Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Cena sociálního státu

17. 3. 2010
23 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

No nechtene jste me podporil. Oni samozrejme take plati zdravotni pojisteni a celkove jejich danove zatizeni je vetsi. A K TOMU jeste plati u nekterych veci radove vice nez my. Kdyz mluvite o dalsich vecech...nevim, jak je to s cenou za telefonovani a obleceni, ale bydleni je drazsi a veskere sluzby (vcetne napr. restuaraci) jsou nasobne drazsi nez u nas. Nedava smysl se tady hadat o jednotlivych polozkach. Jedno je ale zrejme - ani v severskych zemich, ktere si mistni levice brava za etalon, zdaleka neni vse zdarma. A to ani u takovych veci jako je zdravi, o kterych se u nas vseobecne soudi, ze ''na to mame prece narok''. Ja na to odpovidam, ze narok mate akorat na smrt. Vse ostatni si musite vydrit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vas prispevek je zcela nelogicky, respektive nesleduje realitu a jeji vyvoj.V dobach jak rikate "drevniho kapitalismu" (diky nizkemu kapitalu pracovanich nastroju a vedomosti) byla produktivita prace tak mala, ze prace X hod X dnu v tydnu byla pro delniky prijatelnejsi, nez chudoba vyplivajici z prace Y hodin Y dnu v tydnu.To ze nezijem v onom marastu nam nezajistil socialismus/ socialni programy, ale prave nasazeni nasich predku, kteri pracovistosti vytvorili neco (kapital) na cem muzeme stavet s mnohem vyssi produktivitou.Ten komu se ctrnactihodinova pracovni doba libi dela soukromnika. Tomu snad nikdo praci navic zakazovat nemuze.Co se tyka minimalni mzdy, tak ta ve skutecnem kapitalismu neexistuje - mzda se stanovuje dohodou a stat do ni nemluvi. V socialismu pak minimalni mzda pouze vytvari nezamestnanost zvlaste u mene produktivnich lidi a trochu tlaci nahoru poptavku po schopnejsich lidech - zase tedy nejvice postihuje ty nejchudsi. Viz. napr Hazlitt: Ekonomie v jedne lekci http://www.jim.com/econ/chap19p1.html

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud budeme pokračovat v socialistických programech, tak se do doby dřevního kapitalismu poměrně snadno vrátíme. Pokud by v 19. století zavedli sociální stát a reuglaci na stejné úrovni, jako máme dnes, tak by nepracovali 8 hodin denně 5 dní v týdnu, ale umřeli by hlady.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je spousta lidí, kteří svou spotřebu neomezí, takže o příjmy státu strach nemám. (-; Jinak by to bylo stejně jen dočasné opatření, protože státnímu rozpočtu pomohou jen škrty. Ale než se jejich úspora plně projeví, pak by tato spotřební daň mohla pomoci.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"každý může svou spotřebu omezit a do rozpočtu by přitekly pěkné peníze"- Ak ludia obmedzia spotrebu, tak do rozpočtu tie peniaze nepotečú. Takže efekt bude negativny : Ani peniaze do rozpočtu, ani pivko pre potešenie. To je ten socialny stat.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

ano, to ze nezijeme v marastu drevniho kapitalismu neco stoji. chapu ze nekterym by se navrat 14-16 hodinove pracovni doby 6-7 dni v tydnu za minimalni zdu bez jakehokoli socialna libil.

Nahlásit

-
0
+

Na jednom konkurencnim serveru vysel pred casem clanek, kde nekdo spocital, zeceske silnice a dalnice jsou za rok 2007 ziskove asi 33 miliardami, tj. spotreni dane, myto, dalnicni znamky. minus stavba a udrzba.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta sazba vypadá děsivě, na druhou stranu, jakou jinou možnost má evropský stát, pokud potřebuje z řidičů vytáhnout peníze na stavbu a údržbu silnic, a na zaplacení škod způsobených auty? Spotřební daň příliš šponovat nemůže, protože EU reguluje její výši. Stejně tak mýto, jehož "nadměrné" zvyšování dokázala EU zatrhnout i Švýcarsku (skrze jakési mezinárodní smlouvy)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nevím, jestli s Vámi mám souhlasit nebo nesouhlasit, protože příliš netuším, co jste chtěl sdělit.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

> Například spotřební daň na pivo a automobily.>To jsou věci zbytné, kdy každý může svou potřebu omezit a do rozpočtu by přitekly pěkné peníze.1) meziosobní srovnávání [užitku]2) ignorance následků, které daný způsob a míra zdanění a následné rozdělování způsobuje3) implicitní hodnotový soud, že čím vyšší příjmy státu, tím lépe

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenze ty tam nechodis zdarma, platis za to zdravotnim pojistenim. Navic bych doporucil taky srovnat cenu obleceni, bydleni, telefonovani, atd.A na okraj: Vubec se nedivim tomu, ze o volebnim vysledku rozhoduje 30 Kc poplatek. To je totiz jedna z mala uveritelnych veci ve volebnim programu. Nebo snad jeste nekdo veri tomu, ze se najde strana, ktera splni volebni sliby typu: likvidace korupce ve statnich zakazkach, zruseni dane z nemovitosti, atd?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

zřejmě jsou spokojeni ve svých neoliberálních rájích ... a trápení se sociálním státem rádi přenechají skandinávcům ...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Naprosto souhlasím s tím, že skandinávský model je nepřenosný, zvláště do našich tristních poměrů, na kterých má zásluhu zejména rádoby pravicový diskurs, který tu převládal od roku 1989.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

V něčem bychom se od Dánů mohli inspirovat. Například spotřební daň na pivo a automobily. To jsou věci zbytné, kdy každý může svou psotřebu omezit a do rozpočtu by přitekly pěkné peníze..Jinak z těch 360 mld korun by nám moc nezbylo, při výši dnešního deficitu. Navíc by to mělo negativní vliv na ekonomický růst a atraktivitu pro investory. Každá mince má totiž dvě strany.

Nahlásit

-
0
+

1) Spousta Švédu, zvláště těch ze střední vrstvy, dávno emigrovala, převážně do Švýcarska.2) Ten velký rozdíl oproti ČR se jmenuje morálka. Nikoliv čtyřicet let komunistického balastu, ale čtyři století protestantské etiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

..jo a pokud má někdo a priori předsudky číst cokoliv z odkazovaného serveru, tak následující výcuc je tím, kolem čeho se celá argumentace točí:"[...] Sweden, Denmark, and Finland have more economic freedom than most of their European counterparts, including Germany, Austria, France, Belgium, Spain, Portugal, and Greece. While the Scandinavian countries do tend to have higher taxes and government spending than most other European states, the other states tend to have more regulation and less efficient and transparent legal systems, which cancel out the positive effects of the lower taxes."

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

K tomu, jestli skandinávský model (ne)funguje, jaká je morálka mladých ve Švédsku a jak je to vlastně se sociálním státem ve Švédsku nyní atd. doporučuji pohled přímo z centra dění - články od původem švédských autorů:The Scandinavian-Welfare Myth Revisited - http://mises.org/daily/4146aThe Sweden Mythhttp://mises.org/daily/225 9

Nahlásit

-
0
+

Ještě mrkněte sem: http://neviditelnypes.lidovky.cz/politika-socialisticky-eskamoter-sobotka-fiw-/p_politika.asp?c=A100124_170339_p_politika_wag.Snad i méně bystrý příznivec Paroubkovy strany socialistické si všimne podivného nepoměru mezi čísly a výškou sloupců. Zatímco druhý sloupec má představovat jednoprocentní nárůst oproti prvnímu, jeho výška je dvojnásobná. A třetí, osmkrát vyšší než první, vzrostl ve skutečnosti o necelých šest procent!

Nahlásit

-
0
+

Opět díky, Pavle! Mě tady nejvíc zarazila tahle poznámka: po nákupu automobilu jste v Dánsku povinni zaplatit „registrační daň“. Sazba? Pakatel, pouhých 105 procent hodnoty vozidla (do ceny v přepočtu 263 tisíc Kč), případně 180 procent u vozidel dražších… To je fakt děsivý!!!

Nahlásit

-
0
+

Nedavno jsem mel prilezitost mluvit se skupinou Svedu o nakladech na zivot. Kdyz jsem jim rekl, ze k zubari chodim dvakrat rocne a k tomu zdarma, tak tomu nemohli verit. Kdyz jsem jim rekl, ze regulacni poplatek za navstevu lekare je neco kolem 1 eura, tak nemohli pochopit, jak je mozne, ze je to prakticky zdarma. A kdyz jsem navrh pridal, ze kvuli tomu vladni strana prohrala regionalni volby a nakonec de facto kvuli tomu padla vlada a i po nekolika letech je to stale jeden z hlavnich tahaku voleb, tak jsem vyvolal neco mezi pobavenim a soucitem. Takze asi tak to je. Neco za neco.

Nahlásit

-
0
+

Jenže morálka je tam úplně jiná než tady. Viz příklad z druhé světové války, když chtěl Hitler jejich židy, tak sám král si nasadil židovskou hvězdu. Už vidim nějakýho českýho politika tady... A to ani nemusíme chodit daleko nedávno tam byla nějaká aférka, kdy se veřejnost dozvěděla že nějaký politik jel za státní peníze na dovču nebo tak něco a ten politik okamžitě odstoupil... už vidim některýho z těch českých chacha... Aby to tady mohlo fungovat, museli by jsme na tom po staletí dřít jako to dělali oni, jenže češi nemyslí ani za roh natož na další generace...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyz je skandinavsky model tak skvely, proc tam neemigruji miliony Americanu nebo Britu?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ano, já toužím po Dánsku! Nic lepšího než skandinávský model neexistuje! Hlavně by bylo dobré položit si otázku, proč z Dánska (Skandinávie) všichni už dávno neemigrovali, když je to tam taková hrůza, jak líčí všeználek pan Kohout? Proč už dávno nežijí v neoliberálních rájích?-Že pokus o jejich prosazení skončil pokaždé katastrofou?-Že neexistují a nikdy neexistovaly?-Zřejmě má idea neoliberalismu-neokonzervatism u-laisez-faire,nebo jak se všechny tyto pošetilosti označují, něco společného s kumunismem-a sice nerealizovatelnost v praxi-podobná je i argumentace jejich obhájců-to nebyl skutečný liberalismus, ten nám nikdy nedovolili zavést(to nebyl skutečný komunismus, ten nám nikdy nedovolili zavést)Skandinávský model, přes všechny problémy funguje, takže ať žije Dánsko (Skandinávie)!!!!

Nahlásit

-
0
+