Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Dnes Řecko, zítra celá Evropa

7. 7. 2010
20 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Ukrajinka se může přestěhovat a češka ne? Proč ? Minimálně na území ČR může. A že bude bydlet na ubytovně? Konkurenční výhoda je tím vyrovnána A češka většinou mluví česky. To je zase její konkurenční výhoda. Je lépe dohledatelná až uteče s tržbou... Třeba díky globalizaci má možnost vůbec nějakou práci sehnat. A co česká prodavačka v Německu? Nechci se soustředit na prodavačku, ale nemáte ve Vaší úvaze systemovou chybu? Mění se podmínky trhu, ale někteří účastníci se odmítají přizpůsobit. Nemohou si pak zachovat stejnou životní úroveň. A už vůbec ne vydělat všichni stejně. Ale tak to vždycky bylo. Tak proč by to teď nemělo platit? To je jako bysme tvrdili, že stroje berou lidem práci. Odtud už je krůček ke skutečně levicovým názorům.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

jinými slovy dělba práce nemá smysl?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já to taky tak donedávna bral. Ale Samuelson před pár lety udělal studii, ve které došel k závěru (snad i matematicky podloženému, ale já ji neviděl), že globalizace není "hrou s kladným součtem," ale "hrou s nulovým součtem" - když někdo vydělá, jiný ztratí. Samuelson není můj oblíbenec, je na mě levicový, ale nebyl to blbec. Navíc, podívejme se na fakta - ta byla zveřejněna v tom článku, o kterém jsem psal. Publikoval to Foreign Affairs, tuším v roce 2006, a tuším se to jmenovalo "New Deal for Globalization."A to nemluvím o snížení kvality. Lidé si na to rychle zvykli, ale kvalita podle mě šla u mnoha věcí brutálně dolů. Spotřebitel kupoval statek, u kterého byl zvyklý na evropskou kvalitu, a nevěděl, že "dneska je všechno jinak" - totiž "asijsky." Mé poučení je, že nelze aplikovat tržní předpoklady na "ne-trh." A svět prostě není homogenním trhem s flexibilními proměnnými.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Ce qu''on voit et ce qu''on ne voit pas

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Jiří Zahrádka: Souhlasim, ukrajinska prodavacka ma timto oproti te ceske vyhodu. Ta ceska totiz nemuze deti a zbytek rodiny prestehovat do statu, kde jsou nizsi zivotni naklady. Minimalne svoje obcanstvi vam vetsina statu jen tak neda, plus samozrejme jazykova bariera.petrj: Ukrajinka by sice umrela na Ukrajine, ale Ceska by zase mela vyssi plat. Takze tezko na globalizaci vydelaji obe.

Nahlásit

-
0
+

keci na globalizaci vydělávají všichni... ale jasně, že ne přímou úměrou, ale nebýt globalizace tak ta ukrajinka umře na ukrajině... ale díky globalizaci má možnost se mít lépe globalizace pomáhá těm co chtějí něco udělat

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Globální trh by mohl (snad) fungovat, kdyby existovala jedna měna, jeden jazyk(!!!), a propuštěný Johny z Detroitu by si v "Global News Daily" četl nabídku práce v Holandsku, Šanghaji, Vladivostoku, Pretorii... (asi by to byly tlusté noviny...) Pak by řekl starý: "Jane, tady v Šanghaji shánějí dělníky. Sbal děti, jedem tam!" A přijel by do Šanghaje, plynnou globálštinou by přes šanghajského makléře koupil byt a začal pracovat. A Jane by vzala flek v místní prodejně rýže, děti by chodily do šanghajské školky... Brave new world...

Nahlásit

-
0
+

Ta ukrajinská prodavačka si jede vydělat sama, bez rodiny. Může bydlet na ubytovně, je to stejně jen na přechodnou dobu. Buď klofne Čecha a polepší si, nebo se po vydělání peněz vrátí na Ukrajinu atd.Vyučená česká prodavačka má také právo na normální bydlení s rodinou. A v situaci homogenního trhu by si na standardní bydlení vydělala, protože by hypermarkety musely nabídnout takový plat, za který by české prodavačky byly ochotny pracovat (snížené životní náklady Ukrajinek by do této interakce zaměstnavatele a prodavačky nezasáhly). To je trh.Už před lety publikovali v jednom prestižním magazínu článek, ze kterého vyplývalo, že na globalizaci vydělává v USA jen nejužší vrstva lidí. Drtivá většina (mám pocit, že nad 90 %) prodělává. Článek nenapsali levičáci, jeden z autorů byl tuším ex-poradcem G. W. Bushe (i když, jeho pravicovost je taky na diskusi ;-) ).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Hodně z toho, co jste napsal je pravda. Jen se mi zdá, že trochu pokulhává ten příklad s prodavačkou. Jak je možné, že ukrajinská prodavačka je ochotna za takovou mzdu pracovat, resp. asi ji na nájem stačí a té české ne? Obě žijí ve stejném prostředí. Není problém mimo jiné to, že prodavačka není ochotna slevit ze své životní úrovně? Vzdělávat se? Najít si jinou práci?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Kohout má zpoždění v úsudku. Dnes píše to co bylo jasné už před lety. Dnes už mnohé čínské firmy vyrábějí s vyšší kvalitou než evropské. To je mnohem větší průšvih než nějaké textilky. Čínské firmy si totiž mohou dovolit investovat do moderních technologií, zadlužené evropské firmy na ně nemají. Dnes už přibývá výrobků, které už umí vyrobit jen v Číně (Intel, Aplle,..). Chtělo by to i informace z výrobní praxe a ne jen plkat na základě ekonomických ukazatelů, které mají i velké zpoždění. Porovnávání DPH na hlavu je z hlediska ekonomické soutěže zcela nesmyslné, takový údaj má pouze ideologický význam. Důležitá jsou pouze absolutní čísla.

Nahlásit

-
0
+

no tady je to o té ochotě, to je kde mainstreamová ekonomie selhává kdy oni vycházejí z homo economius (nebo jak :))že člověk se chová racionálně což nedělá.a globalizace a nerovné podmínky se nevylučují.skoro všechny státní zásahy jsou špatné a proto ta země s nejvíce zásahy bude nejvíce trpět a ty s nejméně budou profitovat.a právě globalizace tyto rozdíly pomůže ukázat

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pochybuji, ze 100% Ukrajinek a Ukrajincu je schopno a ochotno pracovat v zahranici. Cesi take pracuji dale na zapad, ale neni jich mnoho.ja myslim, ze aby fungovala skutecna globalizace, musely by byt ve vsech statech stejne zakony, danove predpisy a nasledkem toho i platy a ceny. Potom by jiz nedochazelo k pitomostem typu doprava mistne vyrobitelneho zbozi na tisice kilometru nebo prace vysokoskolsky vzdelanych lidi jako doplnovaci v supermarketu v cizine, kde tim vic vydelaji.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

to není pravda práce je mobilní snad stejně, protože ta ukrajinka mobilní byla ta češka se spoléhá na sociální systém, že se o ni postarat.to je problém protekcionismus, kdyby byla skutečná globalizace která je tržní tak tyhle problémy nejsou

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Takze kdyz to zjednodusim: Problem je, ze kapital a vyroba jsou mobilni, kdezto pracovni sila ne(jazyky, obcanstvi, socialni okoli).

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

...ale v globalizované ekonomice zůstane česká prodavačka bez práce, protože do obchodu přijmou ukrajinskou prodavačku za nižší plat. Ta si jej může dovolit, protože část své spotřeby realizuje na ukrajinském trhu s nižšími cenami. K základnímu tržnímu "nalezení rovnováhy" mezi nabídkou a poptávkou (práce) tedy vlastně nedojde (z pohledu českého trhu). Jiný příklad: v Detroitu se zavře automobilka, její výroba se přesune do Šanghaje. Americký propuštěný dělník ale asi nepůjde za "továrenskou&qu ot;prací do Šanghaje, kam se soustředí výroba, zatímco doma v USA zůstávají jen služby. A je nereálné myslet si, že může stejně dobře dělat číšníka v Chicagu nebo výzkumníka v Silicon Vally. Globalizace přispívá k nerovnováhám, protože z PŘIROZENÝCH DŮVODŮ má neprůchodné ty "vyrovnávací kanály" mezi nabídkou a poptávkou. A krize z těchto nerovnováh jsou pak skvělou municí pro oponenty trhu. Přitom ony nerovnováhy jsou právě opakem tržních prvků, resp. jejich absencí. Jenže to už nikoho nezajímá a politici se předhánějí v nových regulacích, kterými ten "selhávající trh" zajisté uzdraví... :-(

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

To je na delší téma. Ale v zásadě: jsem přesvědčený, že nelze vytvořit skutečný globální trh ve smyslu systému vzájemných interakcí všech subjektů, které se účastní směny. Na koňském trhu si prohlédnete koně, než ho koupíte. Je-li dobrý, je o něj zájem, může mít vysokou cenu. Je-li špatný, bude levný. Když na tržišti koupíte výrobek se krytou vadou, na kterou doma příjdete, můžete se příští den vrátit a výrobek reklamovat, před zraky ostatních nakupujících. Co nejbližší, pokud možno fyzický kontakt mezi kupujícím a prodávajícím je podle mě zásadní. V globální ekonomice je vše z přirozených důvodů jinak.Dále: tzv. globální trh znamená nevýhodu některých prodávajících z důvodu špatné legislativy v zemi jejich sídla. A je nereálné přesunout všechny firmy do Číny, protože je tam levno a můžete si v podstatě dělat cokoli. Alternativou je tlak na sbližování legislativy, de facto na světovou vládu. Podle mě není mnoho věcí nebezpečnějších lidské svobodě, než centralizovaná vládní moc, před kterou není úniku - ať již na kontinentu, nebo na planetě.A to hlavní: rozdílné podmínky různých trhů (hlavně cenové) de facto ruší trh. Příklad: česká prodavačka nejde pracovat do českého hypermarketu, protože ze mzdy nezaplatí ani nájem a nezbytné náklady na jídlo apod. Na trhu by to vedlo ke zvýšení platů pprodavaček (zvýšená poptávka po tomto druhu pracovní síly), ale v globalizované ekonomice (pokračování v dalším komentáři)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

můžete to rozvést?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Obávám se, že v reálu je potřeba říci ještě něco, ještě tvrdšího a ještě "nebezpečnějšího:quot;chce to zastavit globalizaci.S tím by asi nesouhlasil ani Pavel Kohout a ještě před pár lety ani já ne. Ale globalizace má podle mě SYSTÉMOVÉ(!) chyby, které působí de facto proti trhu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

takových je plno co říká šetřit nechat zkrachovat velké podniky a jsou to hlavně lidi co varovali před touhle krizí... ale nikdo je neposlouchá hold.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Kohout to vidi spravne, jasne, a vyborne to všetko popisuje. Len mi v jeho komentari (a nielen v tomto, aj v iných) chýba okrem diagnozy aj jasna a jednoznačne sformulovana liečebná metoda. Každému, kto ekonomike rozumie, je z jeho textov jasná aj spôsob liečby, ale ......prečo to povedať natvrdo ?!?! Polopaticky !Krugman nedavno vyzval vlády : "míňať,míňať,míňať,m íňať,míňať.Stimuly, stimuly, !!! "To sa už fakt nik neodváži povedať ABSOLUTNE JASNE : "šetriť, pracovať, ...".Nik sa neodváži povedať :"Krugman a Keynes je hlupák !" ???Nechame si splundrovať europsku civilizáciu pochybnými ekonomami a pochybnými politikmi, a stale sa neodvažime nejakeho "nobelistu" ;označiť pravým menom ???----------------Jasne to píše pan Ižip v HN :http://finweb.hnonline.sk/c3- 44665360-kP0000_d-keynesianstv o-pre-retardovanych-span-class -koment-komentar-dna-span

Nahlásit

-
0
+