Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Penzijní reforma: Godot na obzoru?

7. 6. 2010
11 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tak to se omlouvam, spatne jsem Vas pochopil.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

já jsem nemyslel úspory ve zlatě,ale komoditní měnu

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud by zlato (nebo jiná komodita) zároveň fungovalo v roli všeobecně přijímaných peněz, tak by takové výkyvy nastat neměly. "Cenu zlata" by vyjadřovala jeho kupní síla (která by při relativně fixní zásobě zlata nejspíš setrvale mírně rostla).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A nebojite se, ze kdyz vsichni budou setrit ve zlate, bude se jeho cena hybat podle psychologie davu, jako dnes treba akcie?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nejpodstatnější problém je, že naspořené prostředky jsou neustále konfiskovány buď jednorázově (měna, zvýšení daní) nebo průběžně formou růstu měnové zásoby celosvětově od roku 1970.I v ČR roste M2 po příchodu zahraničních bank, snížení PMR na 2% a emise dluhopisů šíleným tempem. Za této situace je střadatel systematicky okrádán a obětí systému založeného na přerozdělování bohatství - což ale není nic nového jen to není nyní prováděno tak viditelnou formou.

Nahlásit

-
0
+

1) Důchodová reforma, aby měla smysl, musí být do jiných fondů než těch současných. A ty musí mít možnost investovat i do rizikovějších aktiv než jsou státní dluhopisy.2) Pokud neprovedeme reformu, tak budeme mít každý rok deficit, který se bude postupně zvětšovat. Provedení reformy sice bude mít nějaké náklady, ale je tu solidní šance, že se zbavíme deficitu..Takže já to vidím jako neomezený rostoucí deficit versus jednorázové náklady na reformu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přirozeným lidským právem je mimo jiné 100% opt-out.Jinými slovy: neexistuje legitimní důvod někoho nutit k účasti v průběžném systému.Pokud tedy "reforma" bude spočívat v možnosti "grandiózního&q uot;4% opt-outu a to ještě do přeregulovaných fondů nucených investovat do dluhopisů, budou lidi pokračovat v "šedém" a "černém" opt-outu: tedy ve vykazování žádných či minimálních příjmů a z toho plynoucích minimálních odvodů do průběžného systému.Nic jiného totoiž nelze čekat, každý si totiž umí spočítat, jakou hodnotu by dnes měly jeho úspory, kdyby od počátku své produktivní činnosti za odváděné peníze například ze třetiny nakupoval zlato, ze třetiny akcie v indexu PX a ze třetiny třeba akcie v DowJones.A hlavně: tyto prostředky by měl stále k dispozici, mohl by je kdykoli vybrat či přesměrovat do výnosnějšího (aktuálně podhodnoceného) směru, mohla by je zdědit manželka a děti, bylo by s nimi možné odject jinam třeba v případě vítězství militantní levice či státního bankrotu, atd...

Nahlásit

-
0
+

Před časem tu uveřejnil Jan Traxler článek o tom jak se zabezpečit na stáří. Navrhoval tyto věci: dividendové akcie, pronájem nemovitostí, rodinnou firmu a rodinnou farmu (to kdyby bylo opravdu nejhůř). Úplně s ním souhlasím, stejně tak s názorem, že se člověk o sebe musí postarat sám. Já se pokouším dostat postupem času ke všem zmíněným věcem. Penzijní připojištění, proč ne, ale nečekat od toho zázrak, myslím, že to ve finále bude v reálných penězích jako kdybyste dneska k důchodu dostali tisícovku. Neurazí, ale ani Vám trn z paty nevytrhne. Tři pilíře penzijní reformy jsou hliněné, postavme si kromě nich, ještě co nejpevnější pilíře betonové.

Nahlásit

-
0
+

No já bych řekl, že v tomhle jediná možnost je návrat právě ke zlatu, protože dnešní centrální bankovnictví nám nabízí "stabilní cenovou hladinu", která je stabilní v tom,že neustále roste.A z toho důvodu úspory jsou nesmyslné. Volně nechat peníze je nesmysl, dluhopisy v dnešní době taky nevypadají rozumně... co je dále akcie?komodity? už jednou vlády zakázaly držbu zlata. jediná možnost je mít děti doufat, že jejich výchova jim dá takové morální hodnoty, že se postarají v dospělosti o své rodiče

Nahlásit

-
0
+

Obavam se, ze to vidim stejne. Jak zazracna by duchodova reforma musela byt, aby resila inflaci, demograficky vyvoj a pad meny kvuli katastrofalnimu stavu statnich financi? Ani ve fyzickem zlate nebo jinych komoditach bych nehledal spasu, co se asi stane, kdyz par miliomu duchodcu bude mit doma zlatou cihlicku?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám o důchodové reformě jisté pochyby. Zdá se mi, že politici se snaží vyrobit perpetuum mobile na peníze. Jak lze bez bilionové rozpočtové rezervy takovou reformu rozjet? I na současné důchody si musí půjčovat, a přitom chtějí ještě začít spořit na důchody budoucí…Předpokládejme, že reforma nějakým zázrakem vyjde, a že fondy ještě nějakým větším zázrakem realizují zisk ze zhodnocení státních dluhopisů, a že nebude nutná restrukturalizace státních dluhů, takže zisk vznikne ještě za života klienta.Jenže každý procentní bod vyvedený mimo průběžný systém znamená jeho deficit zhruba 10 miliard ročně. (Případné kompletní zrušení průběžného systému by pak znamenalo výdaj kolem čtyř bilionů!)Kde vezmou politici na sanování vzniklého schodku průběžného systému? Z těch samých státních dluhopisů, které prodali důchodovým fondům?A nakonec, kde mám jistotu, že za našetřený milion dostanu za 30 let více než dva bochníky chleba?

Nahlásit

-
0
+