoho slov. Vyřazovat zájemce prvního typu ale podle mě není moudré. Ačkoli je to oblíbený sport personalistů. Škola je základ, který se dá získat i jinde. Dříč bez Cambridge, pokud se ho podaří najít, bude nejspíš mnohem loajálnějším zaměstnancem než ten s ním. Proč? Protože tomu s Cambridgem bude jeho údajné schopnosti věřit kromě vás i mnohem víc jiných a uteče tak ke konkurenci mnohem dřív než ten druhý. Proto se vyplatí hledat schopné nejen mezi těmi co mají ideálně vyplněnou rubriku vzdělání.

Nahlásit

-
0
+

Politika statu prece neni o tom „dostat co nejvíce lidí na univerzity, protože dostanou lépe placenou práci". Smysl studovat v Evrope ma ten, ze znalosti, ktere univerzity koncentruji jsou ta jedina konkurencni vyhoda, kterou oproti mene rozvinutym zemim stale mame. Vyrabet umi levneji oni, my rozumime trhum a vime jakou technologii, co a s jakym sdelenim vyrabet. Dokud nase trhy budou rozvinutejsi z hlediska urovne vyuzivanych znalosti, do te doby budeme o krok napred. Jak se nase socialni politika za 30 let vyporada s tim, ze jiz rozvinuty dravy kapitalismus vsude po svete ma vse co my jenom tolik nemrha za komfort svych oproti svetu nicim vyjimecnych obcanu? Navic univerzitni vzdelani se neda zkopirovat.

Nahlásit

-
0
+

ad bod 4.: Lékař, dokud nemá atestaci (a tu nemá ještě hodnou chvíli po absolvování školy), nedělá bez dozoru starších a zkušenějších prakticky nic. Takže možná operují ti, co jim diplom ještě nestačil oschnout, ale je tu nějaká pojistka...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Rád bych komentoval pár věcí:

1. Na vysoké škole se naučíte spoustu věcí, ale ne všechny využijete, protože vysoká škola nemůže otevřít jeden obor pro jedno povolání. Nějaká univerzálnost tam být musí. Takže já například v práci nevyužívám chemii, zatímco kolega absolvent stejného oboru v práci chemii využívá. On ale nepoužívá deskriptívu, já ano.

2. titul z Cambridge si na internetu nekoupíte, možná tak on-line kurz "Studium hirstorie literatury"

3 .v Anglii je tzv. Chartered Engineer. V Evropě se to moc nepoužívá, i když něco podobného máme taky - Eur Ing. Kdyby to firmy vyžadovaly, hned byste měli lepší kandidáty

4. Doktoři se musí někde naučit operovat, takže operují i ti, co dostali diplom třeba před týdnem

Nahlásit

-
0
+

Ježišmárja, takhle bych to chtěl. První stupeň - vzdělání pro přežití - čtení, psaní, počítání, finance, trochu práva, emoční inteligence a všeobecný nepodrobný přehled historie, biologie, zeměpis... atd. Fakt je mi k ničemu vědět, kdy který král přesně umřel, na druhou stranu je dobré mít povědomí o tom, že dnešní svobodu a nezávislost jsme tu vždy neměli.

Druhý stupeň - odborné vzdělání.Chceš být chemik? Hurá na chemickou univerzitu.

Nahlásit

-
0
+