Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Diskuze: Slovensko: Hrdina nebo dezertér?

17. 8. 2010
29 komentářů

Přihlášení do diskuze

Diskuze

Tohle je prostě šílený text. Za prvé, nevím, že by v dohodě o přístupu k eurozóně byl závazek pomáhat v podobných situacích ostatním vládám. Naopak, velkou otázkou je vůbec slučitelnost takové pomoci se smluvním základem EU. Palata toto zcela pomíjí a můj názor je, že je to jeho zásadní selhání jako novináře.Za druhé, Palata na jednu stranu říká, že prý Slováci již přislíbili svou účast (jako argument, že dohody se mají plnit), přitom ale naprosto nestoudně navádí k nesplnění předvolebního slibu. Europapalášům se musí splnit, co nadiktují, ale s vlastními občany se dá vy...běhnout? Ano, toto je typický přístup eurofilů, takže bych asi neměl být překvapen. Jen je z toho slušnému člověku na zvracení. Mimochodem, zajímalo by mě, jaký příslib Slováků měl Palata na mysli.Za třetí, řekl bych, že jestliže vnímáme riziko jako ocenitelný faktor, půjčka je z části darem, protože trh oceňuje míru rizika u Řecka výše, než na úrovni úroku za půjčku od eurozóny. Slovákům by se o půjčku Řecku zvýšil státní dluh, což může mít také následky v podobě nákladů slovenského dluhu.Za čtvrté, hrozba izolací, kdykoli si nějaký stát EU dovolí nesouhlasit s mocnými, je už poněkud trapná zbraň eurofilů.Články na Finmagu bývají zajímavé, ale tohle je prostě Palatova úroveň. Jen doufám, že se to nestane standardem pro tento server.

Nahlásit

-
0
+

"no a Slovensko se zkrátka zachovalo podle těchto pravidel hry: také se jim na dohodu vykašlalo"- upresnenie : Slovensko sa nevykašlalo na dohodu. Fico dal PREDBEŽNÝ prislub, na ktorý ani nemal kompetenciu, prislub pôžičky nemal v parlamente schvalený. A o tomto prislube ani doma nereferoval. Po zmene vlady sa tato jeho mína objavila. A parlament ju zamietol.Fico dal predbežný príslub na požičku, ktora bola v rozpore s pravidlami eurozony.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

1) Názor přispěvovatelů diskuse, že "nejlepší je nechat EURO padnout" je zcela logický, neboť jsou přesvědčeni, že pokusy o jeho záchranu jsou beznadějná mise, jejímž výsledkem bude pouze odklad tohoto pádu za cenu astronomických nákladů.2) Myšlenku, že pokud padne EURO, přestane Slovensko existovat, považuji za naprosto revoluční. Stálo by za to, kdybyste rozvedl mechanismus jakým by to mělo proběhnout. Nevím jak ostatní, ale já to nechápu a ani neznám historický precedens, že by národy a státy padaly s pouhou měnou (a tím myslím s pouhou měnou, nikoliv z hlubokých ekonomických a společenských příčin, jejichž průvodním znakem je rozklad měny).3) Kdo je chytrý a hloupý ukáže čas, nicméně nálepkování přívlastky "hamižný" a "podrazácký&quo t;je arogance a nejapnost. Když už jsme u hodnotících morálních soudů: podpora morálního hazardu (ať už Řeků či jejich německých financiérů) není morální postoj a nikdy se jím nestane ani kdyby na to v Bruselu vydali směrnici. Stejně jako není morálním postojem dávat napít alkoholikovi když má absťák či půjčovat peníze gamblerovi.4) Návratnost půjčky bude dána politickým rozhodnutím. V případě Řecka je dnes jasné, že dříve či později nedostojí svým závazkům. Otázkou pouze je, kteří věřitelé budou politickým rozhodnutím vybráni ke zkrácení.Mimochodem, většina standardních, historicky prověřených, postupů zkrácení věřitelů státu (tj.pomocí inflace) tak jako tak vyžaduje existenci národní měny a emisi peněz pod kontrolou.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pan Palata snad ani jednu vetu nenapisal seriozne. Kritizuje Slovensko vetou :" A platnost uzavřených dohod je základem, bez něhož se může eurozóna i unie celá rovnou rozpustit."- pritom ignoruje FAKT, že uzatvorena dohoda o eurozone ZAKAZUJE medzištatne (medzivladne) pôžičky. EU tuto dohodu porušila prave tlakom na pôžičku Grecku. Slovensko tuto dohodu dodržuje.--------------------- -----"Slováciza to určitě zaplatí ztrátou vlivu na rozhodování"- Pane Palato, vy snad nič neviete o rozhodovaní v EU. Vplyv malých zemí je blízky nule. Niet čo znížiť.

Nahlásit

-
0
+

povrchny, az smiesny clanok1. vitazstvo pravice nebolo vobec neocakavane, co degraduje prvu polovicu clanku2. pokial viem vacsina relevantnych ekonomov sa zhoduje na fakte, ze Grecko ziskalo pozickou iba viac casu a max za 3 roky budu musiet dlhy aj tak restrukturalizovat (ak rovno neskrachuju), takze nie je to pozicka, je to "dar", co degraduje druhu cast clankuocividne nezmysly:1. "scestne argumenty proti pozicke grecku" - hlavny argument, ze pozicku, ktoru malo dat Slovensko je % k HDP krajiny najvyssia v celej EU, autor obisiel2. pseudoargument s rovnou danou - tam sa ani nedaju vystopovat myslienkove pochody autora, co tym vlastne chcel povedata este jedna poznamka: po nastupe novej vlady isiel Miklos s Radicovou do Bruselu rokovat. Komisia plna socialistov verejne oznamila, ze o nicom diskutovat nemienia, mame dat tolko co slubil Fico. Neuveritelna drzost. Teraz maju to co si vypytali.

Nahlásit

-
0
+

"Slovensko ....je příliš slabé"hmm..... Nuž ano, Slovensko má menšiu armádu ako Nemci, menšiu ako Francuzi. Dufajme, že nás nebudu bombardovať.Pan Palata uviedol, že požičať Grecku je dobrý biznis. Tak prečo by nas bombardovali, ked sme im ten dobrý biznis ponechali ???? Vysvetliš ???

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Myslím, že Luboš Palata správně poukazuje na to, že i když je Slovenský postoj statečný, principiální a z čistě ekonomického pohledu možná i správný, může se nakonec Slovensku pořádně vymstít.Slovensko si musí uvědomit, že je příliš slabé na to, aby si vymýšlelo nějakou extra samostatnou politiku. Jeho jedinou nadějí je, že bude poslušným členem EU. Může se nám to zdát cynické, ale stejně je to pravda. Ostatně ČR je na tom dost podobně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Palato :Další rozpor Vašeho komentara >"Naši finančně stabilní sousedé by navíc na půjčce vydělali. Nejde totiž o žádný dar Aténám: procenta, za které by si Slovensko půjčilo, by byla nižší, než výše úroku, za který je eurozóna půjčí Řecku."- Tvrdite, že by Slovensko zarobilo pri pôžičke. A sučasne tvrdíte, že :" Slovensku jeho „podraz“ nemůže projít, už proto, aby ho další země nenásledovaly"- čo je pekna absurdita. Absolutne protirečíte sám sebe. Ďalšie zeme by mali uvítať, že môžu "vyhodne" požičať namiesto Slovenska. Tak ako : Je to VYHODNÁ alebo NEVÝHODNÁ pôžička ?

Nahlásit

-
0
+

Věřím, že Euro v dnešní podobě nepřežije 2-3 roky. Možná už příští rok.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pěkná ilustrace problému EU - ty hypotézy s kurzem.Dotaženo do konce - ty kurzy sdělují potenciální intenzitu občanské nespokojenosti na jejíž vyřešení budou slyšet politické strany v zemích EU v jejich národních volbách. A tak se stane, že myšlenka EU a společné měny se stane namísto akcelerátoru ekmonomického úspěchu a sjednotitele zájmů Evropy reálnou rozbuškou a předmětem sváru.Jen proto, že politické hlavy nerespektují prostý fakt, že voda do vrchu neteče.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Poté, co jsem si přečetla celou diskusi, musím souhlasit s tím, že rozhodnutí Slovenska je v pořádku. Eurozóna dala opakovaně najevo, že dohody se nemusí dodržovat, smlouvy se nemusí dodržovat, ke každé výjimce je v EU výjimka, kterou si ten který stát prosadí, no a Slovensko se zkrátka zachovalo podle těchto pravidel hry: také se jim na dohodu vykašlalo.Mluvit o Slovácích jako o "hamižnících&qu ot;mi přijde v kontextu tématu řecké krize upřímně jako provokace. Bavíme se o národu, který dlouhodobě dále ochromuje vlastní ekonomiku neustálými stávkami a protesty proti tomu, že jim chce někdo sáhnout na nehorázné důchody a další nebývale luxusní výhody.Na druhou stranu neberu ten argument s vůlí veřejnosti - zajímalo by mě, jak by se veřejnost stavěla k poskytnutí pomoci chudákům na Haiti. Trochu bych se toho výsledku bála...

Nahlásit

-
0
+

Řecko (ale třeba i Itálie) vstoupilo do eurozóny podvodem díky falšování výsledků..Proč země, které byly podvedeny, mají pomáhat tomu, kdo podváděl?

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Přesně, je to podpora hlavně bank, hlavně francouzských a německých...Pro zajímavost - nedávnou jsem četl analýzu, která počátala kurz měny pro některé země surozóny, kdyby bylo jen v jedné zemi..Kurz měny v Řecku vycházel na 0,32 za dolar, ve Španělsku to bylo 0,35 za dolar. V Německu, pak 1,8 za dolar.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Zajímavé jak na jednu věc mohou být dva různé pohledy: Píšete: Řecko se ... konečně probralo. Nikoli, Řecko se neprobralo - Řecku jen došly prachy na neúměrně nákladný životní styl a chtějí v něm pokračovat a tak v konečném důsledku dále ničit koncept EU.Odvoláváte se na dodržování závazků a dohod. Ovšem neberete v potaz, že primární DOHODOU je dodržování paktu stability, DOHODA o nepůjčování mezi zeměmi EU. nepsaná DOHODA "o tom", že se nebude podvádět a lhát.Píšete, že to je jen půjčka. Podvodníkům a lhářům se nepůjčuje a pokud, tak - ostrov do zástavy (jak zde někdo píše) a uvidíte kolik ochotných půjčovatelů se najde.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Vážený pane Palato, nevím co je více scestné. Zda rozhodnutí Slovenska nebo nápad Angely Merkelové sanovat neudržitelný řecký krach. Neskutečné peníze , které se nyní nalejí do Řecka vydrží tak max. 2-3 roky. Pak řecká krize znovu propukne. Slovákům se vůbec nedivím. Proč by měli pomáhat Řekům , kteří berou 5x vyšší důchody než oni?

Nahlásit

-
0
+

Je to především podpora německých bank a není jediný racionální důvod,aby Slovensko platilo německým soukromým bankám za jejich špatné investiční rozhodnutí.Pád eura v žádném případě nehrozí-pokud by Řecko zbankrotovalo maximálně korekce kurzu a pokles k jeho reálné hodnotě.V případě, že EK zjistila, že Řekové byli přibrání do zóny podvodem,tak by je měla za to potrestat případně i vyloučením a nikoli legalizovat jejich podvody a podporovat je litím stamiliard eur a říkat tím dalším státům, klidně pokračujte v tom co Řecko-my se na vás složíme.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

správně Radičová chtěla pro Slovensko za půjčku jako záruku ostrov Kos a Řekové se kousli. No tak jim holt Radičová zatrhla tipec :-)Jde o nadsázku nekácejte se kolegové :-)

Nahlásit

-
0
+

Pane Palato, ako novinar aj ako človek sa zhadzujete :- použivate silne emotivne, a na nepravde založene nazory. "Slovensko pak bude vypadat jen jako hloupá, hamižná a podrazácká země".EU narýchlo zmenila svoj dôležitý princíp "nepožičiavať !" za "musíte požičať". Podrazacka je EU.- Podla nazorov spusty ekonomov, a hlavne podla nazorov finančných trhov, Grecko NIE JE schopne dlh uhradiť. KEBY bolo schopne, finančníci by im radi požičali.- Neexistuje žiadny morálny ani právny princíp o vzájomnej pomoci STAT vss. STAT . A zvlášť nie pre prípad tohto typu. Toto nie je prírodná katastrofa.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

Pane Palato, už Vám tady napsal "mposs" že lžete. Půjčky tohoto typu jsou ZAKÁZANÉ a pouze podvodem "politické korektnosti" se daří je prosadit, i když i v Německu leží protest u Ústavního soudu.Rozumím tomu, že mnoho lidí propadlo víře, že jedině EU superstát nás zachrání proti USA a Rusku a Číně - a že je třeba pro to obětovat naprosto všechno. Jenže v tu chvíli si bruselský socialismus v ničem nezadá s "reálným socialismem", a o jeho neudržitelnosti jsme se už přesvědčili.

Nahlásit

-
0
+

Podle přispěvatelů diskuse by bylo asi nejlepší nechat Řecko padnout a euro, tedy slovenskou měnu s ním. Já jsem přesvědčen, že Řecko, z mnoha pohledů už dlouho nejproblematičtější země EU, se konečně probralo a své problémy, s pomocí zemí eurozóny zvládne. Slovensko pak bude vypadat jen jako hloupá, hamižná a podrazácká země. Pokud by tomu bylo naopak a Řecko i euro by padlo, pak bude Slovensko jednou ze zemí, které to odnesou nejvíce a možná, že by ve své současné podobě přestalo existovat. Proto si myslím, že těch 20 miliard půčky (která se navíc s velkou pravděpodobností vrátí) bylo smysluplnou investicí nejen do budoucnosti EU, ale i Slovenska. Luboš Palata

Nahlásit

-
0
+

Zaujimave,ako su niektore nejednoznacne argumenti "v prospech" Slovenskeho rozhodnutia prezentovane ako fakty."Grecko si za to moze samo" - tak ako stredna europa za komunizmus a sucasnu relativnu chudobu.Alebo treti svet za chudobu vdaka diktatorskym rezimom.Kolko krajin zostava takych,aby sa im potom pomahalo?"Respektova tvolu obcanov" - co prirodzene neplati,ked ide napr. o nutne navysenie dani,alebo znizenie statnych prispevkov.Casto si (aj renomovani novinari) mylia dve roviny.Prvou je otazka,ci je zachrana eurozony vobec mozna a ci spominana "pomoc" len situaciu EU nezhorsi.Pokial to tak je, Slovensko je jedinym jednookym vo svete slepych.Druhou moznostou,kde sa hra viac na emocie a pouzivaju sa argumenty vyssie, je - ze Slovensko proste neda ani cent,pretoze Grecko je bohatsie a Greci boli rozhadzovacni flakaci.Aj keby islo o ekonomicky spravnu vec.A clanok ma, bez ohladu na ekonomov, pravdu v jednom - EU ide urcitym smerom a SK sa ako jedina krajina teraz postavila proti.Pokial by eurozona mala padnut,konanie SK ju nespasi,ani neznici - v pripade krachupojde ku dnu tiez.Je potom lepsie odvisnut spolu,alebo samostatne?

Nahlásit

-
0
+

Nemate pravdu. Cela pujcka Recku je jen pouhopouhy alibismus. Euro, jako takove, nema sanci prezit. Ne bez dotaci. Jak to bylo napsano mnohokrat pred tim, je to politicke dite bez ekonomickych podkladu. Jak to dopadlo? Staci se podivat na Recko, Italii, Spanelsko, Portugalsko, Irsko, Island.. Je potreba poradne pritlacit na brzdu, zastavit, upevnit naklad, vse co se rozbylo uklidit, co se da opravit nechat, co ne vyhodit, a postupne pridavat plyn.Vemte si, ze tyto zeme utraceli plnymi dlanemi bez ohledu na budoucnost. To same hrozi Ceske Republice. A pokud s tim neco politici - potazmu lide (dobre jim tak, co si zvolili to maji - nastavani zrcadla), dobre jim tak.Kind Regards Richard

Nahlásit

-
0
+

To je velmi užitečný uhel pohledu. Každá mince má ale dvě strany. Nezapomínejme, že česká ekonomika je na té německé ekonomice výrazně závislá. Bude-li se dařit Německu, je předpoklad, že český zahraniční obchod nezkolabuje. Vím, je to hnusně alibistické, ale jako občana čr musím tento fakt vnímat pozitivně. Byť podpora zní i mým uším absurdně.

Nahlásit|Zobrazit komentovanou zprávu

-
0
+

" Pokud Slovensko nemá na to, aby plnilo své závazky vyplývající z členství v eurozóně, tak tam vůbec nemělo vstupovat.- Pane Palata , vy jednoznačne klamete. Pôžičky tohto typu su v dokumentoch eurozony priamo ZAKAZANÉ. Nemci to zariadili pod vplyvom spomienok na roky 1933-37. Terajšie rozhodnutie je priamym porušením toho, a je nejak zakamuflované.---------------- ----------"Jakse zachová, až bude potřebovat zachránit lenivé a bohaté Španělsko, nebo mafiánská Itálie? Odmítne také?"- Mate vôbec predstavu, o ake sumy sa jedná ? Vy vážne viete posudiť, či zvyšok eurozony ma peniaze na zachranu viacerých statov ?? Ak na Slovensku ma dovolenku jedna z automobiliek, zhorší sa ihned obchodný deficit štatu. Ak jedna automobilka odidé, bude slovensko v prdeli ako Grecko.

Nahlásit

-
0
+

Slovenský postoj považuji za statečný, principiální a zcela správný. Dokázali se vzepřít zvrácenému modernímu konceptu tzv."solidarityquot;,který spočívá v tom, že zodpovědní mají platit účty za nezodpovědné.Článek vychází z několika naprosto pomýlených premis:1) Euro v současné podobě lze zachránit tím, že země, které jsou schopny Euro mít budou dotovat ty, jejichž ekonomika na eurozónu nemá a dostaly se do ní podvodem... To je hodně naivní předpoklad. Sám autor správně předvídá potíže Itálie či Španělska, což bude úplně jiné sousto. Euro v současné podobě, postavené na politických nikoliv ekonomických úvahách, bylo beznadějným projektem již od svého počátku a ekonomická recese jen uspíšila jeho zánik.2) Jde o pomoc Řecké ekonomice... Jak správně poznamenal někdo přede mnou, tato půjčka je motivována především snahou pomoci zejména německým a francouzským bankám, kterým Řekové dluží. Bláboly o evropské solidaritě to těžko mohou zakrýt.3) Toho, kdo se bude chovat eurohujerovsky, budou mít v Evropě (rozuměj v Německu a ve Francii) rádi a bude mít vliv a výhody... Z tohoto tvrzení platí pouze první polovina. Německo, Francie a bruselská byrokracie mají sice eurohujery rádi, nicméně žádné výhody z toho nekynou. Jediný praktický efekt je, že si s nimi vytírají zadní část těla.

Nahlásit

-
0
+

Stojim za rohodnutim Ivety Radicovej. Banky nezodpovedne poziciavali Grecku a mali by niest zodpovednost za svoje zle rozhodnutia. Peniaze nezostanu v Grecku ale pojdu na ucty nemeckych bank.Zlyhal aj Eurostat.Napriek vysokému dlhu však Grécko plánuje v roku 2010 minúť na zbrojenie 6 miliárd eur, teda 2,8 percenta HDP, píše štvrtkové vydanie rakúskeho denníka Der Standard.Grécko má s ohľadom na počet obyvateľov najväčšiu armádu v Európe a najväčšie výdavky na zbrojenie na hlavu v Európskej únii. Na 11 miliónov obyvateľov Grécka pripadá 133 000 vojakov.Grécko tiež dlhuje nemeckej spoločnosti na výrobu ponoriek Howaldtswerke-Werft (HDW) dohodnuté splátky, uviedol nemecký nedeľník Welt am Sonntag. Na zbrojárskom obchode zarábajú okrem nemeckých a francúzskych firiem aj vlády, uvádza Der Standard.Grécko zintenzívnilo vyzbrojovanie krajiny po cyperskom konflikte s Tureckom v roku 1974, keď turecká armáda obsadila sever ostrova v snahe zabrániť jeho pripojeniu ku Grécku.

Nahlásit

-
0
+

Ať už Slovensko bylo ke svému rozhodnutí motivováno jakkoliv je nepochybné že:1. Respektovalo vůli občanů (nedej/dej bože aby pomoc Řecku byla postavena na referendu v EU - to bychom se divili).2. Způsob vzniku dluhu, postoj Řecka k němu a další souvislosti zcela legitimizují Slovensko k přijetí principiálního, odpovědnéhou a kompetentního stanoviska, jaké zaujalo.3. Slovenské řešení jen opět ukazuje na politickou "pomýlenost&quo t;konceptu EU jakmile přijde na vážné věci. A to se jednalo jen o Slovensko - ještě se dočkáme německých "neunijních&quo t;postojů.

Nahlásit

-
0
+

Já tedy také pokládám Slováky spíš za hrdiny než za dezertéry. Řecko si za svoje problémy může samo, do eurozóny se dostalo podvodem a peníze celá léta nesmyslně vyhazovali oknem. Proč takovým pomáhat. A jestli někdo zachraňuje svoje řecké investice, tak ať to udělá, ale ať do toho nezatahuje ostatní.

Nahlásit

-
0
+

Myslím si naopak, že to byl skvělý krok, kterým Slovensko zachránilo 20 miliard před definitivním krachem eurozóny a rozpadem eura. Neříkám, že to bude hned, ale rozhodně dřív než zde oblíbený termín, kdy dojdou peníze a nebude na důchody.Co se týče hlasovací síly Česka či Slovenska : po schválení lisabonské smlouvy se bruselský socialismus tak jako tak na nic ptát nemusí.

Nahlásit

-
0
+