Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: O krok blíže ke krachu

18. 1. 2010
10 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Která strana slibuje vyrovnaný rozpočet od chvíle kdy se dostane k moci?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokusím se to trochu rozvést, jak na tomto prostoru lze:- Jádrem problému je státní dluh a komu stát dluží. Pokud se shodneme na tom, že vyrovananý rozpočet je cíl řádného hospodáře, pak tento dluh neměl nikdy vzniknout, ale vzniknul, protože politici nesmírně touží být znovu zvoleni a toho by s vysokou nezaměstnaností těžko dosáhli. Otázka zní, zda je vůbec žádoucí stát oddlužit a pokud ano, tak jak.- Pro nejbližší roky nic nehovoří pro skutečnou inflaci, spíše naopak. Nejvíc o tom svědčí pokles a v lepším případě stagnace mezd, pokles odbytu průmyslových výrobků, škrcení nákladů, výprodeje. Běžte mezi podnikatele a pobavte se s nimi. Také podnikám a chci přežít, proto už jsem slevnil na hranici rentability. A bez přiměřené inflace nemá stát šanci dluhy zvládat.- ČNB v dané neinflační situaci logicky srazila úrokové sazby na historická minima. To vede k neochotě investovat, protože v situaci trvalého poklesu cen jsou tyto nepoužité peníze "úročeny" jejich zvyšující se kupní silou. Tím, že banky a investoři drží peníze "ve slamníku", ještě dále klesá objem peněz v ekonomice a dál klesají ceny, protože M.V=P.Q, a proto je v této situaci vyrovnaný rozpočet smrtící.- Vláda jakékoliv vyznání chce alespoň přežít a tak nějaké peníze do ekonomiky napumpovat musí, proto rádi zapomenou na všechna předchozí silácká prohlášení. A to už nemluvím o tom, že politické firmy také chtějí přežít a potřebují peníze a tak vyhlašují zakázky typu cena 1mld, 100mil plnění, 900mil do kapsy.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nějak nechápu, co by mělo zkrachovat, když bude mít ČR vyrovnaný rozpočet. Můžete to, prosím, více rozvést?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Když čtu podobné diskuse, trápí mě a začínám chápat, proč politikové tolik horovali pro zrušení povinné maturity z matematiky.Pane Kubáte, promiňte, ale heslo vyrovnaného rozpočtu je jen vějička na prostší "pravicové" ;voliče, kteří netuší, že vlády bez deficitního rozpočtování by v současném peněžním systému dramaticky zrychlily směřování ke krachu. Nějak se množství peněz v oběhu udržovat musí a vlády žádnou jinou možnost prostě nemají.Takže všechny diskuse typu, zda roční deficit ve výši 5,3% HDP je špatný a 4,7% je dobrý, jsou s prominutím účetnické plky. Tohleto "ladění" je významné jen z jednoho hlediska, a tím je, že bez ohledu na typ příští vlády bude v dalších letech nezbytné se dále zadlužovat a není dobrý nápad se zadlužovat příliš rychle. To je podstata celé diskuse.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Už to napadlo i hochy z ODS..http://domaci.ihned.cz/po litika/c1-40035260-ods-vymysle la-financni-ustavu-a-vyplacela -by-podle-ni-ministry-a-poslan ce.Topolánek,Nečas a ekonomický expert strany Martin Kocourek také představili návrh ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti. Ten například předpokládá, že i platy členů vlády a poslanců, kteří hlasovali pro rozpočet, by se odvíjely od hospodaření státu za uplynulý rozpočtový rok..Možná to nebude mít velký efekt, každopádně jsem pro to by to zkusili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O tom bylo už nespočet debat. Politici nepřemýšlí generačně a to bohužel ani mnoho voličů. Nikdy nebude jistá budoucnost pokud nepřestaneme myslet pouze na sebe. Co nám přinese EU nikdo přsně neví a každý má své názory, osobně to všechno vidím hodně černě. Myslím si, že se krize budou střídat jako na běžícím páse. Pouze připravení budou vydělávat, ale těch je opravdu velice málo. Neustále se poukazuje, že jsme nejméně zadlužení, ale už se nedíváme na to, jak na tom budeme za 5-10let. Reformy které jsou taky nákladné si necháváme na horší časy, což není pro naše peněženky zrovna moc dobrá zpráva. Plánuje se euro, jen nevím jestli na něj budeme připraveni.Pokud zde budou penzijní fondy a pojišťovny tak o dluhopisy bude zájem ještě dlouho. Zaleží taky, jaké nastanou změny v penzijních fondech (výběr porfolia) to může mít určitý dopad na dluhopisy, ale jestli to ovlivní něco zásadního to netuším, pouze konstatuji.

Nahlásit

-
0
+

Věštím řešení: Až se EU zhroutí a lidé budou zmateně pobíhat jako na Haiti, nastoupí nějaká osvícená diktatura, jejímž prvním krokem bude pochopitelně nalezení viníků (najde se pro ně určitě nějaké hanlivé označení, možná socouši) s následujícími politickými procesy a popravou všech bývalých vrcholných politiků, ať už patřili k ods, ksčm, čssd, zeleným (ti to extra schytají za ochranu žabiček místo ekonomiky). Novým náboženstvím se stane šetření, takže všichni budou nosit stejné šedé šaty / montérky a důchod bude posunut až do průměrného věku úmrtnosti obyvatel, takže se ho polovina nedožije.

Nahlásit

-
0
+

Radovane, obávám se, že oni si bonusy do svých kapes nasměrují tak jako tak, v podobě malých domů. Nepotřebují k tomu voliče, takže nějaké tisícovky z přebytku jim mohou být ukradené:-)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Teoreticky, pokud politika nehlidaji volici tak by ho mel hlidat kapitalove trhy (nekde si ty penize pujcit musi, ze ano)..Realne ho kapitalove trhy hlidaji az kdyz uz je moc pozde, protoze casovy horizont kapitalovych trhu se take podstatne zkratil. Z velke casti paradoxne diky zvyseni efektivity kapitalovych trhu - kdyz jste statni dluhopis musel drzete vice-mene do splatnosti, byl jste opatrnejsi nez kdyz ho muzete za 10 vterin prodat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Chtělo by to systém bonus / malus pro odpovědné. Za každou miliardu deficitu na konci roku by musel každý odpovědný politik odevzdat 1 000 Kč, za každou miliardu v plusu by naopak dostal prémii 1 000 Kč. To by pak byly rozpočty:)

Nahlásit

-
0
+