Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: O drachmě, euru a vítězství politiky

1. 4. 2010
15 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Souhlasím, že řecký export nemusí mít velký odbyt ani v případě přechodu na drachmu a následné devalvace. Ale jeden artikl by šel na odbyt - cestování. Lidé si nakonec celoročně od úst utrhnou, ale jednou za rok si dovolenou dopřejí, obzvláště bude-li díky devalvaci levnější.Bohužel současní Řekové dělají kdeco, aby turisty odradili.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

nikoliv, rika se tomu monetarni politika

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A v jaképak měně ty dluhy byly nasekány????Devalvace a návrat k drachmě nic neřeší, naopak dluhy fixované v eurech se dramaticky zvýší a jejich splatitelnost bude 0...aaneb v eurech dlužíte 100Eurpřepočtem na drachmy budete dlužit 200Návrat k drachme jěn a jen urychlí bankrot řecka a zbožná přání která radí vystoupení z měnové unie jsou jen lživé hlasy které se sanží zabránit citelnému oslabení Eura

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Aby devalvace fungovala, musi byt splneno nekolik podminek:.- musite mit neco co jsou lide venku ochotni koupit.- vasi potencialni zakaznici musi mit penize aby to mohli koupit.- musite byt jeden z mala co chteji devalvovat..Je otazkou jak moc by v soucasne situaci Recku devalvace pomohla, hlavne kvuli tezkostem s podminkami dve a tri. Britanie, ktera efektivne devalvovala (pad meny o pres 25% se jinak nazvat neda), zatim moc pozitivnich dopadu devalvace nevidi - i kdyz tam je problem se splnenim i te prvni podminky..Zasadni problem dnesniho sveta je, ze KAZDY stat se chce vyhrabat ze sveho problemu exportem. Vsichni najednou ale nemuzou byt net exporteri - nekdo musi veci dovazet. Ted ale neni nikdo ochoten moc dovazet - ani to levnejsi zbozi. Vlady chteji ted udrzet domaci pracovni mista, a to neni moc v souladu se zvysovanim dovozu..Ucetni identita muj vyvoz = neci jiny dovoz se proste obejit neda.

Nahlásit

-
0
+

Ano, omezení mezd a důchodů by by umožnilo dosáhnout téhož. Nicméně je prokázané, že tato cesta je mnohem hůře průchodná. Navíc devalvace měny nemusí být realizována jen emisí bankovek. Pak by se projevila jen vůči zahraničí a vůči dováženému zboží a neměla by tak výrazný dopad na obyvatele. Proto je mnohem průchodnější.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vystupenie Grecka z eurozony NIČ nerieši.Prakticky VŠETKY vlády sveta hraju pyramidovu hru. Všetky sa zadlžujú > svoje dlhopisy predávaju občanom , predávaju ich penzijným fondom, predávaju ich bankám, investičným spoločnostiam, ...... A všetky tieto spoločnosti si myslia, že majú v portfoliu bohvieaké zdravé aktíva. A maju prd. Maju dlhopisy, ktoré budú MOŽNO vyplatené. Možno. Takže VŠETCI sme veritelia tým zadĺženým vládam celeho sveta. A ako občania tých štatov sme zároveň aj ručitelia za dlhy tých vlád. Takže sme sami sebe dlžníkmi aj veritelmi. "Nula od nuly pojde".Grecko je iba spúštačom možného krachu. Impulzom. Samotné príčiny krachu su v tej pyramidovaj hre.

Nahlásit

-
0
+

Ide to, a relativne lahko :Každa vlada v eurozone ma z členstva rôzne výhody, hlavne podiel na NOVOEMITOVANÝCH peniazoch. Stačí, ak ECB uzamkne tento penazovod nejakemu statu, a tento stat vyskočí z eurozony ihned dobrovolne.Ak by chcel dany štat pouzivať euro aj BEZ tejto vyhody, nik by im v tom nebranil, ešte by im aj nohu pobozkali.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

" Řecko by nyní ze všeho nejvíce potřebovalo devalvaci."- Devalvacia raalizovana vládou (emisnou bankou) je pohodlný krok, a politicky priechodný.Efekt, ktorý sa devalvaciou dosiahne, sa však da dosiahnuť aj v rámci EU, vo vnutri jedneho statu. Ako ? >výrazným zníženim miezd, dávok, dochodkov, daní . Nízke mzdy budú produkovať lacnú výrobu, lacný tovar, a ..... a toto je vlastne aj cielom devalvacie.Je už iba divné, že "pracujuci lud" by akceptoval devalvaciu bez reptania, ale neakdávok, dochodkov, daní . Nízke mzdy budú produkovať lacnú výrobu, lacný tovar, a ..... a toto je vlastne aj cielom devalvacie.Je už iba divné, že "pracujuci lud" by akceptoval devalvaciu bez reptania, ale neakceptuje zníženie platov. Takže skutočný problem je inde...

Nahlásit

-
0
+

Znovu zavedení národních měn je jen možnost, jak nadále podvádět. Devalvace národní měny je "legální" podvod na věřitelích a úsporách. Na jedné straně mnoho ekonomů pokukuje po zlatě - jako pevné kotvě, zde autor touží po možnosti devalvace - jako nástroji podvodu, obcházení ekonomické reality a beztrestné žití na vysoké noze.Jestli někdo nasekal, díky podvodům dluhy, měl by je zaplatit v původní a nikoliv devalvované výši.Otázkou není možnost devalvace, ale způsobu řízení ECB. Autor by se, vzhledem ke své profesi, měl za podobné stesky stydět.

Nahlásit

-
0
+

Každý stát má "svoje" eura, je to dané kódem bankovky, takže žádné kolky nejsou třeba...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No tom něco je.Ale každá takováhle akce (měna / státní bankrot - to je vlastně totéž) se dělá jako past na lidi. Do poslední chvíle se tutlá a pak BÁC - zablokují se účty, za eura lidi dostanou drachmy v poměru 1:1 :-) , atd...Fyzyckých peněz není tolik, jako elektronických.Navíc vámi popsaný problém Řecko netrápí a při tom Řecko bude rozhodovat o vystoupení.Takže řecký stát prostě řekne: nyní tu máme Drachmu jako zákonné platidlo, daně vybíráme v Drachmě, státní zaměstnanci (což je v Řecku půlka národa) dostávaj vejplaty v Drachmě, penze a podpory jsou v Drachmě.No a že lidem zbydou nějaká papírová eura či eura na účtech v zahraničí (ovšem pokud je banky eurozóny nezablokují a také nepřemění na Drachmy - ve vlastním zájmu) a tato eura pak někdy utratí v zahraničí, nebo později vymění za Drachmy v lepším kurzu, to už nikomu nevadí, nejméně řecké vládě.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jak chcete zavest zpatky Drachmu? Podle mne to proste nelze.Znamenalo by okolkovat vsechna Eura v cele Eurozone. Jinak si rekove svoje Eura schovaji a vymenit (okolkovat) si je nenechaji, protoze prece "recke" Euro bude vuci "zbytkovemu&quo t;Euru devalvovat.

Nahlásit

-
0
+

K "Kromě toho výdaje lze snížit, ale zvýšit produktivitu tak, aby výkonnost řecké ekonomiky odpovídala síle eura, je zcela nemožné." a podobným citátům mohu jen dodat, že to je omyl.Před 100 a více lety byla v podstatě jediná celosvětová měna (zlato) a v "měnové unii" tak byly státy ještě méně kompatibilní, než Řecko/Německo.I dnes některé rozvojové země (Černá hora, ...) platí eurem, v plno zemích třetího světa je jedinou funkční měnou dolar. A problémy Řeckého typu nemají.Problém tedy není v jednotné měně (jakkoli já jsem proti jejímu nucenému zavádění, jsem proti euru v ČR, atd...) a v její povaze, v povaze měnového systému. Řecko nejen že používá stejnou měnu, jako Německo, ale co je horší, může eura vytvářet z ničeho (pomocí úvěrů a deficitu). To je možná ten hlavní problém. Nekrytá měna a systém částečných rezerv. Opravdu by mohlo mít Řecko stejné problémy, kdyby jednotnou měnou byly "zlaťáky a stříbrňáky"? Podl mne by v takové situaci nebylo technicky možné se ani vzdáleně takto zadlužit.V dobách zlatého standardu (čili i v historicky nedávné době) byly kurzy měn neměnné a neplovoucí a žádné podobné problémy neexistovaly, resp. vznikaly jen v důsledku silných externích impulzů typu válka.

Nahlásit

-
0
+

Přesně tak. Nesouhlasím s p.Kohoutem v tom, že by "většina normálních ekonomů, jejichž mysl není zatemněna politikou", měla propagovat devalvaci. Naopak se domnívám, že devalvace je politickým prostředkem, jak svalit břímě předchozí nezodpovědné monetární a fiskální politiky na běžné občany. Hospodářský růst (předpokládám že chápaný jako růst HDP), problémy veřejných financí, deficity obchodní a platební bilance jsou záležitosti především politického významu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

článek se mě líbíl do bodu:Sen o devalvaci.kde autor píše o keynesovi, a že je nezbytnost v době krize zvyšovat výdaje apod. a tak mě překvapuje proč nikdo nepřišel s tím co se stalo v USA ve dvacátých letech. Kdy se depresi vyhnuly tím, že snížili vládní výdaje, a snížili daně.

Nahlásit

-
0
+