Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Vláda: ušetříme, když si připlatíte

27. 7. 2010
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

souhlasím, že stát dokáže prostřednictvím současného systému vzdělávání líp provádět indoktrinaci žáků, studentů a posluchačů tak, aby je v budoucnu myšlenky podobné té co jsem navrhnul ani nenapadli :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O všech těchto a dalších podobných tématech se lze na Mises Institutu dočíst. Společnost na kooperativním základě fungovat může. Základními problémy v poskytování statků státem jsou neschopnost racionální kalkulace (stát často bývá monopolní poskytovatel, nemá motivaci jednat podle ziskovosti/ztrátovosti či signály v podobě zisku/ztrát zcela postrádá), krátké rozhodovací období (krátký volební cyklus a s ním spojená motivace úředníka/politika získat okamžité zisky naproti podnikatelovy motivace udržovat a zvyšovat kapitálovou hodnotu), či účelové potírání tržní konkurence (například prostřednictvím tzv. protimonopolního zákonodárství či vydáváním licencí).Z takových důvodů jsem tedy toho názoru, že to stát lépe nedokáže.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Odluka škol od státu je podle mne chybný krok, stejně jako by byla odluka policie od státu nebo odluka výstavby silniční sítě od státu.Některé činnosti prostě stát dokáže líp než obec nebo místní mecenáš nebo ČEZ.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkný článek. Samozřejmě že z příkladu USA se tu pravděpodobně politická "elita" nepoučí a za pár let na tom budou studenti podobně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

O explozi nákladů na vzdělání a zadlužování studentů v USA v souvislosti se státem podporovanými půjčkami viz:The Education Bubblehttp://mises.org/daily/4 287Mimochodem,skutečně pravicová vláda by provedla odluku (nejen) vysokých škol od státu a nechala na školách, ať si určí zdroje svých příjmů.

Nahlásit

-
0
+

Na STAT platí ten starý dobrý vtip :STAT pomaha občanom riešiť problemy, ktoré by občania nemali, keby STAT neexistoval.

Nahlásit

-
0
+