Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Já, 25 dolarů a americký sen

11. 11. 2010
9 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

"Upřímně mi ale víc leží v žaludku korupce, náklady na zneužívání sociálního systému budou v porovnání zanedbatelné" - naprostý souhlas. I korupce je ale jakousi vedlejší funkcí "štědrého státu", který nerozdává jen chudým, ale i stavebním a zbrojařským firmám. Zatímco ve volbách Češi řekli, že chtějí utáhnout první kohoutek penězovodu, u toho druhého se nám do toho bohužel moc nechce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jsou lidé, kteří dělají zprávy. Jsou lidé, kteří čtou zprávy a jsou lidé, kteří si lámou hlavu nad tím, co se to kolem děje. (str.221).

Nahlásit

-
0
+

Nebylo to rozhořčení, spíš takové vystřízlivění na závěr, až skoro facka. A spíš byl záměr přidat jen komentář, než nějak kritizovat článek ;-) Pochopitelně, bez toho závěru by byl článek mnohem více povzbuzující. Ale souhlasím s tím výjimečným publikem, které skrz stromy vidí les a umí přemýšlet i počítat. A myslím, že se mnou budete souhlasit, že média hrají značnou roli v apatičnosti obyvatelstva vůči korupci, stejně tak vůči zneužívání sociálního systému (upřímně mi ale víc leží v žaludku korupce, náklady na zneužívání sociálního systému budou v porovnání zanedbatelné).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Americký sen je mrtvý. Zjistil jsem to v roce 2006 kdy vrcholila cena nemovitostí a USA Today napsal během mého pobytu "šokující" zprávu, že u některých nemovitostí klesla jejich cena. O dva roky později jsme pak viděli hypotéční krizi a teď (o další dva roky později) se divíme po shlédnutí filmu Wall Street 2, že finančnictví (v tom širokém významu) tvoří 40% HDP USA. Americký sen je možný i v Čechách a nikoli z chudáka na boháče. Economist tuhle nedávno napsal, že je v Evropě vyšší prostupnost tříd než v USA. Čím to je? Je to podobné jako když se na VŠE koncentrují ambiciozní studenti a je pak těžší se dostat na Erasmus a na ČZU na pobyt v cizině nával není a přes to vyjíždí (pravděpodobně) stejný počet studentů. Čili vyniknout v USA je těžší, když se všichni snaží vyniknout. Představme si, že se zuby nehty snažíte předběhnout někoho, kdo zrychluje. Vy běžíte rychlostí r, váš soupeř rychlostí r+10. Jenže když jste v Evropě, zajdete si po osmi hodinách v práci na film a váš soupeř do divadla, v USA má ten "flákač" 100 hodinový pracovní týden a jeho kolega 110.

Nahlásit

-
0
+

Chápu vaše rozhořčení, myslel jsem to ale v nadsázce; FinMag je to vzácné médium se sebevědomým a rozumným publikem, kde si tenhle žertík můžu dovolit - nikdo snad po přečtení článku nevstal a nešel "dojit systém".Fakt ale je, že bych si takovou knižní reportáž o vysávání štědrého státu skutečně rád přečetl. Nemyslím si, že by glorifikovala "Jánošíky" ,spíš by mohla být zatraceně zajímavou studií toho, jaké díry má státní hospodaření s naším společným majetkem, a jak strašně může dojení veřejných financí zdeformovat lidskou psychiku: i když jsem z principu proti tomu, aby stát nejdřív neadekvátně protežoval solární energii a pak ji neadekvátně zdanil, tak mi uplakaná vyznání elektrárníků, že "nebudou mít co dát do huby" přijdou buď jako excelentní herecký výkon, nebo jako psychiatrická diagnóza.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mrzí mne ten závěr recenze, jedna věc je na tyto smutné skutečnosti českého prostředí poukazovat a přinášet konkrétní případy, druhá věc je stavět na úroveň standardu a tak vlastně podporovat u lidí chápání korupce, podvodů, tunelů a dalších podobných činností jako nedílnou součást společnosti. Právě média mají vliv na veřejné povědomí a dokud nebudou zdůrazňovat neakceptovatelnost a nepřípustnost takového chování, budeme se v tom koupat dál a dál. Případy korupce a její účastníci by se měly stávat vyvrženci společnosti, ne novodobými Jánošíky...

Nahlásit

-
0
+

Tak já se teda hlásím...

Nahlásit

-
0
+

A víte co? Můžeme to zkusit. Před půl rokem jsem se odstěhoval od rodičů, bylo mi 18. Na účtě nějaké 2000 Kč z brigády (jasně, je to víc, jak 25$), v pokoji jen postel a počítač :))Dnes mám na účtě rezervu 7000 Korun a měsíční příjem se z asi dvou až tří tisíc měsíčně vyšplhal na devatenáct, rezerva se slušně rozšiřuje.Bydlím v bytě se spolubydlícím. Spolubydla skoro nic nemá, já mám zařízený celý pokoj velmi dobrým nábytkem (velká krásná postel, nová skříň, stůl, nyní nové pohodlné kancelářské křeslo) a zbytek bytu zařízen tím, co tam bylo již dřív - elektroniku a spol. jsem již koupi já :)Budu maturovat a příští rok bych měl jí na výšku.Výchozí podmínky mám jistě o něco lepší, než autor, ale posun je to také :))

Nahlásit

-
0
+

nebyla tahle kniha jako reakce, nebo na tuto knihu nebyla reakce nějaké ženské co tvrdila, že se v americe nedá žít s minimální mzdou nebo něco podobného?

Nahlásit

-
0
+