Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Baťa má štěstí, že je kamennej

23. 9. 2010
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Na jednu stranu Baťa brojí proti stále vzrůstající daňové a legislativní zátěži, na druhou stranu z jeho knihy čiší až chorobná posedlost východozápadní dálnicí jakožto lékem na všecky neduhy. Trochu mi to připomíná větrný mlýn na Farmě zvířat :)V celé knize hlásá snížení státních výdajů, ale státem placené úroky z úvěru na dálnici mu nevadí. Zřejmě tuší, že plně soukromě financovaná dálnice by se neuživila, což historie potvrdila. Odkazuje se na příklad Německa a USA - tedy zemí, které dnes mají velké problémy s financováním své megalomanské dálniční sítě, placené téměř výhradně ze peněz daňových poplatníků.Nejsem si jistý, zdali při realizaci Baťovy utopie bychom si vedli tak dobře. Měli bychom štíhlý stát a efektivní daňovou správu, ale také stát zadlužený stavbou dálnic, železnic a kanálů vedených liduprázdnými pustinami v náročném terénu.

Nahlásit

-
0
+

nechat lidem možnost v rozhodování a jestli to je jako u většiny žít v lepším materiálním světě, nebo v askezi tak největším přítelem je svoboda a ne státní intervecionismus, který není schopný zlepšit plošně situaci, ale vždy jen zlepší situaci jedné části na úkor druhé

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobře, pojďme začít skutečně přemýšlet. Začít můžeme tou otázkou, od které se všechno ostatní odvíjí. Co je vlastně cílem?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, děkuji za přesnější formulaci rozhodovacího pravidla v procesu :-).Ano, existují i jiné věci, než peníze. Na to jsem se právě snažil poukázat. Danit v Lucembursku může být legální, ale otázka je za jakých podmínek to je nebo není i morální.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Trochu omyl, i nakupovat můžete v zemích s nižším zdaněním spotřeby. I služby můžete využívat v zemích s nižším zdaněním spotřeby.Jenomže to se "chudým a slabým" nevyplatí. Ale pro takové Porsche s lucenburskou SPZ, s 5% DPH si dojedete.Navrhuji Vám, co třeba zakázat Lucenbursko?A nebo co začít skutečně přemýšlet?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

odpoved ale je trivialni. protoze to mocnym vyhovuje, odirat chude a slabe :) proto nedani poradne spotrebu ale mzdy a prijmy, coz je je jako trestat lidi za to ze pracuji/vydelavaji. danit se ma spotreba. pred tim nikdo neutece do lucemburska.

Nahlásit

-
0
+

Rozhodne neni efektivni vrazdit nebo i jinak vyrazovat z ekonomickeho zivota lidi po dosazeni nejake umele stanovene vekove hranice.Z hlediska penez by bylo efektivni je selektovat podle zdravotniho stavu;-)Kazdopadne v lidskem jednani nehraji penize jedinou (a rekl bych ze ani zdaleka hlavni) roli. Nejak se na to pozapomina..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano to je opravdu otázka. A rozhodně nemá jen triviální odpověď typu: "Protože jsou tam nižší daně".Z tohoto čistě "ekonomického&q uot;pohledu je například efektivní vraždit chudé lidi po dosažení důchodového věku. Otázka je, zda to máme dělat (když už jsme v té iDnes diskuzi :-).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

zvrhává se nám to v idnes diskuzi :)proč ti lidi daní v lucembursku by měla být otázka...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ano, Bata byl patriot a vizionar. Zatimco dneska je to samej sobeckej hamoun co se umi akorat rozkrikovat o sockach, pritom ty socky okradat pres statni rozpocet a danit v lucembursku.

Nahlásit

-
0
+