Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Keynesovi dědicové z G20

2. 7. 2010
13 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Odkud jsou prostředky na nové síly? - ze šrotovného, miniminimini podíl je vlastní kapitál automobilek.Odkud je šrotovné - státní rozpočet, tedy daně všech povinných.Opravdu radši dáte peníze 2,5 tisicím montérů aut než abyste třeba reálně uspořil nebo opravil vlastní auto/dům, odjel na dovolenou? Já tedy ne a to je ona neefektivita a slepota státem rozdělovaných peněz.Místo šrotovného se mohly např. opravit silnice, nakoupit nové zařízení do několika nemocnic nebo sanovat zátopové oblasti. Každé z těchto opatření slouží veřejně obrovskému množství lidí a je dle mého řádově prospěšnější než sezónní zaměstnání pár dělníků ve výrobní hale, které automobilka obratem propustí jak vyschne státní zdroj šrotovoného.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Možno to pan Kohout vie, možno to nevie. Ale mna zaujima, čo ste chcel tou otazkou povedať.------------------Asi naznačujete, ake bolo to šrotovne vyborné. V tom prípade si potrebujete porovnať tie "vyhody" z negatívami, ktore spôsobilo.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

A víte o tom, vážený pane kohoute, že německé automobilky po zavedení šrotovného nabírají nové zaměstnance a zavádějí mimořádné směny?

Nahlásit

-
0
+

počkat počkat mraky ekonomů nadává na keynese a na utrácení, ale problém je, že nejsou tolik slyšet v čr je někdo takový? o nikom nevím... částečně kohout, sedláček upozorňují na dluh, ale stejně nejsou liberální jinak mě napadá mach, ale ten v tv skoro není...a keynesovo učení přetrvává protože se hodí do krámu politikům a stimulaci i obyčejní lidi pochopí mnohem lépe.na základce jsem měl referát na NEW DEAL a považoval jsem to za geniální věc, ale až pak mě došlo co to bylo za nesmysl

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Je pre mna nepochopitelna solidarita, ktoru ekonomovia citia navzajom, a ktora im brani pomenovať keynesove tvrdenia pravým slovom. Keynesa podivnou hrou osudu vyzdvihli na vysoký piedestál, a teraz sa malokto odvaži pomenovať to pravymi slovami.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Keynes "zapomněl" , alebo umyselne nechcel vidieť uvedenu skutočnosť ???Ťažko predpokladať, že nevidel to, čo bije do očí. Skôr predpokladam, že sa chcel zapačiť politikom.A hlavne - emisia inflačných penazí je zriedovanie uspor majitelom penazí. Teda je to legalna forma kradeže. A kradež by nemala byť formou statnej politiky.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Až dlouho po zavedení jeho učení se ukázalo, jak hrozivé jsou dlouhodobé dopady jeho dluhových stimulací."-1 . Stimulacie vyvolavané emisiou nekrytych penazí ZRIEDIA menu, takže sa nepreinvestuje REALNE viac penazí, iba sa preinvestuje v ČISELNOM vyjadrení viac penazi. Inflačne, nekryte peniaze nie su realnou hodnotou. Inflačnymi peniazmi stat dodaní majitelov penazí, a peniazmi, ktore im vezme, dotuje neefektívne investicie.- 2. Zadlženie statu ma dôsledky matematicky lahko spočítatelné. Ak premrhane peniaze vyvolaju nesolventnosť statu, nie je to nič , čo sa nedalo predvídať.-3. Keynesacke "stimulačne&quo t;investicie smeruju zasadne do ZLYCH investicií (šrotovné). Do DOBRÝCH investicií idú peniaze zo sukromných zdrojov, pretože iba tam sa zhodnocujú.Z uvedených dôvodov nevidím jedinu príčinu, prečo by mali byť keynesacke stimulacie prínosom. Politici miluju keynesovu teoriu, pretože im "vedecky" zdôvodnuje ich konanie, pričom skutočné motivy ich konania su celkom ine.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

keynes zapomněl na hodně věcí resp. každý týden si myslel něco jiného

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tak ono i hodně dobrých názorů ukazuje, že keynesova politika zpomalila uzdravení... viz rakušáci

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Abych dokončil myšlenku :-)Podle mého Keynes zapomněl na jednu veledůležitou věc - politici (přestože jsou volení zástupci občanů) sledují vlastní cíle, především znovuzvolení a proto jim budou vždy bližší populistické cíle než ty praktické a pro ekonomiku dlouhodobě výhodné. Tím pádem jsou dluhové spirály k vidění všude a úsporná opatření samy od sebe zavádí vlády které nebudou příště zvoleny :-) Hayek byl velký liberál a řekl důležitou věc - výdaje, které mají dlouhodobě smysl musí pocházet z reálných úspor, ne z peněz vytvořených v tiskárnách nebo přesunutých z hromádech vládních výdajů.

Nahlásit

-
0
+

Je potřeba vzít to tak, že Keynes opravdu našel možnost jak stimulovat výdaji ekonomický růst v době kdy se zdálo že je to nemožné. Až dlouho po zavedení jeho učení se ukázalo, jak hrozivé jsou dlouhodobé dopady jeho dluhových stimulací. Navíc, a na to se zapomíná jaksi samozřejmě, Keynes byl pro stimulaci pouze ve stavu "zatuhlé" ekonomiky, v době stabilního růstového cyklu se mělo splácet a především nechat ekonomiku pracovat podle svého. Vlády ale jednou ochutnají a už se nevzdají možností rozdávat... Neproklínám Keynese (i když s ním nesouhlasím), ale ty co jeho teorii znásilňují.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"Centrální měnová instituce Evropy tak vlastně začíná praktikovat rozpočtovou politiku, což nikdy dělat neměla a nechtěla.A opět stojí za zmínku, že Česká národní banka podobné manévry dělat nemusí. Proč: protože česká ekonomika není v tak zoufalé situaci, aby podobnou politiku potřebovala."- Takže ECB robí v zufalej situacii ZLU politiku ??? Divne. V "zufalej" situacii by sa mala robiť jedine DOBRA politika.Tá formulacia je divná : Akoby zufala situacia ospravedlnovala ZLU politiku. Fakt divné.

Nahlásit

-
0
+

Z tejto vety :"Státy, které před časem zavedly šrotovné a další podobná opatření, musí dnes šetřit o to více."- vyplíva, že o peniaze vyplitvane na šrotovné (t.j. ničenie fungujucich aut) sa teraz aj tak znižia výdavky vlady na rozumne veci. Teda zbytočne sa ZLE minuli, teraz sa výdavky o tolko znížia.Keynesova teoria je teda jasne škodlivá. Len škoda, že to takto jasne neskonštatoval aj pan Kohout. Akoby stále voči Keynesovy fungovala akasi povinná úcta.

Nahlásit

-
0
+