Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Poptávka a paradox papírové knihy

25. 10. 2010
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Nazdar Aleši, stát určitě není nejlepším hospodářem, ale na druhou stranu zas nemá možnost "podnikat" v čem se mu zlíbí a zajišťuje i statky veřejné. V soukromé sféře, kde se dá říct, že si firmy vybírají "co dělat" to mnohdy končí obdobně, tedy v exemplárním případě "krachem". Slovy Jiřího: Pánové, kdo z Vás (na) to má vést stát (úspěšně:)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kde jste prisel na to, ze ekonomie nezkouma "patologicke pripady"?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nikde neříkám že mp3 by "měly" být dražší než CD. Mimochodem "pirátstvím&quo t;se zabývá velmi zajímavá kniha "Against Intellectual Monopoly" z pera dvou zcela mainstreamových amerických ekonomů. Takže "patologické případy" ekonomové studují také.V závěru naprosto neříkám, že je zbytečné bojovat s korupcí, pouze že to někdy nefunguje tak jednoduše a ideálně, jak bychom si představovali.A že stát je špatný hospodář je klišé? Hmm, myslím že v Řecku o tom něco vědí...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vím, že by komentář neměl obsahovat invektiva, ale děsí mě poznámka v závěru, že autor, tržní fundamentalista naprosto odtržený od reality, se označuje (nebo dokonce pracuje) jako analytik!Autor nám ukazuje, že ekonomickou teorii má v malíku. Marži určuje poptávka - ano v ideálním tržním světě opravdu ano. V reálu máme však poptávku pokroucenou řadou věcí - neinformovaností spotřebitelů, kartelem prodejců...Podle této teorie by měly být třeba mp3 dražší než CD. Ovšem v reálu to tak není. Proč? Protože zde mimo ideálního trhu v učebnicích ekonomie existuje taky okolní svět - a v něm piráti, kteří za zprostředkování muziky nic nechtějí. A OSA (žádný stát), která za to naopak chce peněz moc. Tyto vnější faktory ekonomická teorie ani trh postihnout neumí - jsou to patologické případy, které v čisté teorii nemají co dělat, leč v reálu se vyskytují.Nakonec autor připojí svou domněnku o zbytečnosti státního boje proti korupci (i když to s původním tématem vůbec nesouvisí), podloženou svou ekonomickou teorií a dodá ekonomické klišé, že stát je nejhorší hospodář. Přitom je taková kritika nekonstruktivní, protože způsob, jakým šetří kapsu daňového poplatníka neomezená korupce, můžeme obdivovat dosud a sám trh s tím neudělá nic.

Nahlásit

-
0
+