Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Z denní nabídky bublin vybíráme…

30. 10. 2010
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

naprosty souhlas se Standou, v clanku se melou jabka hrusky... zcela prosty opacny pohled na situaci, tj. "cena" dolaru klesa je na miste. Ano soucasna situace "generuje" radu mensich ci vetsich bublin, ale rozhodne bych neoperoval se zlatem jako ustredni bublinou...jedna technicka pro Standu - ziju v zemi (silne zasazenou recesi), kde naopak pred hlavnimi zpravami je reklama na vykup zlata...myslim, ze jsme od zlate horecky jeste hodne daleko :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Unce zlata pred sto lety vazila jako unce zlata dnes, to jen "vaha" penez je nizsi. Dolar klesa, zlato ma porad stejnou cenu a to cenu zlata.Tedy nejenom dolar klesa, takze si kupme zlato ne jako investici, ale jako neco, cim pak budeme schopni zaplatit treba zubari, v lepsim pripade to smenit na inflaci zdevastovane penize a zaplatit zubari.Zlato tady bylo pred 5000 tisici let, dolar ne. Zlato tady bude za 5000 let, dolar mozna.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podle mne to impulz bude. Zmizí totiž doposud hojně využívaný bezpečný přístav - americké vládní bondy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zda prasknuti dluhopisove bubliny bude mit silny impulz pro drahe kovy, to netusim, ale urcite to vseobecne bude impulz pro vsechna "fyzicka aktiva" (komodity, akcie, nemovitosti)..Druha vec je, ze az se zacnou skrtat nuly, bude vetsina lidi spise resit, co jist, kde spat a jak se vyhnout valce. To uz budou media moci opravnene mluvit o "krizi"..J anTraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Veřejně zadlužení, potažmo dluhopisy přirovnávíá Bill Gross k Ponziho schématu. Pokud už i on se vyjadřuje veřejně títo způspbme, pak je situace opravdu hodně vážná..Prasknutí obligační bubliny bude hóódně silné a bude to velký impuls pro drahé kovy.To pak bude ta pravá "Utltimate Bubble"...Na obou těchto bublinách se budou vydělávat i ztrácet obrovské majetky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Autor velmi, velmi podcenuje dluhopisovou bublinu. Na rozdil od jinych bublin (dotcom akcie, nemovitosti, zlato, ropa...) dluhopis je pouze papir (cislo)!!! Neni podlozeny zadnym fyzickym aktivem, nybrz jen slibem, ze k urcitemu datu emitent dluhopisu zaplati majiteli dluhopisu jmenovitou hodnotu dluhopisu..Dluhopisova bublina neni vubec o rustu urokovych sazeb, cili rustu vynosu do splatnosti doprovazenych poklesem trzni ceny dluhopisu. To by byl naprosto normalni scenar..O bubline se mluvi z toho duvodu, ze soucasne zadluzeni je tak velke, ze je nerealne ho kdy splatit. Takze prijde den, kdy uz emitent dluhopisu nebude schopny vydat nove dluhopisy, kterymi by financoval umoreni dobehnuvsich dluhopisu. Uz mu proste nikdo nepujci. A majitele dluhopisu nebudou svedky poklesu ceny, ale totalni ztraty, proste nic nedostanou. Ta situace neni daleko. US vladni dluhopisy uz kupuje jen pan Bernanke (a lide mu to vecne zrat nebudou), protoze zadny idiot by dnes za rocni urok 2,6 % nekupoval slib, ze mu US vlada za deset let splati dluh, navic v dolarech..Tohle je obrovska bublina, ktera az splaskne, tak to bude slyset az na Marsu. Nejaka "hypotecni krize" ji nesaha ani po kotniky..Jan TraxlerFINEZ Investment Management

Nahlásit

-
0
+

Vtip je v tom, že ani ta jedinečná poslední nabídka 1Oz Au za 9999€ nakonec nemusí být bublinou.Jednak pokud ECB nakoupí za natištěné peníze celý dluh PIGS (i ten, který během pár let ještě vznikne), může být 9999€ opravdu výhodná cena. Stejně jako $99999 po nějakém QE8.Ale hlavně: 1Oz Au za 9999€ opravdu může být tou poslední dobrou nabídkou, po které přijde situace totální ztráty důvěry v nekryté papírky, takže další den vám ani za trakař stomilionových eurobankovek nedají ani gram zlata.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nepřipadají vám ty „bubliny“ poněkud nepodobné?Akciová bublina kolem roku 2000:Po pětinásobném vzrůstu akcií během 4 let následoval ještě rychlejší pád zpět téměř k cenám před vznikem bubliny.Bublina na zlatě, začátek 80. let:Cena zlata vyskočila 5× během 5 let, poté ještě znovu 5× během 2 let. Celkem téměř 25× během 7 let. Poté spadla, nicméně na původních 35$/Ozt se již dívala s jistotou desetinásobku.C v té době dělala pšenice? Ve srovnání se skokem v roce 1974 se kolem roku 1980 nic mimořádného nedělo, cena dokonce mírně klesala.A dnes:„Zlatá bublina“ od ledna „přifoukla“ o 25% vůči dolaru. Pšenice však přidala stejných 25%. Ani měď na tom není o mnoho hůře. Kukuřice přidala dokonce 40%, vepřové 22%, káva dala 19%, sója 18%, hovězí maso 15%.V desetiletém pohledu vypadá pětinásobný vzrůst ceny zlata vůči dolaru impozantně. Jenže měď také přidala 4,44×. I kukuřice vzrostla 3,3×, pšenice a rýže shodně 2,92×, cukr 2,56×. Ropa vzrostla 2,45×. Maso, pravda, méně – vepřové 1,69×, hovězí 1,39×. A mimochodem, česká koruna vzrostla vůči dolaru 2,41×.Připadá vám vzrůst kupní síly zlata o desítky procent za 10 let jako bublina?Až v televizi poběží před hlavními zprávami reklama na unci zlata, a „kdo zavolá do deseti minut, získá ji naposledy za jedinečných 9999€“, začnu věřit na bublinu. Zatím bych to hodnotil tak, že zlato a měď lehce posilují, potraviny stagnují, maso mírně klesá, a dolar je uprostřed dlouhodobého medvědího trendu a hrozí mu masivní výprodeje.

Nahlásit

-
0
+

Ten graf s cenou zlata je hezký.Má jedinou vadu: na ose X je fyzikální veličina pevná jak skála. Den měl 24 hodin v roce 1974 i v roce 2010.Na ose Y je však "veličina" ,která v každý rok má jiný význam, jinou váhu. Nebo si někdo myslí, že dolar roku 1900, 1970, 1974 a 2010 je ta samá jednotka? Co takhle graf od roku 1900, kde osa Y bude cena zlata LOMENO množství existujících dolarů?Neroste cena jen Au, ale všech surovin, od energetických, přes chemické až po potravní. A neříká se tomu bublina, ale inflace.Jinak i mainstreamoví ekonomové neberou zlato jen jako komoditu, ale vlastně také za peníze. Zlato je v situaci norské koruny, CHF či kanadského a australského dolaru - jen s tím rozdílem, že za sebou nemá "svou" vládu a banku, která by mohla intervenovat proti posílení prodejem domáci měny a nákupem USD, omezováním toku kapitálu, tiskem "domácí měny" (zlata) či snižování jeho úrokévé míry.Co se týče dluhopisů: prakticky všechny státy zřejmě překročily splatitelnou úroveň dluhu a to další šoky (demografický, ...) teprve přijdou. Restrukturalizace dluhu bude nutná prakticky všude (dříve či později) a v ceně dluhopisů toto riziko většinou ještě není zakalkulováno. Už u desetiletého US bondu, britského dluhopisu, francouzského, ... bych se však docela bál.

Nahlásit

-
0
+

Znate hru POKER ? Dá sa hrať o peniaze, ale aj o zápalky. A ako to súvisí s témou komentára ?Asi takto :Celý veekend hráte s kamarádmi na chate poker o zápalky. Keď prehrávate, a zápalky sa vám minú, dokúpite si v bufete zopár škatuliek, a hrá sa dalej. V nedelu večer sa dohodnete, že vaše "výhry" si vzájomne vyrovnáte v korunách. Jedna zápalka za stovku. Zrazu zistíte, že zápaliek máte plné vrecká, ale stokorunáčok minimum. A sranda končí.Takto funguje finančníctvo mnohých statov. Dali sme si stavať domy, kupovali na uver autá, a ked máme zaplatiť realnymi hodnotami, máme zrazu iba "plné vrecká zápaliek", teda - plné počítače čísiel.Tie bubliny vznikajú, ked sa nakupuje tovar "za zápalky".----------- -----------Nabuducehrajte poker o skutočné peniaze. Najlepšie o zlaté mince. Je to náročnejšie na pevné nervy, ale ak vyhráte, máte to za čo osláviť.

Nahlásit

-
0
+