Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Trest jménem bankovní daň

21. 6. 2010
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Par poznamek:RBC sice nema investicni bankovnictvi, nicmene investicni bankovnictvi v klasickem smyslu je vice-mene poradenska sluzba (typicky M&A, IPOs, buyouts atd). Problem je s trhovymi operaceni, ktere kanadske banky maji (i kdyz krome RBC vetsino podstatne mensi nez americke banky). Problem s oddelenim trhovych operaci je, ze je to docela netrivialni - kazda FX operace je trhova (a da se na ni spekulovat), stejne tak napr. hedging urokovych sazeb. ObojiKanadske banky jsou take docela malo regulovane co se tyce retail strany - na rozdil od US bank muzou samy operovat fondy, pojisteni, platit uroky na beznych uctech atd.Pokud si dobre pamatuji, tak kanadske banky maji take vetsi napakovani nez americke (a evropske maji jeste vetsi).

Nahlásit

-
0
+

Naprosto souhlasím, jakákoliv snaha o regulace cen bank se presene v ceně na konečné spotřebitele (alespoň tedy u nás). Na druhou stranu ze zpráv ČNB jsou zdejší banky zdravé jak rybičky. Zda je to částečně i důsledek toho, že zdejší banky nemusí riskovat a účtují si vysokou marži z poplatků nechám stranou..Nicméně, myšlenka podobné daně se mi líbí. Dle mého názoru je to rozhodně lepší než třeba vybírat tuto daň jako část výnosu DPH nebo jiné daně, která by nezohlednila příčinu problému (objem půjček atd..) a její kvantifikaci. Pak je ale ještě třeba ujasnit si podmínky, za kterých bude pomoc z tohoto fondu poskytnuta, aby naopak tento polštář nebyl pro banky větší nadějí, že se mohou pouštět do ještě rizikovějších obchodů. Například ..ok, jste jako banka v problému, pomůžeme ihned z fondu, ale část vašich akcií přechází na ECB :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Oceňuji, že i liberálně smýšlející Pavel Kohout je schopen přistoupit na konzervativní zásadu "funguje to, nešťourej do toho" - mám na mysli onu důslednou separaci investičního a komerčního bankovnictví.Osobně jsem očekával, že jedním z dopadů krize bude návrat k tomuto modelu. Žel nestalo se - otázka zní proč. Napadá mě poněkud bizarní vysvětlení: proti bankovní lobby je snazší prosadit novou regulaci, jejíž dopad ještě není znám, než se vrátit k regulím starým, z nichž se tatáž lobby v minulosti s úlevou vyvlékla.

Nahlásit

-
0
+

citát :"aby během příští finanční krize nemusely banky zachraňovat z peněz daňových poplatníků. Podle řady politiků občané nemají nést náklady za krizi, kterou nezavinili."- Prečo robia z ludí hlupakov ???Ved tu dan zaplatia zákazníci bánk, obyčajní ludia. KAŽDÚ dan zaplatia v konečnom dôsledku koncoví spotrebitelia.

Nahlásit

-
0
+