Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jedenáct let peripetií, nulový výnos!

19. 4. 2010
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

To co říká Saxo neberu vážně,zvláště jejich katastrofické scenáře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Saxo prorokovali zlato letos za 870 a potom růst, tak pořád čekám...

Nahlásit

-
0
+

Dobré stránky, dík.

Nahlásit

-
0
+

Jestli cena zlata v budoucnu výrazeně klesne? Ano. Ale z jiných cenových úrovní, než je ta dnešní..Zlato zatím není masívně nakupováno.Prodávat budu až časem. V prvním kroku budou banky houfně zakládat fondy zaměřené na drahé kovy. Rok, dva poté budou lákat dosažená fantastická zhodnocení.Ceny zlata budou na stránkách Blesu....V této době budu uvažovat o odprodeji. Na to mmám ještěš pár let čas..Podle mě jsme maximálně na počátku třetí fáze, ne dále.http://www.pro-investory. cz/komodity/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Užitočnosť zlata je predovšetkým v jeho idealnej schopnosti "nositeľa" hodnôt , skladovateľa hodnot. Čím viac sú znehodnocované peniaze, tým viac stupa dôležitosť zlata.Keby vlada USA dokazala DLHODOBO zastabilizovať množstvo dolarov, zastaviť ich tlač, tak by dolar výborne nahradil zlato. Žial, ŽIADNA vláda sveta dlhodobo neodolala tlačeniu vlastnej meny. Práve naopak - dotlačou meny riešia krízu spôsobenú doterajšou tlačou meny.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V inom článku na FINMAGu je veta :"Ve stínu zpráv o Goldman Sachs panují obavy, co bude dál. Známý investor Jim Rogers v rozhovoru pro televizi CNBC uvedl, že může jít o katalyzátor, který přinese korekci akciového trhu a jeho oslabení o 15–20 procent."- Ak nejaká drobná udalosť môže takto zakývať celosvetovým balíkom akcíí, tak aký zmysel vôbec má zaoberať sa modelmi skumajucimi cenu akcií ??? Celá takato "veda" je iba bluf a demagogia. Alebo sa mýlim ??? Kde?

Nahlásit

-
0
+

Ako "ekonomický laik" uvažuješ logicky. Lenže Pavel Kohout je ekonomický odborník, a dnešná ekonomická veda nie je o logike, ale o zložitých vzorcoch a grafoch.Nakolko hodnota všetkých vytlačených bankoviek, aj hodnota dlhopisov a akcií je dnes iba odzrkadlením dôvery ludí, tak táto "hodnota" môže kedykolvek padnuť až k nule.Ak hodnota celej množiny akcií kolíše ročne o +-30 % , tak všetky "vedecké" ekonomické teorie su iba bluf.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ale zlato příliš vzácné není, vyskytuje se se na mnoha pozemcích, v mořské vodě, na dnech oceánů. Problém je jenom v těch nákladech na dobývání. Na druhé straně je technologická užitečnost zlata poměrně malá. Poptávku tvoří hlavně šperkařství a investice, tedy v podstatě sentiment, který se může velice snadno změnit. Stačilo by, kdyby v Indii přestali považovat za vkusné, navěsit na sebe při významných příležitostech kila zlata. A to se může velice snadno stát, v Evropě se to už stalo.Dalším argumentem proti zlatu je, že dneska nakupuje zlato skoro každý. A jak se říká, pokud nakupují i čističi bot, vy prodávejte.Trh často přehání. Ano, má pravdu v tom, že bude docházet ke znehodnocování peněz, ale možná se to nebude dít tak rychle, aby to dlouhodobě ospravedlnilo současnou cenu zlata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdo chápe tržní ekonomiku tak ví, že náklady nejsou to, co určuje cenu.Cena = Relativní vzácnostKdyž na svém pozemku objevím nový prvek Špidlium se zcela unikátními vlastnostmi, tak pokud jeho zásoba bude omezená, cena bude vysoká i když mé náklady na těžbu budou třeba jen dolar na kilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tož tomu teda jako ekonomický laik nerozumím:Autor nám zde píše,že:1)Cena akcií je stejná jako v roce 1999.2)Jakýsi indikátor peněžní zásoby vzrostl na dvojnásobek.Jenže růstu peněžní zásoby odpovídá též inflace.Zkrátka máme zde tvrzení :"Před deseti lety měly mé akcie hodnotu 10 dolarů a dnes mají zase hodnotu 10 dolarů.Jenže před deseti lety jsem si za deset dolarů u MC koupil deset hamburgerů a dnes jen pět.To je ale úspěšná investice!"Je docela podivné vydávat za úspěšnou investici,když kupní síla peněz vynaložených peněz velmi poklesla...

Nahlásit

-
0
+

Je otázka, co bude s cenou zlata dál.Těžební náklady v existujících dolech jsou někde na 450 dolarech za unci a předpokládám, že při 700 dolarech lze otevřít celou řadu nových dolů. Při takových nákladech nemůže cena 1 135 dlouhodobě vydržet. Je ale otázka, zda klesne cena zlata, nebo kvůli inflaci stoupnou náklady na těžbu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Cena DJIA meřená ve zlatě dluhodobě kolísá. V roce 2000 vrcholil nad 40, nyní klesá..Minim yzatím byla vžfy u pomeru 1:1, max. 2:1 ve prospěch DJIA. Kde se potkají teď?Rozhodne, zda pojedeme podle inflačního či deflačního scénáře.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hodnota indexu DJIA ve skutečných penězích (zlatě) dlouhodobě klesá. Současný růst indexu (od března 2009) je podle Roberta Prechtera pouhou měnovou iluzí.Vývoj ceny zlata:Rok 1999: 300 USD/ozRok 2010: 1100 USD/ozRůst o 266 procenta.

Nahlásit

-
0
+

Ale jo, docela dobrý indikátor.Docela by mne zajímalo, co by řekl o ceně zlata a stříbra. Tedy poměr peněžní zásoby k objemu existujícícho skutečného fyzického Au a Ag (ne nějaké potenciální budoucí burzovní Au/Ag) vzhledem k dlouhodobému průměru ceny AuAg.Peněžní zásoba je jedna věc, je to hezké tvrdé číslo a má v našem indexu zcela jistě pozitivní vliv na cenu akcií či zlata. Ale kde v té rovnici je, že plno zemí má nesplatitelné dluhy? Kde je zohledněn nadcházející bankrot Řecka a pak pravděpodobně dříve či později Španělska, Irska, Itálie, ale časem i Británie, Japonska, USA? Kde je zohledněn fakt, že státy stupňují regulaci a zvyšují daně? A co potenciální ochlazení přehřáté a přestimulované Číny? A co vysoce pravděpodobné kolapsy socialistických evropských penzijních a zdravotních systémů? A to dost možné další fáze splaskávání nemovitostní bubliny (např. komerčních v USA)? A co navazující problémy velkých developerů? A co možnost znovuožití krize na Islandu, Pobaltí, Dubaji, ...?Výše popsané katastrofy samozřejmě nejsou jisté, ale mají svoji pravděpodobnost. A těch kostlivců je tolik, že pravděpodobnost toho, že alespoň některý se v dohledné době vyvalí, je poměrně vysoká. A to nepočítám věci, které nás zatím ani nenapadly a které se přesto mohou vyskytnout - mám na mysli černé labutě typu výbuch sopky na Islandu, který může minimálně pro letecký průmysl znamenat značné nepříjemnosti.

Nahlásit

-
0
+

Dobry den,mohl byste prosim uvest odkazy na prislusne zdroje/studie?Dekuji

Nahlásit

-
0
+

Je hezké vymyslet nový indikátor na základě minulých zkušeností a pak ukazovat jeho úspěšnost na těch samých zkušenostech. Teprv čas ukáže jestli je skutečně k něčemu. Dovolil bych si pochybovat. Existují i jiná možná vysvětlení poměru peněžní zásoby a indexu. Třeba hříšná myšlenka, že investoři jsou momentálně ochotni do akcií investovat stále menší a menší část svého majetku. Neboli že akciové trhy ztratily u investorů na důvěryhodnosti. Po minulých deseti letech se ostatně není čemu divit. Otázka je, jestli důvěru obnoví. Pak by mohl skutečně přijít prudký růst. Nejdůležitějsím faktorem chování trhů je psychologie investorů. Nový matematický model tak může nejlépe sloužit k předvídání chování těch kdo ho používají. Pokud tvrdí že je trh podhodnocený, mohl by sloužit jako startér jeho růstu. Jen to chce prezentaci důvěryhodnou autoritou. Trochu letadlo, ale chytré...

Nahlásit

-
0
+

Což oto, nulový výnos. Investoři by si měli dávat pozor i na to, jakým způsobem jsou jim výnosy počítány.http://www.oinvestici ch.cz/prumerne-vynosy/

Nahlásit

-
0
+

Zas je jeden na omylu. Mluví o akciích a predkládá index. V tom je veliký rozdíl. S akciemi byly vydelány stovky procent minulých 11 let, napriklad s akcií CEZ, Volkswagen, MAN, United Technologies, McDonalds. Tak si to oprav na: "S indexem Dow Jones nebylo minulých 11 let nic vydeláno, ale nekteré evropské a americké akcie vyrostly stovky procent." Rovnez nelze usuzovat, zda jsou akcie levné podle P/E od indexu, ale jsou v tom indexu akcie levné i drahé a to lze posuzovat letos nejlépe s P/S a P/C u jednotlivých akcií. P/E bylo dobré roku 2007. Kdyby chodil jeden na rozumné investicní webstránky, uz by se to tam dávno dozvedel, ze není dobré posuzovat rust akcií minulých 10 let podle grafu indexu. Ale rozlisovat mezi slabými a silnými akciemi z toho indexu. Ten index byl 2000-2002 ponicen drahými technologickými akciemi, 2007-2009 bankovními akciemi a celý cas byl poskozován s akcií General Motors, ale akcie McDonalds a UTX, v EU: VW, MAN a CEZ stovky procent rostly minulých 11 let.

Nahlásit

-
0
+