Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Státní bankrot: až na dno morálního hazardu

28. 4. 2010
38 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Takhle se ale bavíte pouze v teoretické úrovni. Reálně pořád nějaký obchod fungovat bude.H.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nu, je pravda, že přesněji by zněla asi takto:Při státnímu bankrotu vám příliš nepomůže terautizace peněz do aktiv...neboProti důsledkům státního bankrotu vám nepomůže...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Kdyby nebyl státní dluh, nebyly by z něj úroky a daně o by mohly být (o ty neplacené úroky) nižší. Stát není firma, takže by se bez dluhů měl být schopen obejít.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ta věta naopak dává smysl. Pokud by došlo ke kolapsu státu, tak by nejcenější byly potraviny. A zlata se nenajíte. A o tom ta věta je.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Prakticky vsechny staty sveta, vsechna velkomesta tak jako vsechny firmy na svete pracuji s uverem/kreditem.Je nesmysl tvrdit, ze kdyby nebylo statniho dluhu, byly by mensi dane a vyssi zivotni uroven. USA maji jeden z nejvyssich uveru (dluhu) na svete a nejvyssi zivotni uroven.Nebyt uveru (dluhu), meli bychom dnes vlastni byt? Co je to leasing? Uver ve forme zarizeni, aut, stroju.Fakt ale je, ze statni dluh musi zustat v mezich - ale proc? Aby mohl kdykoliv znovu uver dostat.Kdyby vsechny penize byly na sporitelni knizkach a v matracich, zastavil by se hospodarsky zivot. Firmy nemohou rust bez vypujceneho kapitalu, tedy nemohou zamestnavat lidi a nikdo neplati dane. Bez dani nemuze existovat ani stat, ani obec.Ale jako vsecho v zivote - vseho s mirou.

Nahlásit

-
0
+

"Proti státnímu bankrotu příliš nepomůže terautizace peněz do aktiv, protože v první fázi po bankrotu příliš zájemců o koupi vaší nemovitosti, zlata, drahých kamenů, akcií, ani čehokoliv dalšího nenajdete."Opravdu nevím, proč se mluví "proti státnímu bankrotu" a v zápětí "o kopi vaší"! Zdá se mi to trošku zmatené. Buď se mluví o občanech a jejich penězích a majetku nebo o státu. Ale v jedné větě stát i občana takhle divně kombinovat...Je už staletím vyzkoušeno a osvědčeno a mnoha odborníky doporučováno právě dnes, že právě investice do drahých kovů je tou nejlepší investicí, kterou člověk může udělat, aby ochránil svůj majetek v těžkých dobách! Pozice drahých kovů (čisté investiční zlato např.) prodejné kdekoliv na světě s certifikátem kvality, likvidnější než nemovitosti...neříkejte, že to ode mě nekoupí nikdo!Investice do drahých kovů jsou JEDINOU obranou proti manipulaci s osudem všech lidí světa prostřednictvím "papírků". Bezcenné papírky tady byly již mnohokrát a dostály své pravdivé hodnotě = 0,-Dříve či později to postihne i EURO či Dolar... stále jen potištěný papír se zárukou "státu" = sliby nedůvěryhodných politiků a velmi úzké skupiny lidí.Honza, Ostrava

Nahlásit

-
0
+

No, jestlize povazujete statni bankrot za mene katastrofickou situaci, nez masivni inflaci, tak to potom ano...

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pokud použiji Vaši analogii, tak smrt pacienta je rovna tomu bankrotu. A ten nenastal.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ak na takuto terminologiu resp. definiciu "riešenia" prejdu aj lekari, tak "riešením" choreho pacienta bude aj jeho smrť.Nuž, zadefinovať pojmy si môžeme celkom lubovolne, len sa potom dosť ťažko o niečom diskutuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A vyřešil se problém s dluhy? Vyřešil. Skončilo to bankrotem? Neskončilo. Takže je to řešení. Že je to řešení špatné, to je jiná věc. Ale to vysvětlujte politikům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vše vyřeší inflace, a i ty největší dluhy se rozplynou jako pára nad hrncem.To už jsem někde četl. http://www.euroekonom.cz/analyzy-clanky.php?type=jl-hyperinflaceKdyž lidé znovu zkoušejí to, co pradědům nevyšlo, nepřipouštějí si, že by to mohlo dopadnout stejně. Utěšují se, že už jsou chytřejší, a doba je jiná. Holt se každé zlobivé dítě musí spálit na horkých kamnech samo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

...takže racionálním řešením je třeba hypotéka s dostatečně dlouhým fixem :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mám také řešení: Kupte pole, zasaďte brambory a po sklizni (to už budou peníze dle zdejších názorů historickou minulostí) je vyměňujte s p. Goldmanem za zlaťáky v poměru 1:1.

Nahlásit

-
0
+

Můj osobní typ je, že vše vyřeší inflace a k žádnému bankrotu nedojde.

Nahlásit

-
0
+

Pokud dojde ke kolapsu státu, tak budete řešit v první řadě otázku, za co si pořídit jídlo. A tehdy Vám diamanty budou k ničemu. V lepším případě pomohou zlaté mince, v horším případě dojde k přímé směně a ani za zlato se nenajíte.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Podívejte se na QUANTO CDS. Dal jsem to teď na http://www.pro-investory.cz/.Zajímá mě váš názor

Nahlásit

-
0
+

No samozřejmě.Vždyť ony jsou ale také pro obyčejného člověka nejdostupnější a ani jejich cena/gram není vysoká.Mluvím o zlatých a stříbrných JEDNOUNCOVÝCH mincích.Ty nejběžnější mince (Maple Leaf, American Eagle, Philharmoniker, Krugerrand, Panda, Andorra Eagle, Cook Islands, ...) se razí a prodávají v takových nákladech, že jednotkové náklady ražby i distribuce jsou velmi nízké a tak třeba u zlata až opravdu větší slitek/cihla má nižší jednotkovou cenu. U stříbra to je ještě jasnější, tam pro běžného občana (neplátce DPH) je jednouncová mince (což je tak akorát na nákup jídla na den!) je jednoznačně nejlevnější formou fyzického stříbra. Větší mince (2Oz, 5Oz, 10Oz, ale i 100 a 200Oz) jsou spíše rarity s malosériovou výrobou, čili náklady jsou vyšší. No a u cihel už vůbec není to řešit, protože na nic je 20% DPH, což je diskvalifikuje úplně (je to jako bych si šel CZK vyměnit za EURa a stát z toho chtěl 20%).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No aby taky nešla dolů, když ČNB proti koruně intervenuje a dělá vše proti,aby náhodou nebyla příliš silná...:(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Právě, že za velké inflace vyměňujete svou komoditu s „obyčejnými lidmi“. Co byste chtěl za svůj diamant dostat jako protihodnotu třeba v době, kdy papírové peníze tratí každý týden 90% své hodnoty? Potištěné papírky, které budou za měsíc metaři uklízet na ulici? http://mek.niif.hu/01900/01906/html/index1433.htmlTotéž platí i o velké zlaté cihle.Mouka, brambory, benzín, alkohol, cigarety, malé zlaté a stříbrné mince. To jsou ty správné komodity do hyperinflace.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Na http://www.pro-investory.cz/ jsem zveřejnil článek Grega Weldona. Podle mě jde o povinnou četbu.

Nahlásit

-
0
+

Proboha, co pořád strašíte státními bankroty, přátelé.Vždyť prezident EU Herman Van Rumpuy jasně řekl, že bankrot nepřipouští. Aha ..., tak čeho se bojíte ?Zdá se, že naštěstí máme v Bruselu dost kompetentních a schopných ůředníků, kteří se s takovými jevy jako je bankrot lehce vypořádají nějakou tou směrnicí o zákazu bankrotu.

Nahlásit

-
0
+

Souhlasím. Ono stačilo sledovat včerejší zpravodajství a člověk se musel zamýšlet hlouběji co by kdyby. Co mě na vývoji posledních dní zaujalo nejvíc je fakt, že sice nemáme euro, a samostatná měna by tak měla být odolnější, ale v praxi se to tak vůbec nedělo. Koruna šla dolů dokonce i vůči padajícímu euru. Případný sešup v eurozóně se tady zřejmě, přinejmenším v první fázi, projeví hned a v plné síle. Koruna nekoruna.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Môže to trvať velmi dlho, pokial občania stratia dôveru k statu. Ale ak sa to začne roztačať, pôjde to velmi rýchlo, a potom už nebude čas na nejake opatrenia.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nie som zastancom diamantov, uprednostnujem zlato.Ale aj diamanty by ich majitel aj tak nepredaval "obyčajným ludom" na ulici, takže nemam obavu. Lepšie mať diamanty ako statne bezcenne bankovky. ALe milovnikom papierových penazí nechcem brať ich oblubené papieriky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Deset let zle, doufám, nebude.Věřím, že v této zemi žijí samostatní a podnikaví lidé, kteří nechtějí žít v dnešním demokratickém feudalismu.Až současní vládci ztrati moc, přijde chvíle rozhodnutí.Pokud zvitězí touha po svobodě, lidé opět rychle začnou s výrobou a směnou. Až na polích po letech opět dozraje místo řepky obilí, a až obchodníci opět nakoupí žárovky, bude vyhráno.Pokud ovšem uvěří vizi sociálně spravedlivého světa v podání nějakého nového Adolfa nebo Klementa, bude nám ouvej hodně dlouho, a mnozí z nás se nové svobody nedožijí.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Souhlasim a jsme rad ze nejsem jediny, komu pripada divne, ze se pomeruje HDP a statni dluh/schodek. Pritom ten se nebude hradit z HDP ale ze statniho rozpoctu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je to zajímavé , jen by mě zajímalo , kdy nastane ta krutá chvíle. Doufám , že lidi se dají dopořádku a politici budou pracovat pro stát a ne pro sebe , proto je přece volíme .

Nahlásit

-
0
+

A když už se tu rozproudila diskuse na téma "jak se bránit státnímu bankrotu", nikde jsem zatím nenašel, v jakém časovém horizontu by měl nastat. Hned po volbách? Za pár let? Za 20 let?Všecky "dobré rady" na tomhle odhadu docela závisí. Jaký je váš názor?

Nahlásit

-
0
+

2Standa: Nejlepší doba ke koupi generátoru, benzínu a cigaret je právě teď :) Ceny ropy pomalu stoupají, spolehlivé generátory také těžko zlevní (teď opravdu nemyslím nějaký Šmejd In Čajna) a daně z cigaret nebude žádný socialistický stát jen tak snižovat.Nouzové zásoby potravin můžete přikupovat postupně, potraviny budou dlouhodobě také zdražovat (růst populace, úbytek orné půdy, růst cen ropy), ale nezapomínejte je také průběžně spotřebovávat :) Trvanlivé potraviny mají význam pro krize v řádu měsíců, na deset let v bídě vám IMHO žádné zásoby potravin nepomohou.

Nahlásit

-
0
+

Kde berete tu jistotu, že se zlato začne automaticky používat jako všeobecný prostředek směny bezprostředně poté, co dojde ke státnímu bankrotu a rozvratu peněžní ekonomiky (dneska spíše parodie na peněžní ekonomiku)?Když se podívám na TOP 10 největších držitelů zásob zlata, tak tam najdu 9 různých států (skrze centrální banky). V situaci, v níž naprosto drtivou většinu "potenciálních& quot;peněz drží jedna instituce bych viděl jako mnohem pravděpodobnější, že lidé po nastálém kolapsu peněžní ekonomiky v dlouhém a bolestném procesu vzájemných přímých (barter) a posléze nepřímých směn vyberou "svůj" nový prostředek směny (možná opět zlato)... a nebo centrální plánování v čele s centrální bankou.

Nahlásit

-
0
+
1/2