Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Jak v Evropě selhal trh

2. 8. 2010
6 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Pohľad odzadu :Je to trochu mimo temu, ale je to aspoň poučné > Výnatok z textu pana Kohouta spred TROCH rokov :"Pokud se historie bude opakovat, nynější čínský akciový trh může pokračovat v růstu ještě nějakou dobu. Pak dojde ke zlomu. Bublina praskne, investoři přijdou o miliardy. Bezprostředním důvodem prasknutí může být cokoli. Neexistuje žádný indikátor, kdy přesně bublina praskne. Může to být za týden, za měsíc, za rok."- Poučenie ? Nič v Čine neprasklo. Tam, kde sa realne, lacno a veľa vyrába, tam nie su "bubliny". Bubliny su tam, kde sa točia inflačne peniaze. Čina dnes zaplavuje vyrobkami celý svet. Bubliny tvoria USA a Europa.Trh NEselhava. Zlyhavaju politici a ekonomovia. A voliči.

Nahlásit

-
0
+

Dobrý den. To co zde tvrdíte není pravda. Racionalita kohokoli (firmy, spotřebitele, trhu) neznamená, že je daný subjekt neomylný. On se pouze rozhoduje konat za určité situace při určité zásobě informací a snaží se tak dělat ku svému prospěchu. Jestliže tento subjekt učiní špatné rozhodnutí v budoucnu podle toho zmnění své chování. To je racionalita. Ne, jak líčíte racioanalitu vy - jako patent na správná rozhodnutí. Takže lidé (trhy) jsou racionální. Dnes v důsledku ekonomické recese mění své chování veliká část z nich a o tom to je. Díky, Zdeněk

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Dobrý den. Amatérsky obchoduji akcie a komodity, už asi deset let, spíše pro "zábavu", než pro zbohatnutí. Nejsem ekonom,nemám ekonomické vzdělání, ale i z vlastní zkušenosti při obchodování vím, že žádné RACIONÁLNÍ TRHY neexistují. Jak tedy můžete tvrdit, že se RACIONÁLNÍ TRHY ZBLÁZNILY? Když něco takového neexistuje a nikdy neexistovalo? Copak se lidé rozhodují racionálně? Ekonomická poučka, že každý chce jen a jen maximalizovat zisk prokazatelně neplatí - lidé jsou samou svojí podstatou neracionální, jak v ekonomických záležitostech, tak i ve všech ostatních, a to laici, i ti nejvzdělanější profesionálové. Copak se všichni ti špičkoví bankéři, nesporně zodpovědní za vážné problémy poslední doby, chovali racionálně?-Sám musíte uznat, že nechovali. A je přeci moc dobře známo, že cena akcií, komodit, dluhopisů atd. neodráží skutečnou hodnotu, jako spíš hodnotu,kterou jim přikládají zcela neracionálně jednající lidé. S pozdravem, Jindřich Šára.

Nahlásit

-
0
+

"Otázka je, nakolik je možno uvedené jednání označit za selhání trhu,"- Zamerom "trhov" je zarabať. A faktom je, že trhy dnes zarabaju. Prerábaju, doplacaju, na to všetko iba bežní občania, ktorých oožobračuje inflacia, ktorí platia cez dane výpomoc "krachujucim&qu ot;bankám. Občanom sa rozpadavaju penzijné uspory, ...Takže zlyhal tu štát, resp. voliči, ktorí volia "svoj" štát.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Kohout , píšete :"Pak se ovšem do té doby racionální trhy zbláznily. Koncem tisíciletí propadly euforické víře, že se stane zázrak a úvěrová spolehlivost Řecka, Španělska, Itálie a podobných zemí se vyrovná kvalitě Německa, "- Ale veď zjavne nevnímate REALITU. Realita je, že tie SILNÉ staty prevzali ručenie za dlhy Grecka, takže na greckych dlhopisoch nakoniec "trhy" zarobia. Trhy dobre vedia, že politici nenechaju potopiť svoje banky, a prinutia časť sveta zatiahnuť dlhy Grecka, aby ochranili nemecké banky. "Trhy" vedia, že etatizmus je silnejší než elementarna spravodlivosť, že politici prinutia nevinných občanov zaplatiť dlhy za iných.----------Trhy dostanu za grecke dlhopisy dvojnasobný urok, ako za nemecké. Dobrý biznis, nie ??? Trhy su ROZUMNE. Blazni su iba ovčania, ktorí si volia takých politikov.

Nahlásit

-
0
+

Otázka je, nakolik je možno uvedené jednání označit za selhání trhu, když k němu dochází v prostředí silné cenové regulace peněz (tj. vesměs arbitrární stanovování úrokových sazeb centrálními bankami), morálního hazardu a celkové politické manipulace s ekonomikou.Dočkáme se rovněž článku o tom, jak selhaly trhy v Sovětském svazu :-)?

Nahlásit

-
0
+