Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Zbytečný strach z ruského medvěda

19. 2. 2010
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Myslim, ze ani s regulaci spotreby bysme neprezili jednu poradnou zimu. To nemluvim o tom, kdyby sena par mesicu nektere firmy zastavily. Podle me by to byl kolaps.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Díky za doplnění údajů, ale mám obavy, že Rusové by ten výpadek příjmů přežili, zatímco my bychom zmrzli. )-; Ale to je jen má spekulace, která není podložena žádnými výpočty.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslel jsem to tak, že reálně nemá Evropa tak velké zásoby plynu, nikoliv že je to přehnaně moc. Stačil krátký výpadek a státy na jihovýchod od nás již měly problémy..Kdyby teploty klesaly a zásoby se tenčily, docházelo by k regulaci spotřeby, tj. omezení výroby firem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Domácí produkt Ruska loni spadl o 7,9% a to zejména kvůli propadu ceny ropy a plynu. Více než dvě třetiny ruského vývozu totiž stále představují paliva a nerostné suroviny. Rusko tak kvůli nižším příjmům z vývozu ropy a zemního plynu během ledna až září 2009 přišlo o 53 miliard dolarů. A to, prosím, ropa pouze zlevnila, představte si, že by přestala téct zcela. To samé pak platí pro plyn. Navíc, plyn byl vypnut již mnohokrát (2005, 2006, 2009) – nikdy však výpadek evropské zásoby nevyčerpal, problémem vždy spíše byla redistribuce uvnitř Evropy než problém s nedostatkem samotného plynu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nemyslim si, ze zasoby plynu na nekolik mesicu jsou prehnane. Predstavte si, ze zacatkem zimy by doslo ke zniceni plynovodu (terorismus, atd) a my nemeli celou zimu cim topit, co potom? Navic ty zasoby sice byly na 60 dni, ale tusim jen pri teplode do -5 stupnu. Nechci videt, co by se stalo kdyby po preruseni dodavky plynu prisli mrazy -30 stupnu na par tydnu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavý článek, jen by to chtělo trochu doložit čísly. Opravdu zkrachuje Rusko dřív než zmrzne Evropa? A zásoby plynu na "několik měsíců" považuji za krajně přehnané, protože zásoby ČR jsou tuším na 60 dní a to jsou jedny z nejvyšších v EU!

Nahlásit

-
0
+