Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Frederic Scherer: Kapitalistický zázrak končí... Trval 300 let!

21. 6. 2010
18 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Trefné a stručné. (-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vraťme se zpět k článku.1. lepší vzdělání - ano!!, 2. posílení odborů - ne, 3. omezení finančního sektoru - ano*, 4. sexistické narážky na emancipaci - ne, 5. konec světa - ne* Prosím bez srdceryvných výlevů o tom jak je finančnictví krví ekonomiky, jak vyšší zdanění v bankovním sektoru a vyšší nároky na vlastní kapitál způsobí zpomalení ekonomiky, odchod "nejlepších mozků" z odvětví a podobné lobbistické povídačky. Kolik lidí z bankovnictví řekne na bod 1 ano, a přitom jim není ze sebe na zvracení, když si uvědomí, kolik berou oni a kolik učitel ve škole?

Nahlásit

-
0
+

A ted se podivejte k nam do CR. Vy toto povazujete za reseni? Ja tedy rozhodne ne. Chci v zivote resit dulezitejsi veci, nez proc ten kram zase nejde, nebot nemam miliontysesty konektor.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Trh to vyřešil takto:- Japonští výrobci se už dávno dohodli a normu EIAJ dodržují.- Výrobci počítačových doplňků se už dávno dohodli, a normy USB (standardní, Mini, a nově i Micro) dodržují.- Čínští výrobci elektroniky už dávno používají konektory USB, a považují možnost dobíjení z univerzální dobíječky nebo počítače za výhodu. Nemusí přikládat dobíječku, a mohou prodávat levněji.- Čínští výrobci doplňků vyrábějí levné adaptéry s desítkou konektorů. Jejich laboratoře pilně lámou ochrany výrobců před neoriginálním příslušenstvím.- Adaptéry obecně se vyrábějí levně, ve velkých sériích, a s maximální integrací.Jen výrobci mobilů se smějí, neboť si díky ochranářeským zákonům mohli kolem technologie GSM vytvořit patentní minové pole, kam nikoho nepustí, a kde si dělají, co chtějí. Cena adaptéru pro ně není podstatnou položkou. Vendor-lock jim naopak velmi vyhovuje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jenze jak tuto konkretni situaci (nabijecky k mobilum) resil trh? Nijak, milion ruznych druhu, takze ve vysledku kupuji stale nove a nove nabijecky. Uz jsem jich par vystridal. Osobne bych sel jeste dale a standardizoval vsechno nabijeni malych pristroju - mobily, holici strojky, MP3 prehravace, atd. 5V (USB) a 1A vetsine techto pristroju staci, ted se jen dohodnout na fyzickem provedeni konektoru. Je mi jedno kdo to udela, jen s sebou nechci porad vlacek tasku plnou nabijecek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Mně osobně připadá Scherer jako z Marsu. Pokud jde o regulace: etatismus je svým způsobem něco jako perpetuum mobile - regulace způsobují defekty trhu, ty jsou státomilci označeny jako selhání tržního mechanismu s tím, že je potřeba více regulace a tak dále. S touto ideologií prostě nemůžete udělat chybu.Odkaz na tzv. detroitský konsensus je opravdu už hodně černý humor. Jeho pozitivní důsledky jsou názorně vidět v GM.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zrovna ty nabíječky nejsou iniciativou EU, ale jednotlivých výrobců.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Tenhle článek je populární. Zde je ve spolupráci s časopisem Týden, na Investujeme.cz je převzat z Investicniweb.cz.

Nahlásit

-
0
+

1) Průměrné příjmy v ekonomikách "bohatého severu" sice pozvolna stoupají, jde ovšem jen o statistický klam. Uvnitř většiny společností dochází k pomalému, ale stálému oslabování střední třídy, přičemž jen její výrazná menšina (ca do 20%) stoupá vzůru, ostatní padají do nižších pater. Aktuálně např. zde: http://www.diw.de/de/diw_01.c.357516.de/themen_nachrichten/einkommensentwicklung_in_deutschland_die_mittelschicht_verliert.html2) Jistě ne každá regulece je žádoucí, ale co namítat proti opětovnému oddělení komerčního a investičního bankovnictví? Pokud jde o posílení pozice zaměstnanců - O.K., můžeme být proti, ale bez zvýšení příjmů na středních příčkách společenského žebříčku každý pokus o nastartování ekonomického růstu nutně skončí v dluhové pasti - jako se to stalo nedávno.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Nikoliv, EU nedává návrh, ale povinnost podporovat standardizovaný adaptér.Příslušná norma je však typický úřednický paskvil se spoustou zadních vrátek.Vás možná rychlost nabíjení nezajímá, ale jiné ano. Problém proudu je však v obou směrech. Výsledkem může být stav, kdy standardizovaná nabíječka na malý mobil nebude schopná nabít smartphone (protože nedá dostatečný proud), a standardizovaná nabíječka pro smartphone nebude nabíjet obyčejný mobil (nabíječka nemá povinnost sepnout odběr 200mA).Výrobce má povinnost podporovat standardizovanou nabíječku. přibalí-li však nabíječku, nemá povinnost, aby byla standardizovaná.Výsledek, který u této regulace předpovídám, je jednoduchý: Velcí výrobci přidají do mobilu jednu propojku v ceně 0.003$. Ta zajistí podporu univerzální nabíječky (pouze u USB OTG Host to bude dražší), k telefonu však budou dále přibalovat proprietární nabíječky. Nebo standardní, ale nestandardně očipované. Úřady dostanou zaplaceno za certifikaci podpory pro standardní nabíječku, a výrobci si to připočtou k ceně.Opravdu univerzální dobíječky pak budou vyrábět pouze šikovné čínské firmy, které budou pololegální cestou lámat tajné kódy výrobců pro nabíjení plnou rychlostí.Tím jsme se ale vzdálili od původního tématu článku: Normalizace shora většinou nefunguje ani v průmyslu. Tam, kde sami výrobci delegují do standardizačních komisí kapacity v oboru, a výsledek dobrovolně dodržují, věci fungují lépe.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No nevím, ale zrovna nabíječku mobilu už mám třetí. Mobil stále první ;)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Však taky na ty standardy "nadpoloviční většina světa" kašle. )-;

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vsak ano, jen dava navrhy, ktere jsou rozumnymi firmami dodrzovany. To me osobne staci, pokud to alespon nekdo dodrzuje a ja se muzu stat jeho zakaznikem. Me jde o to mit realne standardy, ne policajta za kazdym rohem.Tak si proste koupim mobil s USB. Ale budu vedet, ze kdyz si koupim jednu nabijecku domu, druhou do prace a treti do auta, nebudu je muset vyhodit, az mi ulradnou telefon, protoze vyrobce uz zase zmenil konektor. rychlost nabijeni bych az tak neresil, kdyz dohlednu, aby kazda zakoupena nabijecka mela dostatecny proud, nebode to problem.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

W3C nemá za sebou žádnou vládu ani direktivní moc, a nemá právo udělovat pokuty za jejich nedodržování. Dodržování je zcela dobrovolné. Další „normy“ na internetu jsou už svým názvem Request For Comments vlastně jen návrhy. Buď se osvědčí a používají se, nebo neosvědčí, a jsou ignorovány.Jednotný nabíjecí konektor dopadne přesně tak, jak chtěli jeho tvůrci: Vlk se nažere, a koza zůstane celá.Kvanta nabíječek vás nezbaví, zato bude dobrou příležitostí ke zvýšení ceny.Posuďte sám:Mobily musí mít konektor pro jednotnou nabíječku, ale pouze tehdy, pokud mají USB. Pokud nemají (levné mobily), konektor může být libovolný. Také není zaručeno, že si budete moci koupit nový mobil bez přibalené nabíječky. Není vyžádováno, aby nabíječka, kterou dostanete s mobilem, měla ten správný normovaný konektor.Norma také překvapivě nezaručuje, že každá univerzální nabíječka musí fungovat s každým mobilem. A pokud funguje, zdaleka nemusí nabíjet stejně rychle jako originální.Více viz: http://vucako.wordpress.com/2009/07/01/predstaveni-univerzalni-nabijecka-mobilu-vstoupilo-do-dalsiho-dejstvi/

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No zrovna na HTML existuje W3C consorcium, ktere tyto standardy resi. Za ty elektricke zasuvky by se usetrilo, ovsem az dlouhodobe, na coz dnes kazdy kasle. A prijeti normy rozhodne neznamena konec vyvoje, i ta se musi cas od casu aktualizovat. A zrovna u tech zasuvek jde o kontakty, jestli je izolace z bakelitu nebo treba ze dreva nehraje pro funkcnost roli. Osobne jsem zvedavy, jak dopadne jednotny nabijeci konektor pro mobily, ktery ma byt povinny od roku 2012. S trochou stesti v roce 2020 by to jiz mohlo byt bezne a nemuseli bychom neustale obnovovat kvanta nabijecek.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Direktivní normalizace nepřináší nic dobrého, pouze zakonzervuje stav podle okamžitého zájmu nejsilnějšího lobbisty.Samozřejmě, že trh normy vyřeší.Skutečně životaschopné normy vytvářejí a dobrovolně přijímají lidé z praxe. Podívejte se, jak funguje Internet. Nikde žádný úředník, který by dával pokuty za nevalidní HTML, nikde žádná státní komise pro kontrolu TCP/IP rámců. Nikde žádné povolenky na zvýšené datové přenosy. A přesto to funguje!Kdyby někdo nařídil, že se celosvětově budou používat jednodné elektrické zásuvky, nic by se neušetřilo. Naopak, musely by se vynaložit miliardy dolarů na výměnu zásuvek, šňůr, rozvodů a spotřebičů v nadpoloviční části světa.Můžete argumentovat, že se to mělo udělat už dávno. Jenže stroj času, který by nás vrátil o století zpět, a vysvětlil tam, že odlišné zásuvky, frekvence a napětí v USA a Evropě budou za 100 let znamenat obrovský problém, nemáme.Můžete argumentovat, že kdyby tenkrát existovala EU, rozhodně by zásuvky standardizovala. Možná, ale jste si jistý, že norma vytvořená v začátcích elektrifikace od stolu, by rozvoj naopak nezpomalila? Opravdu by se vám zásuvky z normovaného bakelitu líbily?Otázkou je, zda by se kdy normalizace zásuvek vrátila. Dnes mnozí technicky založení lidé pomýšlejí spíš na zavedení nízkonapěťového stejnosměrného koncového rozvodu 12V nebo 24V, který by ušetřil drahé a poruchové spínané zdroje a transformátory ve většině elektronických výrobků.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

No zrovna EU dokazuje, ze regulace dokazi nadelat peknou paseku. Na druhou stranu, dovedete si predstavit ty vyhody a uspory, kdyby nekdo naridil, ze se celosvetove budou pouzivat jednotne elektricke zasuvky? Tohle trh sam nikdy nevyresi.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Asi je správné poslechnout si i názor "z druhé strany", nicméně nepřijde vám, čtenářům Finmagu, pan profesor Scherer tak trochu mimo?Dle mého názoru naopak za stagnací všeobecně stojí přílišná regulace, sami to vidíme na klesající konkurenceschopnosti EU...navíc, onen "průměr" ani reálně nestagnuje, jen nemá takovou dynamiku jako ti "lepší". Ale co je nespravedlivého na tom, že tomu schopnějšímu se daří lépe???

Nahlásit

-
0
+