Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Což takhle dát si třetí světovou?

13. 8. 2010
16 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Problém je však v tom, že dnešní peněžní systém (ani peněžní systém za velké deprese a 2.sv.v.) je značně pokřivený, s ekonomickou realitou nemá mnoho společného. Centrální banky, zákony o povinném oběživu, bailouty komerčních bank => bankovní socialismus.Říká se, že regulace plodí další regulaci. A tak je to i s bankovním socialismem. Protože tento systém nefunguje, vymýšlejí pomýlení ekonomové bláznivé teorie o tom, jak je třeba "to roztočit".

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Z toho co se tady píše, je vidět, že dnešní ekonomové a ani autor článku už neví, co jsou peníze. Peníze jsou totiž pouze směnný prostředek a nemají žádnou hodnotu. Tu hodnotu má práce, produkt. A válka způsobila jediné - ty peníze roztočila, aby se mohlo opět vyrábět. Nic víc nic míň. Jestli se peníze v ekonomice zastaví nebo spomalí, zastaví se směna. A to se právě stalo, někdo sedí na penězích. Ty peníze jsou, je jich v oběhu tolik, jako nikdy - a zkuste se se mnou o tomhle přít :). Nemají zase žádnou hodnotu, ale zase stojí. A proto stojí i směna takže i výroba. Musíme najít způsob jak zase ty peníze rozhýbat. Můj názor je, že je třeba zapojit lidi do práce a za tu jim zaplatit, aby si mohli dovolit co chtějí a potřebují a to právě udělala válka - současně s jinými špatnými průvodními jevy. Měli bychom se zamyslet a dohledat, kde jsou dnes peníze? Kdo na nich sedí? A proč? Je to záměr?

Nahlásit

-
0
+

Myslim, že nebola "opomenuta" ;.Članoknie je o zbohatnutí vdaka vzniku nových trhov.Članok je proste o niečom inom.Članok je o všeobecne rozšírenej teorii, podľa ktorej, "ak sebe zničíme spotrebné tovary, ktoré máme, tak sa vytvorí potreba vyrabať nové". A bude zabezpečený odbyt tých nových predmetov.Mises pred spustou rokov vyvrátil tuto teoriu , znamym podobenstvom o ROZBITOM OKNE, ktore da zarobiť sklenárovi, sklenar dostane mzdu a da zarobiť mäsiarovi, ....... Mises tuto "peknu" teoriu vyvrátil. Dnešní ekonomovia sa jej znova pridržaju. A Peter Shift to paroduje.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no, ja mam pocit, ze v clanku bola opomenuta jedna velka vec, druha sv. vojna znicila Europu (a Ameriky sa nedotkla), takze sa otvorili obrovske trhy bez poriadnych konkurentov....nieco podobne ako pad zeleznej opony a otvorenie byvalych vychodnych trhov.....lenze uz to nestaci,schopnost platit za tovary z Ameriky je obmedzena a ropa uz tiez nie je za 30 dolarov....kde nabrat nove trhy, ktore by brali nas tovar a platili nam najlepsie lacnymi "trvdymi aktivami"...na Marse sme nikoho nenasli:-((

Nahlásit

-
0
+

"protože na jedné škole vedle sebe učí různě orientovaní ekonomové."- Jak potom ma student odpovedať na skuške, ako ma pisať rozne práce, ked nevie, kto ho bude hodnotiť ? Však tie teorie su v priamom protiklade ? Alebo sa sučasne učí oba smery, a odpoveda učelovo podla okolností ?A na statniciach je viacero skušajucich. Čo vtedy ?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

tak to ti zavídím u mě na škole to je samý monetarista... a keynesianec hlavně ve skriptech co jsou perly mě někdy fascinuje ( Všb)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já si myslím, že dělení podle vysokých škol je příliš hrubé, protože na jedné škole vedle sebe učí různě orientovaní ekonomové. Ale z vlastní zkušenosti musím říci, že klasičtí keynesiánci jsou dnes ve značné menšině oproti skutečně protržně uvažujícím ekonomům. Těmi nemyslím pouze pouze stoupence rakouské školy. Můj názor je ten, že kdo skutečně pochopil, o čem ekonomie je, musí být liberálně orientovaný.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane, pdľa vašeho nazoru, ake percento ekonomických VŠ (v Europe a USA ) uznava a vyučuje mainstreamovú, keynesacku, ekonomiu, a ake percento uznava Bastiata, Misesa, Rothbarda ....?Velmi rad by som spoznal vaš odhad.Poteší ma odpoveď každého, kto ma ake-take informacie o tom.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

no jasně, ale ti co si to myslí hold jsou ti co určují hospodářskou politiku většiny států. proto schiff argumentoval ad absurdum nebo jak se to pise :)

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Já bych nedělal z ekonomů takové blbce:) Není pravda, že většina si toto myslí. Většina jich četla Bastiata, Hazlitta a další. Mám tím na mysli nezávislé ekonomy, ne samozřejmě politiky, či ekonomy ve služnách politických stran.

Nahlásit

-
0
+

Dnešna "veda" ekonomia, má vôbec zvláštne metody . Maličký príklad :STAT vytlačí miliardu dolarov a pusti ich do obehu. Na konci roka vyhodnotí, že "ekonomika vzrastla o miliardu" , a pripíše si to ako svoju obrovskú zásluhu. Takto absurdne "podporovať&quo t;ekonomiku, a ešte sa tým "vedecky" pochváliť, to hraničí s idiotizmom. ALe väčšina národa to mudro pochvali, akceptuje, a znova zvolí svojich politikov. A ktosi za to ešte dostane nobelovu cenu.

Nahlásit

-
0
+

Väčšina ludí už nechape vôbec nič. Ale toto je ešte maličkosť v porovnaní s tým, čo všetko nechapu tie statisíce ekonomov (profesorov, docentov, dr. , csc. , nobelovcov) na celom svete. Tie obrovské "vedecké" institucie, katedry VŠ, .....Dnes tu "neznámy" Aleš Drobek napíše parodiu na dnešných ekonomov, ale možno už zajtra za to, čo Aleš parodoval, dostane nejaký Krugman ďaľšiu nobelovu cenu.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

"A tak si dnes zajisté leckterý profesor láme hlavu nad tím, jak dosáhnout jen pozitivních efektů války bez všech souvisejících hrůz."- Ale neláme. Ekonomovia to už majú vyriešené >>> ŠROTOVNÉTaka maličká vojnička bez strát na životoch. Rozbije sa par milionov aut, a ekonomika rastie ako divá.Jediným uspokojujucim faktom je, že to šrotovné, tu "vojnu na stimulaciu ekonomiky" zorganizovali ekonomovia a politici pod dohľadom občanov, ktorí ich demokraticky zvolili. Takže ani občania nie su v tom nevinne.

Nahlásit

-
0
+

Já jsem pro změnu četl o válce toto vyjádření od Caseyho:http://www.lewrockwell .com/casey/casey53.1.html

Nahlásit

-
0
+

porovnávat válečné hospodářství s neválečným a tvrdit, jaké to mělo blahodárné účinky, to chce opravdu ekonomického ignoranta.

Nahlásit

-
0
+

strašně mě pobavili u tohodle články na aktualne.cz komentáře, hlavně jeden který zněl nějak v duchu: "no a příště války se můžou místo na bojišti konat na fotbalovém hřišti."prostě mě překvapilo jak lidi jsou omezeni, že ani tuto pěknou metaforu nebyli schopni pochopit

Nahlásit

-
0
+