Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Koruna je „Rocky“. I díky Tůmovi

22. 4. 2010
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Me na tom zarazi, ze nazory souvislosti uvedene zde v komentarich Pavel Kohout vyborne podal ve sve knize "Finance po krizi" a najednou jako by na ne zapomnel..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No skutečně výborné jméno - ale trochu v jiném smyslu než je článek. Rocky mi dal pěkně do těla. Kdysi jsem dostal geniální nápad. Našetřím si na byt. To jsem bohužel nechápal jak systém funguje. Když se podívám jak se vzdálily ceny bytů od roku 1999-2001 kdy jsem jako vš. student přivydělával 2-4 dny tydně (bohužel minimálně utrácel) kdy jsem si začal spořit, tak mi nezbývá než plakat. Po nástupu do plného zaměstnání se sice moje příjmy->spoření zvedly (2004), ale jak vidím tak i akcelerace cen bytů. Jsem moc rád, že tady glorifikujete pane Kohoute člověka co je za to spoluvinen (první v řadě jsem já, co se mohl buď celá studia válet, či se měl ihned po nástupu do práce hypotečně zadlužit, pak vláda a banky které z toho profitují). Jistě mohlo to být horší, ale to je takovéto "pšššt, nemluv o tom, jinak bude hůř". Jak tady poznamenal první komentant - hezky počítat inflaci z věcí jaké tlačí světová konkurence dolů + co se nedá moc obelhat. Nutnost pro mladého člověka jako zajištění bydlení to se do "inflace" - jak vidím spíše "kalkulace úspěchu p. Tůmy" nebere. Takže dobrá habaďůra. Jsem ten kdo tu hru financoval, prostě blbec. To je pěkně naprd, když člověk nemám mentalitu na zadlužování. Když vidím, ty co si vzali (na tu dobu) docela vysoké hypotéky, tak jsou dosti vysmátí. Ti co si je vzali "nedávno" už tak ne. Super systém, přerozdělování.

Nahlásit

-
0
+

Prave z techdo duvodu jsem pro to, aby vedle soucasne inflace byla zverejnovana i "obcanska" inflace. jednoduse receno by to byla inflace, pocitana na vetsinoveho cloveka. Tedy z medianove mzdy, hlavni slozba bydleni a energie, dale potraviny a dalsi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Velikost inflace je POUZE věcí zvolené metodiky. O kolik však vzrostla peněžní zásoba?! Jaká by byla inflace, kdyby v "košíku" byly i ceny domů, bytů a pozemků?Posilování CZK vůči EUR a USD nic neříká o absolutní kvalitě CZK, ale pouze o relativní (více)nekvalitě EUR a USD.A vůbec, co je to za nápad glorifikovat CENTRÁLNÍ PLÁNOVÁNÍ, navíc plánování toho ekonomicky nejpodstatnějšího: ceny/objemu peněz?Celé mi to přijde jako chválit italské fašisty za to, že měli na rukou relativně méně krve, než němečtí národní socialisté.Na druhou stranu: ano, fixace (k ještě méně kvalitné měně: EURu) by vedla k umělému úvěrvému boomu a k drsnějšímu pádu. Ale pro koho? Jak se znám, úvěrový boom bych využil k nákupům pravých peněz (zlato, stříbro). A co by se mnou, nebožákem, udělala recese z roku 2008. No řekl bych, že nic hrozného!

Nahlásit

-
0
+

Pane Kohoute, dopouštíte se podobné chyby jako s hodnocením Alana Greenspana hned poté co odešel. Tůma způsobil obrovskou nemovitostí bublinu, která pravděpodobně bude splaskávat ještě hodně dlouho. Společně se statistickým úřadem se dopustily podvodu na občanech této země viz předchozí příspěvek od Pavla Likavce. Pan Tůma taktéž odsouhlasil převod více jak miliardy euro směrem k MMF za 1 procentní úrok. Takhle dobrý hospodář s našimi devizovými rezervami opravdu nehospodaří. Proto bych Vás příště Pavle poprosil o trochu střízlivější pohled.

Nahlásit

-
0
+

Rocky koruna jak pro koho. Pro toho, kdo spořil na koupi nemovitosti nebo má nějaký finanční majetek rozhodne "Rocky" nebyla. Ceny nemovitostí nespadají do spotřebního koše a tak se inflace provalila tam, ve zbytku držela inflaci níže levná produkce z Číny a posilující koruna. Ceny služeb, které nelze externalizovat jsou ale jinde. Například kadeřnictví - stříhání 2000 30,- 2010 60,-. Neustálé deficity financované emisemi ničím nekrytých peněz umožnily finančnímu sektoru poskytovat díky multiplikaci mnohem více úvěrů. Tyto úvěry pak vedly k růstu HDP na dluh. Růst M2 o 85% mezi roky 2000 až 2009 byl "Rocky" spíše pro střadatele a "Funky" pro dlužníky. Kdyby se kapely měly vyměnit, tak ČNB (FED) honem přispěchá se snížením sazeb, které jsou pro vkladatele hluboko pod reálnou inflací.Dejte si dohromady růst M2 o 2.8% únor 2009 - 2010 a pokles produkce o 2.1%.Toto všechno je politika, které vede jen ke stále vyšším ziskům finančního sektoru na úkor obyvatel, firem a států.

Nahlásit

-
0
+