Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dodanění při převodu pojistných smluv...

24. 11. 2010
4 komentáře

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pro vznik povinnosti dodanění je rozhodující zánik pojištění, resp. změna parametrů pojistné smlouvy, nikoliv tedy mimořádný výběr. Po stránce daňové se tedy jedná o odlišnou situaci. Nově částečný výběr podléhá zdanění v rozsahu příspěvků zaměstnavatele.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane Chaloupko, nedomnívám se, že by můj výklad byl nějak zásadně odlišný s názorem vyjádřeným ve Vámi uvedeném článku. Zatímco se však Vámi zmíněný text drží striktně dikce zákona, já poukazuji na alternativní řešení v mezích účelu normy (teleologický výklad). K tomuto řešení se vyjádřilo i Ministerstvo financí, které uvádí, že „….je….klíčové, že odbytné nebylo vyplaceno poplatníkovi, ale bylo převedeno na novou smlouvu…. Za tohoto předpokladu by pak nedocházelo k dodanění dříve uplatněných nezdanitelných částí základu daně….“, K tomu dodává „Pokud by však nebyly dodrženy zákonem stanovené podmínky, tj. po zániku smlouvy došlo k vyplacení odbytného poplatníkovi, vzniká poplatníkovi….povinnost zdanit dříve uplatněné nezdanitelné části základu daně….“. Jinými slovy Ministerstvo financí považuje za přijatelné, pokud pojišťovna vyplatí odbytné rovnou na účet u nového pojistitele, nesmí pouze dojít k přímé výplatě pojistníkovi. V tom se závěry Vámi uvedeného článku liší. Text odpovědi v celé podobě zveřejněn není, neboť byl adresován na základě přímého dotazu pouze Asociaci finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane Jeníku,
vzhledem k tomu, že Váš právní výklad nekoresponduje s jinými výklady, viz článek
http://www.finance.c z/zpravy/finance/256885/?form4 079%5BEdit%5D=1
chtěl bych Vás požádat o stanoviskoa požádat, zda stanovisko MF(ač výkladové), jak píšete "Odpověď ministerstva byla stručná, nicméně z ní vyplynulo, že tento postup je akceptovatelný" je někde publikované či jej lze získat.
děkuji za informaci a jsem s pozdravem
Aleš Chaloupka

Nahlásit

-
0
+

A jak je to s částečným výběrem z naspořených peněz před 60 rokem věku a 60ti měsíci trvání smlouvy?

Nahlásit

-
0
+