Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Greenspanovy bubliny

11. 1. 2010
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

To, co navrhujete (zruseni svobody nakladani s majetkem), se nazyva socialismus. Ve strance teoreticke jeho dopady rozpracovali napr. Ludwig von Misses (Socialism: An Economic and Sociological Analysis; 1922) ci Fridrich August von Hayek (The Road to Serfdom; 1944), ve strance prakticke jsme pro potvrzeni spravnosti techto praci mohli ve 20. stoleti videt nekolik ohromujicich prikladu, napriklad nacisticke Nemecko ci Sovetsky Svaz.Myslim si ale, ze oba pani by byly mnohonasobne stastnejsi, kdyby se jejich teorie nemusely dokazovat takovymito drastickymi experimenty, jez vyustily mimo jine ve 2. svetovou valku ci masivni vyvrazdovani vlastniho obyvatelstva.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tak se spekulace přesunou jinam, až budete regulovat úplně všechno a budeme mít 50% lidí zaměstnaných ve státní správě, aby mohli dobře dohlížet na tu polovinu pracujících..Peníze nemá emitovat nikdo, jejich objem má být konstantní, případně rostoucí o produktivitu práce.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Boze vy chcete regulovat vsechno, vcetne cen nemovitosti!! Jak muze byt nekdo tak hloupy..

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

takze navrhujete aby si mohli spekulanti tisknout bankovky sami (volny bankovni trh bez regulaci). ja ovsem navrhuju regulovat jak hypoteky, tak ceny nemovitosti , tak banky. bez toho tu v globalni ekonomice budou moct vytvaret pijavice nekonecne mnoho bublin bez kontroly.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, neregulovany trh, tedy take neregulovany neemitovanim novych penez ze strany statu by tu bublinu uricte neudal, protoze by k tomu proste nebylo takove mnozstvi volnych penez. Pochopte ze zakladni predpoklad spekulativni bubliny je to, ze spekulatni musi mit dostatek penez (ne jenom vytistenych bankovek) a jejich mnozstvi kontroluje stat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Lehké upozornění, levné hypotéky do systému netlačili komerční banky, ale FannyMae a FreddyMac, tedy státem ovládané molochy, který měli politický mandát, dát bydlení i těm chudým, kteří by si na ně jinak nesáhli. A na těchto sub-prime hypotékách vyrostla ona toxická aktiva jejich derivátů.Takže politici a jejich regulace a zásahy do systému.(Jinak pokud budete mít námitku, že deriváty vytvořili ony pijavice, FM a FM nic jiného nezbylo, protože stát dal úkol, ale nechtěl dát peníze, takže je nějak získat potřebovali. Tak je upsali jak upsali. A pijavice byly natolik blbé, že uvěřili, že když podklad leží v FM a FM, tedy na státu, že se nic nemůže stát. :) )

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

nesmysl kteremu veri lidi jako vy je ze neregulovany trh by tu bublinu neudelal. uz davno a vetsi. chyba byla ze se praveze nereguloval trh s nemovitosmi kdyz uz se sahlo k programu pro bydleni socialne slabsich. toho vyuzily bankovni pijavice co se schovaly za kecy o volnem trh a totalne to zmrsili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Uplny nesmysl, kteremu veri spousta lidi. Problem je prave ta regulace. Pochopte ze i regulace trhu hypotek (aby byly dostupnejsi pro spodni vrstvy) je zase jen regulace. Jedine zadadni redukce statni spravy a uvolneni regulaci nastartuje ocistne procesy. Bohuzel vse speje k opacnemu konci. Vetsi vlada, vetsi pravomoce, regulace, dane = mensi svoboda, inovace, pokrok. kamil

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No "dalsi krize na obzoru" neni spravny pohled. Krize stale trva, pouze jsou umele potlacovany projevy napr. nalevani miliard dolaru na sanace bankovniho sektoru a zmanipulovane udaje o nezamestnanosti v usa. Neuderi zadna nova krize, jen se projevi pozdeji v plne sile.

Nahlásit

-
0
+

pravda je ze greenspan nic neresil a nevyresil. nicmene problem je stale nikoli nedostatecna svoboda trhu, ale naopak jeho nedostatecna regulace, jelikoz spekulanti jsou schopni jak vidime zcela znicit globalni ekonomiku pro svoje zisky.

Nahlásit

-
0
+