Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Obnovitelné zdroje nás přijdou draho

12. 2. 2010
8 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Vláda a ERÚ by hlavně měly více rozlišovat výkupní ceny podle instalovaného výkonu. Aktuální rozlišení do 30kWp a nad 30kWp je nedostačující. Chybí podpora instalací na střechy, které nepoškozují krajinu.Bohužel nemůžeme očekávat příliš aktivní přístup ze strany úřadů, které jsou pod silným vlivem různých lobby, a to nejen té fotovoltaické. Kupříkladu na jedné konferenci minulý rok tituloval vysoce postavený zaměstnanec ČEZ vysoce postaveného úředníka ERÚ "v..e". Role regulátora a jeho motivy jsou v tomto případě otázkou.

Nahlásit

-
0
+

Distributoři nejsou vlastníky přenosové soustavy, tou je státní firma ČEPS. Takže pláčete na špatném hrobě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud by to stát udělal, riskoval by sérii žalob, které by velmi pravděpodobně uspěly. Ta cena je opravdu garantovaná na 20 let - na ní nikdo nesáhne. Od příštího roku se cena možná sníží i o více než 5 % (pokud projde příslušná novela zákona), ale opravdu pouze pro nové projekty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, máte pravdu, platí to všichni spotřebitelé (jak uvádím v předchozí větě) ve vyšší cenně elektřiny - její součástí je příspěvek na OZE. Ten "stát" je nepřesnost.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ptám se co dělali distributoři elek. dosud, proč nevybudovalize svých zisků nové sítě - prostě peníze prožrali v "např.Tatrách&q uot;a teď natahují ruce na dotace. Mohu si myslet o ČEZ, že jsou zloději, ale pro svoje rozšiřování udělěali maximum.Distributoři jenom hrabali.Asi jediná cesta je je znárodnit a sebrat vše.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den, Pavel Mádr bude na internetu až po víkendu, přislíbil ale, že na dotaz rád odpoví. Rád bych vás proto poprosil o strpení. díky

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Může prosím autor, nebo někdo jiný vysvětlit co znamená ta dvacetiletá garance cen? To nejde změnit zákonem? O retroaktivitu by přece nešlo, nová cena by začala prostě platit po zveřejnění nového zákona ve sbírce zákonů a hotovo. Já jsem měl od státu také garantované zákonem, že po dobu 15 let od kolaudace nebudu platit daň z nemovitosti a po pěti letech stačila změna zákona a musím platit. Kde je rozdíl??

Nahlásit

-
0
+

Stát letos rozdá provozovatelům solárních elektráren tři miliardy korun Výkupní ceny nebo zelené bonusy však platí distributor nebo provozovatel přenosové soustavy. Znamená to snad, že stát proplácí distributorům jejich zvýšené náklady na výkup? Já měl doteď za to, že zvýšené náklady distributorů platí spotřebitelé v ceně elektřiny. Jak to tedy je?

Nahlásit

-
0
+